StoryEditor

Mobilizácia je ďalším dôkazom toho, že jediným agresorom je tu Rusko, reaguje Česko

21.09.2022, 10:36
Autor:
TASRTASR

"Rusku musíme dať jasnú správu, že sa nenecháme vydierať a že nesmie beztrestne porušovať medzinárodné právo, napádať cudzie krajiny a vraždiť ako terorista ženy a deti," hovorí česká ministerka obrany.

Čiastočná mobilizácia, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, je snahou o ďalšiu eskaláciu Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine. Uviedol to v stredu na sociálnej sieti Twitter v reakcii na prejav ruského prezidenta predseda českej vlády Petr Fiala.

Podľa Fialu je Putinovo vyhlásenie dôkazom toho, že jediným agresorom je práve Rusko. "Pomoc Ukrajine je potrebná a musíme v nej v našom vlastnom záujme pokračovať," dodal český premiér.

Putinovo vyhlásenie čiastočnej mobilizácie i "pseudoreferenda" na okupovaných územiach Ukrajiny vedie k ďalšiemu umieraniu Ukrajincov aj Rusov, reagovalo české ministerstvo zahraničných vecí.

"Tvrdenie, že Rusko je ohrozené, je odporným klamstvom. Svet vidí, že Rusko napadlo susednú demokraciu, ktorá len bráni svoju slobodu," napísal rezort Jana Lipavského.

Podľa českej ministerky obrany Jany Černochovej je Putinov prejav najmä snahou udržať si svoju pozíciu v očiach Rusov.

"Medzinárodné spoločenstvo dávno vie, že Putin na Ukrajinu už teraz posiela kohokoľvek, kto je práve po ruke, vrátane väzňov a ľudí, ktorí nemajú s armádou nič spoločné." napísala na Twitteri ministerka. Mobilizácia tomu podľa jej slov nepomôže, pretože nič nenasvedčuje tomu, že ešte je koho mobilizovať.

Ruský prezident si je podľa Černochovej vedomý, že Západ je podstatne silnejší než Rusko. "Vyhrážanie sa jadrovými zbraňami tu nie je prvýkrát," napísala Černochová na margo Putinovho vyhlásenia, že Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii", ak bude územná celistvosť Ruska ohrozená.

"Rusku musíme dať jasnú správu, že sa nenecháme vydierať a že nesmie beztrestne porušovať medzinárodné právo, napádať cudzie krajiny a vraždiť ako terorista ženy a deti," dodala Černochová.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 12:44