StoryEditor

Keď je infraštruktúra pod útokom

24.02.2022, 23:00
Ešte v minulej dekáde to bol výborný triler, dnes je to realita kúsok za hranicami. Ochromenie infraštruktúry je bolestivým nástrojom kybernetickej vojny aj zdrojom rastúcich príjmov vydieračských gangov.

Prevádzkové technológie tvoria nervovú sústavu priemyslu a kritickej infraštruktúry. V ostatnej dekáde komunikujú s manažérskymi systémami a zberajú dáta z vonkajšieho prostredia. Operational Technologies – OT sú tak čoraz viac vystavené nástrahám online sveta.

OT bezpečákov sú stovky, vyznajú sa v jadrových reaktoroch, vo vodných turbínach, v montážnych linkách aj celých priemyselných komplexoch. Na pracovnom trhu sú vzácni a majú desiatky rokov praxe. Pravdou však je, že ich prudko prepadla digitalizácia a internet vecí. Dokonca rýchlejšie, ako boli schopní absorbovať v množstve povinností.

Jedným klikom

V ostatných rokoch sa prevádzkové technológie dostávajú z izolácie. Stojí za tým postupná digitalizácia aj snaha o zefektívnenie ich manažovania. Mnohé priemyselné riadiace systémy sú pritom zároveň zastarané a niektoré neboli aktualizované aj celé roky.

A tak aj pani účtovníčka v rafinérii, ktoré klikne na phishingový mail, môže „dať dole“ celú sieť čerpacích staníc na kontinente. Nie hneď. Útočníci si počkajú. Čas na odhalenie malvéru v infraštrukúre môže byť rádovo desiatky až stovky dní.

Všetko naraz

Aktuálne je najväčšou hrozbou pre OT svet ransomvér, ktorý pácha škody na dennom poriadku. Ale, ako upozorňuje bezpečnostný konzultant a architekt Martin Fábry, v tých uvedomelejších organizáciách sú hrozby zároveň najlepším drajverom implementácie preventívnych opatrení.

Neuvedomelé organizácie, ktorých je podľa Fábryho skúseností majorita, sa môžu chystať na počítanie finančných a reputačných škôd, lebo skôr či neskôr ich ransomvér dostane. Ďalším extrémom sú firmy, ktoré sú po útoku a naďalej ignorujú opatrenia a hrozby z toho vyplývajúce. Ransomvérové gangy tieto spoločnosti milujú a rady sa k nim vracajú. K pesimistickým predpovediam prispieva aj rastúca geopolitická tenzia medzi Východom a Západom.

Následky uvidíme

Certifikovaný etický hacker Ľubomír Kopáček definuje minulý rok ako „kybernetickú apokalypsu“. Jeden príklad za všetky – živelný home office. Nepripravené firmy poslali domov nepripravených zamestnancov a ani OT operátori sietí, žiaľ, neboli výnimkou. Alebo dodávateľský reťazec – môžete mať najlepšie zabezpečené siete a systémy, stačí jediný dodávateľ s výnimkou a celý koncept bezpečnosti sa vám zrúti. Špeciálnu pozornosť si preto zaslúži manažment tretích strán, kde je často nepostačujúca kyberhygiena pri prevádzke a údržbe alebo v projektovom riadení.

Najslabšie stránky

Profesionáli sa vzácne zhodujú, že najväčším problémom kybernetickej bezpečnosti, či hovoríme o prevádzkových alebo informačných technológiách, je a bude človek. Útok na technické zariadenia bez predchádzajúcej interakcie s človekom je strata času a komplikácia. Najefektívnejšie je útočiť na cieľový systém zneužitím zamestnanca s notorickým nedostatkom povedomia, znalostí a skúseností. Osobitnou kapitolou je chýbajúci a účinný OT monitoring kybernetických hrozieb, nedostatočná segmentácia siete, strata kontroly nad prenositeľnými médiami a nedostatok kvalifikovaného personálu na prevádzku týchto technológii.

