StoryEditor

Situácia na finančnom trhu sa postupne upokojuje, tvrdí odborníčka zo Simplea

01.08.2023, 00:00

Finančný trh zažíva od roku 2022 otrasy vo všetkých svojich sférach – pandémia, inflácia či vojna u susedov ovplyvnili aj prvý polrok 2023. Kateřina Porubská, riaditeľka a majiteľka franšízy finančno-poradenskej spoločnosti Simplea v Liptovskom Mikuláši potvrdzuje, že hypotéky sú výrazne drahšie a tým menej dostupné pre nových žiadateľov. Rovnako sú na tom aj iné druhy pôžičiek. V sektore neživotného poistenia je, vďaka výrazným rastom cien a výške inflácie, väčšina nehnuteľností a domácností podpoistená. Investície zaznamenali slušné zhodnotenie v akciových i dlhopisových stratégiách. Dôchodky majú zasa niekoľko výrazných legislatívnych zmien.

Čo sa týka hypoték, okrem spomalenia rastu úrokových sadzieb, nie je možné hovoriť o pozitívnych zmenách. „Od júla tohto roka je oveľa ťažšie získať, ale aj refinancovať, hypoúver. Zvýšilo sa životné minimum až o 14,7 %, čo v kombinácii s už zavedeným obmedzením DTI (debt-to-income-ratio) a jeho znižovaním pod 8 pri dlžníkoch nad 40 rokov, spolu s aktuálne vysokými úrokovými sadzbami, urobilo úvery na bývanie oveľa menej dostupnými. Nie je tomu inak ani pri hypotékach pre mladých, žiaľ, štátny príspevok sa už neposkytuje a nové produkty tohto typu sa nechystajú. Jediným benefitom pre klientov do 35 r. je daňový bonus počas prvých 5 rokov splácania úveru. Zabezpečiť si vlastné bývanie si preto dnes vyžaduje dlhšiu prípravu a dostatok vlastných zdrojov investovaním do vhodných investičných nástrojov, čo môže u určitej skupiny ľudí odsunúť vlastné bývanie aj o niekoľko rokov,“ hovorí Kateřina Porubská.

Aj v tomto roku naďalej rástla výška hypoték

V druhom polroku očakáva odborníčka na financie mierne nárasty a celkovú stabilizáciu trhu. Klesania úrokových sadzieb sa podľa nej tohto roku, s najväčšou pravdepodobnosťou, nedočkáme, skôr pôjde o kampaňové zvýhodnenia a benefity jednotlivých bánk. Neočakáva ani výrazné pozitívne zmeny pri refinancovaní úverov, rovnako sa na existujúce úvery vzťahujú vyššie uvedené obmedzenia, ktoré celú situáciu komplikujú. „Klientom, ktorým sa blíži výročie fixácie, odporúčame poradiť sa s nezávislým hypotekárnym špecialistom, ktorý má náhľad na celý trh a vie konkrétnu situáciu zhodnotiť,“ radí Porubská a dodáva, že od septembra môžu dlžníci očakávať novinky. Plánuje sa možnosť mimoriadnych splátok každý mesiac (nie raz ročne ako to bolo doteraz) do výšky max 30 % istiny za rok, no je to spojené s množstvom otáznikov a využiteľnosť pre väčšinu dlžníkov je minimálna.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Slovenskí dôchodcovia by si mali tento rok prilepšiť

V prípade dôchodkov, penzijného sporenia, druhého a tretieho pilieru pozorujeme pozitívnejšiu bilanciu najmä v aktuálnych legislatívnych úpravách. „Posunul sa vstupný vek účastníka na starobnom dôchodkovom sporení z pôvodných 35 na 40 rokov. Novela z januára tohto roku priniesla pozitívne zníženie odplaty za zhodnotenie a zrušenie odplaty za vedenie osobného dôchodkového účtu. Prestup medzi správcovskými spoločnosťami je oveľa jednoduchší, bez potreby akceptačných listov a bezodplatne, čo pomôže prečistiť trh aj o špekulatívnych sprostredkovateľov. Od mája sa zároveň zaviedol automatický vstup do starobného dôchodkového sporenia každému, komu vznikne prvé dôchodkové poistenie,“ hovorí Porubská.

Na investičné trhy prichádza upokojenie

Podľa Porubskej investori, ktorí nepodľahli emóciám a strachu z poklesov v predchádzajúcich troch rokoch a nerealizovali odkupy, dnes môžu bilancovať, že urobili správne rozhodnutie. Či už to boli investície do podielových fondov alebo ETF fondov, ktoré sú dostatočne diverzifikované. V prvom polroku 2023 zaznamenali slušný nárast výnosu.

Trh sa postupne upokojuje, čomu napomáhajú hlavne centrálne banky, ktoré sa postupným zvyšovaním základných úrokových sadzieb snažia stabilizovať vysokú mieru inflácie. „Boj s infláciou však ešte nie je v želanom stave, preto sa budú sadzby do konca roka pravdepodobne ešte zvyšovať. Samozrejme, dôležitý bude aj vývoj cien energií v tomto polroku a udržanie zamestnanosti,“ hodnotí prvý polrok Porubská.

image
Shutterstock

V sektore poisťovníctva nenastali výrazné zmeny

V minulosti boli hitom kapitálové a neskôr investičné životné poistenia, ktoré sa dnes pre vysokú nákladovosť a nízku mieru flexibility skôr neoplatia. Súčasný trend potvrdzuje výhodnosť samostatného rizikového životného poistenia a samostatnej investície. „Odporúčame optimálne zabezpečenie príjmu rizikovým životným poistením hlavne na tvrdé riziká ako sú smrť, invalidita, práceneschopnosť, kritické choroby a trvalé následky,“ hovorí Porubská.

Čo očakávajú odborníci zo Simplea v druhej polovici roku 2023?

Očakávame jednu výrazne pozitívnu zmenu pre investorov, keďže v júni bol v parlamente schválený zákon o dani z príjmov, ktorý bude mať výrazný vplyv na zdaňovanie výnosov. Od dane bude oslobodený príjem z predaja cenných papierov, ak doba medzi nadobudnutím a predajom presiahne tri roky. Táto legislatívna zmena pomôže lepšie diverzifikovať portfóliá a efektívnejšie napĺňať ciele. Na finančnom trhu sa však pravdepodobne nezlepší dostupnosť hypoték, ani výnosy na osobných účtoch, kde doslova ležia desiatky miliárd eur, čo bude mať najväčší vplyv na nominálne výšky rezerv klientov, keďže inflácia bude aj v druhom polroku stále vysoká.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
01. máj 2024 20:44