StoryEditor

Víťazi Eurovízie vydali nový klip so zábermi vojnou zničenej Ukrajiny

15.05.2022, 19:21
Autor:
ČTKČTK

Videoklip bol zverejnený len niekoľko hodín po tom, ako Ukrajina tretíkrát v histórii piesňovú súťaž vyhrala. Vo videoklipe sa objavujú aj zábery žien v bojovej výzbroji.

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom tohtoročného ročníka medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízia, dnes vydala nový videoklip víťaznej piesne Stefania. Objavujú sa v ňom zábery vojnou zničenej Ukrajiny a tiež ženy v bojovej výzbroji, napísala agentúra AP.

Späť do vlasti

Videoklip bol zverejnený len niekoľko hodín po tom, ako Ukrajina už tretíkrát v histórii piesňovú súťaž vyhrala. Za kapelu hlasovalo veľké množstvo z odhadovaných 200 miliónov divákov zo 40 krajín, ktoré sa Eurovízie zúčastnili.

Členovia kapely dnes pred trojhviezdičkovým hotelom, kde bývali, pózovali fotografom a dávali autogramy.

Potom odišli taxíky na rozhovor s talianskou televíznou stanicou RAI a následne zamierili domov na Ukrajinu. Už v pondelok sa totiž do svojej vlasti musí vrátiť.

Dostali len špeciálne povolenie na účasť v súťaži, inak musí väčšina ukrajinských mužov vo veku od 18 do 60 rokov v krajine zostať a byť pripravená zapojiť sa do bojov.

Jeden zo spevákov skupiny, Saša Tab, sa tak priamo v Turíne lúčil so svojou rodinou. Manželka a dve deti z Ukrajiny ušli už pred mesiacom a teraz žijú u talianskej rodiny v neďalekom meste Alba.

Ešte objal svoju dcéru, rozlúčil sa s manželkou Julijou, ktorá mala slzy v očiach, a nastúpil do taxíka, opísala agentúra AP.

Rusko dostalo zákaz súťažiť

Rusko, ktoré vo februári začalo útok na Ukrajinu, dostalo pre tento rok zákaz zúčastniť sa súťaže Eurovízia. Organizátori sa tak podľa svojich slov snažili držať politiku ďalej od piesňového prostredia, ktoré podporuje rozmanitosť a priateľstvo medzi národmi.

Zostať nepolitickou súťažou sa ale príliš nepodarilo aj vzhľadom na to, že frontman ukrajinskej kapely zakončil v noci na dnes svoje vystúpenie výzvou: "Všetky vás prosím, pomôžte Ukrajine, pomôžte Mariupolu. Pomôžte Azovstalu! "

Oceliarne Azovstal v prístavnom meste Mariupol sú už niekoľko týždňov obliehané ruskou armádou. Ukrajinskí bojovníci, ktorí sa v nich ukrývajú, sa ale odmietajú vzdať.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:19