StoryEditor

Finančná expertka radí, ako získať finančnú rezervu a zabezpečenie pre deti

19.02.2024, 00:00

Stavebné sporenie je už roky obľúbeným produktom, ktorý rodičia často využívajú na štart do života svojich detí. Ak však hovoríme o tvorbe rezervy a finančnom zabezpečení, naskytajú sa aj iné, často výnosnejšie formy šetrenia či investovania. Ako teda dať svojim deťom na ich 18. narodeniny pekný finančný vankúš? Svoje odporúčania ponúka Jana Počarovská, finančná expertka zo spoločnosti Simplea.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Stavebné sporenie naučilo Slovákov šetriť a stalo sa tak synonymom sporenia pre deti. V minulosti však popularita stavebného sporenia klesla, najmä pre komplikované získanie maximálnej štátnej prémie. Aktuálne je možné získať 7-percentnú štátnu prémiu v prípade, že si sporiteľ na sporiaci účet vložiť aspoň 1 000 eur ročne (približne 85 eur mesačne). Ak je teda cieľom rodičov uľahčenie rozletu mladých v oblasti bývania, zdá sa, že nové podmienky „stavebka“ tomu dávajú ideálnu príležitosť.  Ak však rodičia nechcú staviť všetko na „jednu kartu“, mali by zvážiť aj iné formy šetrenia pre deti, ktoré sú efektívnejšie a nie sú bezprostredne naviazané na nehnuteľnosť.

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

„Mnoho rodičov však tápe, ktorý je ten správny spôsob investovania peňazí pre ich ratolesti. Ak berieme do úvahy napríklad čiastku 85 eur mesačne, ktorú by platili v stavebnej sporiteľni, a zároveň hovoríme o dobe sporenia v horizonte 10 a viac rokov, je vhodnejšie a výnosnejšie pravidelné investovanie do dynamických podielových fondov,“ radí Jana Počarovská.

Ak nechcete hrať na jednu kartu, existujú aj iné možnosti. S rovnakou nasporenou sumou ako na účte stavebného sporenia, t. j. 85 eur mesačne, môžete svojmu dieťaťu do dosiahnutia plnoletosti zabezpečiť viac ako len „štart“ do života.

Predstavte si, že by ste mu túto mesačnú platbu rozdelili na 60 eur (na ktoré použijete rodinné prídavky od štátu – a teda vás nič nestoja) a 25 na poistenie rizík, ktoré v tejto sume môže mať dieťa až do dôchodku! Vďaka investovaniu by tak mohlo mať v 18 rokoch cca 25 000€ na štúdium alebo na štart do života, napríklad, ako akontáciu na samostatné bývanie, plus by bolo vďaka životnému poisteniu chránené po zdravotnej stránke. Navyše podľa reprezentatívneho prieskumu spoločnosti Simplea z leta 2023 vyplýva, že až 87 % opýtaných považuje za potrebné mať kvalitné životné poistenie.

Možno sa človek pýta – na čo je dobré životné postenie pre dieťa? V takom prípade je dôležité si uvedomiť, že úrazy a ochorenia si nevyberajú pacienta podľa veku. Ale najmä, poistenie dieťaťa je primárne ochranou príjmu rodiča, ktorý by s ním musel zostať doma a nemohol by pracovať.

image
Shutterstock

Ako teda na to?

Tu je praktický príklad, ako spojiť investíciu do podielového fondu s ochranou svojich potomkov, pomocou životného poistenia, pred vážnymi rizikami:

1. Pravidelná investícia 60 eur mesačne do podielového fondu.

Výnos bude závisieť od zvolenej investičnej stratégie, ochoty podstupovať riziko a dĺžky trvania investície. Vo všeobecnosti platí, že čím rizikovejšia investícia, tým väčší zisk, ale aj väčšia pravdepodobnosť straty. Čím je investícia dlhodobejšia, tým je zvyčajne bezpečnejšia. Každý je však odborník v práci, ktorú vykonáva, preto by mal človek navštíviť finančného poradcu a dohodnúť si bezplatnú konzultáciu. Počas nej mu poradca rád a zadarmo pomôže s výberom a nastavením investovania, ktoré splní jeho očakávania.

2. Mesačný príspevok 25 eur na životné poistenie pre deti.

Poistenie je určené výlučne na krytie najzávažnejších rizík, ako je invalidita, trvalé následky po úraze alebo vážne ochorenie. Vaše dieťa môže byť takto poistené až do 65 rokov. Ak sa nič nestane, nedostane od poisťovne žiadne peniaze. V prípade poistnej udalosti sa však vyplatí dohodnuté poistné plnenie v státisícových sumách.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
12. apríl 2024 10:57