StoryEditor

"Naša milovaná kráľovná je mŕtva," reagujú britské médiá na smrť Alžbety II.

09.09.2022, 12:46
Autor:
TASRTASR

The Times v svojom nekrológu opísali Alžbetu II. ako "ženu, ktorá zachránila monarchiu". Redaktor ľavicového denníka The Guardian Jonathan Freedland zase napísal: "Jediný prvok nášho kolektívneho života, ktorý bol stále a spoľahlivo rovnaký... je preč."

Fotografie britskej kráľovnej Alžbety II. dominovali v piatok titulným stranám britských novín mapujúcich život zosnulej panovníčky od jej korunovácie až k obdobiu, keď sa stala vedúcou osobnosťou britského národa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Fotografiu 27-ročnej Alžbety v deň jej korunovácie z roku 1953, ktorá zachytáva panovníčku s kráľovskými insígniami a v pozadí steny Westminsterského opátstva, použili na svoju titulnú stránu denníky The Times, The Guardian, Daily Star a The Independent.

Ďalšie noviny ako The Sun, The Daily Telegraph, Daily Express a Daily Mirror zvolili zase fotografie bielovlasej panovníčky z obdobia, keď sa blížil koniec jej 70-ročného kraľovania.

Denník The Daily Telegraph použil na titulnej strane známy výrok zosnulej panovníčky: "Žiaľ je cena, ktorú platíme za lásku." Alžbeta II. tieto slová vyriekla na počesť obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Väčšina tituliek venovaných úmrtiu britskej panovníčky bola v čiernobielych farbách, avšak The Sun vyznačil hlavičku titulnej strany nad nadpisom "Milovali sme Vás, Madam" kráľovskou purpurovou farbou. "Odpočívajte v pokoji, Madam. Čitatelia Sunu vás milovali. Sme hrdí, že ste boli našou kráľovnou," pokračoval denník pod nadpisom

Daily Express použil nadpis "Naša milovaná kráľovná je mŕtva" a denník Daily Mirror napísal jednoducho "Ďakujeme".

"Naše srdcia sú zlomené", uviedol v nadpise denník Daily Mail. "Nás žiaľ sa skladá zo stoviek rôznych emócií a všetky je ťažké uchopiť," pokračuje Daily Mail.

Väčšina spomínaných denníkov venovala úmrtiu panovníčky najmenej 20 strán. "Matka nášho národa. Najslávnejšia, najmilovanejšia a najrešpektovanejšia žena na svete. Opora Británie," napísal o panovníčke denník The Sun.

The Times v svojom nekrológu opísali Alžbetu II. ako "ženu, ktorá zachránila monarchiu".

Redaktor ľavicového denníka The Guardian Jonathan Freedland zase napísal: "Jediný prvok nášho kolektívneho života, ktorý bol stále a spoľahlivo rovnaký... je preč."

"Druhá alžbetínska éra sa skončila. Nech žije kráľ Karol III.," napísal The Daily Telegraph.

01 - Modified: 2023-09-08 08:23:35 - Feat.: - Title: Británia si pripomína prvé výročie úmrtia kráľovnej Alžbety II. Na spomienkových akciách sa kráľ nezúčastní 02 - Modified: 2023-08-22 07:24:49 - Feat.: - Title: Francúzske letisko v Le Touquet bude niesť meno britskej kráľovnej Alžbety II. 03 - Modified: 2023-05-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Plánovali atentát na kráľovnú Alžbetu II. FBI po rokoch zverejnila tajné dokumenty o britskej panovníčke 04 - Modified: 2023-05-26 10:19:37 - Feat.: - Title: FBI zverejnila dokumenty o plánovanom atentáte na Alžbetu II. z 80. rokov 05 - Modified: 2023-05-18 21:21:53 - Feat.: - Title: Pohreb kráľovnej Alžbety II. stál britskú vládu vyše 160 miliónov libier
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 06:18