Výstražné svetlo

Dlhé roky bola synonymom bezpečnosti energetika, avšak aj to už je podľa Ľubomíra Kopáčka do značnej miery minulosťou. Prispeli k tomu prestupy medzi IT a OT sieťami, rôzne „inteligentné“ technológie, neschopnosť detekcie incidentov, nulová vizibilita aj nedostatok odborníkov.

Mimoriadnu pozornosť si na Slovensku aj vo svete zaslúžia zdravotníctvo, výroba a distribúcia vody a tepla, doprava, inteligentné mestá a výroba.

Július Peterec z Mondi SCP mu sekunduje technickými faktami: „Prioritou je zavedenie monitoringu prevádzky v OT sieťach. Po integrácii s IT monitoringom by tento centrálny systém mal poskytnúť nepretržitú viditeľnosť do siete.“ Ako infraštruktúrny odborník však kladie dôraz aj na pravidelné vzdelávanie OT špecialistov v prevádzkach a ich povedomie v kyberbezpečnosti.

Známe bolesti

Peter Škorvánek, vedúci sekcie infraštruktúry a špecialista na IT bezpečnosť v spoločnosti KIA Slovakia, ide k podstate problému: „Povedomie odborníkov z prostredia prevádzkových technológií o IT bezpečnosti je veľmi nízke a nerozumejú jej potrebe.“

Všetci oslovení špecialisti sa zhodujú v tom, že kultúrne rozdiely medzi IT a OT ľudmi sú stále citeľné, čo v mnohých prípadoch limituje ochotu spolupracovať. Martin Fábry na to používa metaforu: „V lepších rodinách riešia obranu do hĺbky IT a OT spolu, a to preventívnou formou, zatiaľ čo v horších rodinách sa bavia až po útoku a navzájom sa obviňujú, čia to bola chyba.“

Učebnice nestíhajú

Neustále zmeny v kybernetickom prostredí ovplyvňujú zameranie školení, témy tréningov či konferencií aj spôsob a formu vzdelávania. Špecializovaná platforma Qubit Academy preto organizuje výročné prestížne podujatie aj intenzívne workshopy pre malé skupiny. „V oboch prípadoch sa kladie dôraz na efektívne riešenie problematiky a aktívnu diskusiu,“ prízvukuje Katarína Gamboš.

Špecifiká OT segmentu, ktorými sú technologické procesy a nevyhnutná dostupnosť, vplývajú aj na pravidelné vzdelávanie ľudí. Musí byť nielen kontinuálne, špecificky zacielené, ale aj zamerané na efektívne a promptné reakcie pri bezpečnostných incidentoch.

Okrem toho, žiadny profesionál na bezpečnosť nevznikne iba absorbovaním teoretických vedomostí. OT bezpečáci by mali čo najviac trénovať na simulátoroch a zažiť „bojové hry“ na reál­nych OT zariadeniach, čo je luxusná a drahá záležitosť.

Musíme to riešiť

Potrebný počet odborníkov na OT bezpečnosť nie je a nebude, určite nie v dohľadnom čase. „Nie je to slovenský fenomén, my sme sa iba zobudili päť rokov po zvyšku sveta,“ hovorí Ľubomír Kopáček. Pomôže nám iba kombinácia systematického a zmysluplného vzdelávania, certifikácií, výmena skúseností a vedomostí v bezpečnostných komunitách a najmä prax, veľmi veľa praxe.

Ako dobrý príklad uvádza Július Peterec susedné Česko. Kvalitný systém vzdelávania s priamym prepojením na súkromný sektor tam umožnil vznik množstvu startupov, ktoré dosiahli v kyberbezpečnosti svetové renomé.

Ruka v ruke s tým však musí ísť celé nastavenie školstva a materiálové vybavenie, aby už od začiatku dokázalo pritiahnuť deti k technickým predmetom. Ale to je už iný ťažký a dlhý príbeh.

prieskum spoločnosti Claroty 2021 - Odolnosť uprostred disrupcie

Elitné autorské informácie čítajte v špeciálnom projekte HN Kybernetická bezpečnosť .

menuLevel = 2, menuRoute = hn-special/kyberneticka-bezpecnost, menuAlias = kyberneticka-bezpecnost, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
24. apríl 2024 04:06