StoryEditor

Použitie špinavej či jadrovej bomby by pre Rusko malo následky, varujú USA

24.10.2022, 21:21
Autor:
ČTKČTK

Rusko trvá na tom, že sa Kyjev chystá použiť takzvanú špinavú bombu. Šéf NATO Jens Stoltenberg vyjadril obavy, že Moskva by svoje obvinenia mohla použiť ako zámienku na zosilnenie konfliktu na Ukrajine.

Použitie takzvanej špinavej či jadrovej bomby na Ukrajine by pre Rusko malo následky, povedal dnes hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price podľa agentúry Reuters. USA však podľa hovorcu nepozorujú žiadne náznaky, že by sa na takýto krok Moskva chystala.

Price odpovedal na otázku novinárov, či by USA reagovali rovnako pri použití špinavej aj jadrovej bomby zo strany Ruska. "Tak či tak by to malo dôsledky. Či už by použili špinavú alebo jadrovú zbraň. To dávame najavo veľmi jasne," povedal pre ČTK Price.

Moskva, ktorá po začiatku vojny na Ukrajine výrazne obmedzila kontakty so západnými krajinami v posledných dňoch v sérii telefonátov bez dôkazov upozorňuje amerických a európskych predstaviteľov na údajné nebezpečenstvo, že by Ukrajina v konflikte s Ruskom mohla použiť zbraň, ktorá spôsobí zamorenie rozšírením rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba označil takéto ruské tvrdenia za absurdné a za nebezpečnú lož, rovnako ho podľa Reuters odmietli ministri zahraničia Francúzska, Británie i USA alebo šéf britskej armády Tony Radakin.

Šéf NATO Jens Stoltenberg dnes podľa Reuters najnovšie "falošné ruské obvinenia" preberal s britským ministrom obrany Benom Wallacom. Zároveň vyjadril obavy, že Rusko by svoje obvinenia mohlo použiť ako zámienku na zosilnenie konfliktu na Ukrajine.

O "špinavej bombe" podľa ruských agentúr v nedeľu s náprotivkami z USA, Francúzska, Británie a Turecka o hovoril ruský minister obrany Sergej Šojgu. Dnes podobné telefonáty uskutočnil šéf štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.

Ruské tvrdenie dnes podľa tlačových agentúr poprel tiež nemenovaný vysokopostavený americký armádny predstaviteľ. "Nič nenasvedčuje, že by Ukrajinci prijali rozhodnutie použiť v bojoch jadrovú, biologickú alebo chemickú zbraň," oznámil podľa AFP novinárom.

Šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi už súhlasil, že organizácia vyšle na Ukrajinu odborníkov, aby ruské obvinenia preverili, oznámil na twitteri ukrajinský minister zahraničia Kuleba.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 13:44