StoryEditor

Eliksir: Príbeh zrodený z vedy, vášne a fermentácie

04.02.2025, 00:00

V každej kvapke Eliksiru sa skrýva príbeh. Príbeh o tom, ako detská fascinácia vytváraním „elixírov“ prerástla do revolúcie vo svete fermentovaných nápojov. Nie je to však rozprávanie o kvasenom nápoji kombucha, ktorý nájdete takmer v každom supermarkete. V týchto fľaškách sa skrýva vášeň pre objavovanie, nekonečná zvedavosť a sila priateľstva.

Od kuchynských experimentov k vedeckej precíznosti

„Už od detstva som bol fascinovaný experimentovaním v kuchyni. V maminej špajzi som miešal tie najneuveriteľnejšie kombinácie – od sušených dubákov s majoránom až po vlastnoručne vytvorené ‘elixíry‘. Nebolo to vždy jedlé, ale bola to moja prvá škola objavovania,“ spomína Jakub, spoluzakladateľ Eliksiru.

Život ho postupne zaviedol k chémii, kde objavil kúzlo presných reakcií a molekulárnych premien. Zlomový moment prišiel v luxusnej nórskej reštaurácii, kde mal možnosť pracovať. „Tam som prvýkrát pochopil magickú silu fermentácie – procesu, ktorý spája vedu s umením,“ vysvetľuje Jakub. Cesta za poznaním zaviedla Jakuba do epicentra fermentačnej vedy – do hlavného mesta Dánska. Na DTU (Dánskej technickej univerzite), momentálne najlepšej technickej univerzite v EÚ, študoval biotechnológiu a získal sládkovský certifikát. „Paradoxne, práve v masovej produkcii som pochopil, že moja cesta vedie inam. K lokálnym surovinám, k živým kultúram, k autentickým procesom,“ hovorí.

image
eliksirdrinks

Zrodenie Eliksiru: Prienik vedy s umením a poctivým remeslom

Eliksir vznikol ako fúzia dvoch svetov – Jakubovho vedeckého prístupu a Dávidovho kulinárskeho majstrovstva, ktorý pôsobil ako kuchár vo viacerých špičkových reštauráciách. „Šesť mesiacov sme ladili prvý recept, no proces zdokonaľovania nikdy nekončí. Každá várka je živým experimentom, kde sa stretáva biotechnológia s gastronómiou,“ vysvetľuje Dávid. V srdci tohto nápoja doslova pulzuje jedinečná fermentačná filozofia, ktorá spája precíznosť laboratória s citlivosťou remeselnej výroby. „Každý parameter nášho procesu je starostlivo kontrolovaný a ladený – od presnej teploty lúhovania až po dokonale vyvážené pomery fermentačných nádob,“ upresňuje Jakub.

image
eliksirdrinks

Vedecky podložené benefity

„Naša vášeň pre fermentáciu nie je založená len na tradícii – je podložená najnovšími vedeckými poznatkami,“ vysvetľuje jeden zo zakladateľov značky, Jakub. Prelomové štúdie zo Stanfordu prinášajú fascinujúce odhalenia o sile fermentovaných nápojov. Pravidelná konzumácia týchto živých elixírov dramaticky zvyšuje diverzitu črevného mikrobiómu, čím vzniká bohatší, odolnejší ekosystém v ľudskom tele.

„Osobitne pozoruhodné sú výsledky u ľudí s cukrovkou druhého typu, kde sa preukázalo, že pravidelné pitie fermentovaných nápojov pomáha prirodzeným spôsobom regulovať hladinu cukru v krvi,“ dodáva Jakub. Ako dopĺňa, nie sú to len čísla v laboratórnych prácach, ale skutočné príbehy transformácie, ktoré potvrdzujú tisícročnú múdrosť fermentácie modernými vedeckými metódami.

image
eliksirdrinks

Viac než len nápoj

Aj preto presahuje Eliksir hranice bežného nápoja – je to manifestácia životnej filozofie, ktorá nachádza dokonalú harmóniu medzi vedou a prírodou. „V každej kvapke sa skrýva príbeh o tom, ako môže moderná biotechnológia tancovať v dokonalom súlade s pradávnou múdrosťou fermentácie,“ hovorí Dávid. Svojimi vlastnosťami a vyladenou chuťou dokazuje, že lokálny produkt môže dosahovať svetové parametre a že zdravý nápoj môže byť zároveň kulinárskym zážitkom. „Každá fľaša Eliksiru je svedectvom toho, že s dostatočnou dávkou vášne, odbornosti a odhodlania je možné vytvoriť niečo skutočne výnimočné – nápoj, ktorý nielen osvieži, ale aj inšpiruje k premýšľaniu o tom, ako môžeme žiť a konzumovať lepšie,“ dodáva.

image
eliksirdrinks

Odhodlanie byť stále lepší

Cesta objavovania a inovácie v Eliksire zatiaľ nekončí. „S neutíchajúcou vášňou a vedeckou zvedavosťou sa púšťame do výskumu nových horizontov fermentácie. V našich laboratóriách experimentujeme s prelomovými kombináciami probiotických kultúr, ktoré môžu priniesť revolučné benefity pre ľudské zdravie,“ vysvetľuje Jakub. Aj preto neustále zdokonaľujú fermentačné procesy, hľadajú spôsoby, ako ešte viac podporiť ich prirodzené metabolické dráhy. S rovnakou vášňou sa tím Eliksiru venuje aj vývoju nových chuťových profilov, ktoré prekvapia aj tých najnáročnejších gurmánov.

Eliksir je živým dôkazom, že najlepšie veci v živote vznikajú na priesečníku vášne, vedy a priateľstva. "Vitajte vo svete Eliksiru, kde každý dúšok rozpráva príbeh o nekonečných možnostiach fermentácie, o spojení vedy s umením a o sile transformovať obyčajné na výnimočné," uzatvára Dávid.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. jún 2025 20:13