StoryEditor

Naď rokoval v Prahe s rezortnými kolegami z členských štátov EÚ

30.08.2022, 16:14
Autor:
TASRTASR

"Veríme, že naše stretnutie vytvorí silný politický základ pre čo najrýchlejšie zriadenie misie, ktorá ukrajinským ozbrojeným silám poskytne komplexný výcvik," uviedol slovenský minister obrany.

Vplyvy ruskej invázie na Ukrajinu na regióny kľúčové pre európsku bezpečnosť, zvýšenie efektivity obranných investícií a nové možnosti podpory EÚ pre Ukrajinu patrili k témam, o ktorých v uplynulých dňoch rokovali ministri obrany členských štátov EÚ. Na neformálnom zasadnutí v Prahe sa zúčastnil minister obrany SR Jaroslav Naď. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Nelegálna a neoprávnená invázia Ruskej federácie na Ukrajinu má globálny vplyv a tiež širší regionálny rozmer. Hovoríme hlavne o našom východnom a južnom susedstve s dôrazom na západný Balkán," povedal Naď. Ministri sa podľa neho zamerali na budúcnosť misií EÚ v Bosne a Hercegovine a v západoafrickom Mali, zaoberali sa však aj situáciou v Kosove.

Slovenský minister tiež privítal návrh na vytvorenie výcvikovej a poradenskej misie EÚ pre Ukrajinu, ktorého detaily v Prahe predstavil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Misia by podľa návrhu bola dočasne umiestnená na území jedného alebo viacerých členských štátov Únie, ideálne susediacich s Ukrajinou.

"Veríme, že naše stretnutie vytvorí silný politický základ pre čo najrýchlejšie zriadenie misie, ktorá ukrajinským ozbrojeným silám poskytne komplexný výcvik," uviedol Naď. Dodal, že SR skúma svoje možnosti ďalšej vojenskej a materiálnej pomoci pre Ukrajinu.

Ministri rokovali aj o snahách posilniť spoločné obstarávanie členských štátov EÚ v oblasti obrany. Cieľom je znížiť náklady, nahradiť vojenskú techniku sovietskej výroby a zvýšiť vzájomnú kompatibilitu ozbrojených síl krajín Únie.

Podľa SR je potrebná hlbšia diskusia o systémových problémoch pri tomto obstarávaní. Naď zdôraznil, že takáto diskusia by uľahčila výmenu skúseností medzi členskými štátmi a pomohla prekonať legislatívne a iné prekážky spoločného obstarávania.

01 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 02 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 15:17