Hraničný priechod medzi Estónskom a Ruskom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pobaltské štáty a Poľsko uzavreli hranice pre ruských turistov

19.09.2022, 16:28
Autor:
TASRTASR

Krajiny uzavreli svoje hranice pre väčšinu Rusov v reakcii na širokú podporu ruskej verejnosti pre inváziu do susednej krajiny.

V troch pobaltských štátoch a Poľsku dnes začalo platiť obmedzenie vstupu pre ruských občanov. Štyri z piatich krajín Európskej únie susediacich s Ruskom začali o polnoci odmietať ruských turistov s odôvodnením, že by nemali cestovať, keď ich krajina bojujú s Ukrajinou, napísala agentúra Reuters.

Krajiny uzavreli svoje hranice pre väčšinu Rusov v reakcii na širokú podporu ruskej verejnosti pre inváziu do susednej krajiny, píše agentúra AP.

Zákaz vstupu je zameraný na turistov a nevzťahuje sa okrem iného na ruských disidentov, ktorí hľadajú v EÚ útočisko, utečencov alebo ľudí s trvalým pobytom v krajinách EÚ či na Rusov navštevujúcich rodinných príslušníkov.

Litva, Lotyšsko, Estónsko a Poľsko dospeli k rozhodnutiu uzavrieť svoje hranice pre ruských turistov tento mesiac, pričom podľa premiérov krajín tento krok tiež ochráni bezpečnosť Pobaltia, píše AP.

"Rusko je nepredvídateľný a agresívny štát. Tri štvrtiny jeho občanov podporujú vojnu. Je neprijateľné, aby ľudia, ktorí podporujú vojnu, mohli voľne cestovať po svete, do Litvy, do EÚ," uviedla dnes litovská ministerka vnútra Agné Bilotaitéová. "Ide aj o bezpečnostné aspekty, pretože takáto podpora vojnových akcií môže ohroziť bezpečnosť našej krajiny i celej EÚ," dodala.

Dnešné obmedzenie vstupu pre ruských občanov je doteraz posledné z radu sankcií a ďalších krokov, ktoré Európska únia alebo jej členské štáty prijali voči Rusku od 24. februára, kedy táto krajina vojensky napadla Ukrajinu.

EÚ už predtým zakázala lety z Ruska a ponechala k dispozícii iba železničné a cestné dopravné spojenie. Tento mesiac potom schválila ukončenie zjednodušeného vydávania víz ruským turistom. Po tom, čo EÚ pozastavila letecké spojenie s Ruskom, začali ruskí turisti k cestám do Európy viac využívať pozemné hranice s Poľskom, Fínskom, Estónskom, Lotyšskom a Litvou.

Štvorica krajín však nemôže zabrániť Rusom, aby na ich územie vstúpili cez iný štát, ktorý je súčasťou schengenského priestoru. Chcú preto, aby všetkých 27 únijných štátov zaviedlo podobné opatrenia, píše AP, ktorá pripomína, že niektoré krajiny už cestovanie Rusov obmedzili. Spomína Českú republiku, ktorá ako jedna z prvých prestala vydávať víza pre ruských občanov. Vláda premiéra Petra Fialu o tom rozhodla krátko po začiatku ruskej invázie. Určité obmedzenia podľa AP predtým zaviedlo aj Poľsko.

Reuters upozorňuje, že Fínsko sa rozhodlo zostať otvorené, hoci obmedzilo počet konzulárnych schôdzok pre ruských cestovateľov žiadajúcich o víza.

Estónska premiérka Kaja Kallasová vyjadrila svoje rozčarovanie nad rozdelením v EÚ a varovala, že mnoho ruských turistov teraz zamieri k fínskym hraniciam. "Existuje medzera a tou medzerou je Fínsko," povedala v sobotu Kallasová. "Dúfam, že skôr skôr ako neskôr to budú musieť urobiť aj oni," dodala.

01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 20:05