StoryEditor

Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa posunula k 92 dolárom za barel

19.09.2022, 08:06
Autor:
TASRTASR

Za celý minulý týždeň však ceny ropy klesli takmer o dve percentá, keď ich počas týždňa ovplyvňoval silnejší kurz dolára, ako aj očakávania ďalšieho výrazného zvýšenia úrokových sadzieb zo strany Fedu.

Po raste v závere minulého týždňa pokračovali ceny ropy v tomto trende aj v pondelok, pričom cena Brentu sa posunula k hranici 92 dolárov za barel (159 litrov).

Vývoj na trhu čiastočne podporilo oslabenie dolára z niekoľkoročných maxím, ako aj očakávania blížiaceho sa čiastočného embarga na ruskú ropu zo strany Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

"Trhy stále sledujú blížiaci sa začiatok európskych sankcií na ruskú ropu. Embargo na dovoz ropy z Ruska po mori je naplánované na začiatok decembra a ak sa dodávka ropy v tomto období obmedzí, trh nebude môcť počítať s rýchlou kompenzáciou zo strany USA," uviedli v pondelok analytici zo spoločnosti ANZ.  

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.10 h SELČ 91,88 dolára (92,30 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 53 centov (0,58 percenta).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom, ktorý exspiruje v utorok 20. 9., dosiahla 85,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 35 centov alebo 0,41 percenta.

Za celý minulý týždeň však ceny ropy klesli takmer o dve percentá, keď ich počas týždňa ovplyvňoval silnejší kurz dolára, ako aj očakávania ďalšieho výrazného zvýšenia úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky.

To by znamenalo väčší tlak na ekonomiku a zníženie dopytu po rope. Zasadnutie menového výboru Federálneho rezervného systému Fed je naplánované na 20. a 21. septembra.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 18:45