StoryEditor

Udržateľné investovanie sa stalo trendom, hovorí investičný analytik

03.08.2023, 00:00

Pri investovaní už nejde len o zisk za každú cenu. Trendom sú investície do spoločensky zodpovedných firiem. „Doterajšie štúdie ukazujú, že spoločensky zodpovedný investor môže dosiahnuť podobné výnosy ako tradičný investor,“ hovorí investičný analytik spoločnosti Simplea Marek Jošt.

Podľa štatistík stúpa objem investícií do spoločensky zodpovedných firiem, ktoré pri svojom podnikaní uplatňujú ESG princípy (kritériá udržateľného investovania, pozn. red.). Ako tento trend hodnotíte?)

Nárast udržateľného investovania je evidentný. V posledných rokoch sa objavilo množstvo udržateľných fondov, ktoré spravujú stále väčší majetok. Téma udržateľnosti zaujíma mnoho investorov, pre ktorých nie sú dôležité už len zisky.

Čo presne znamená udržateľné investovanie?

Predstavme si dvoch akcionárov, teda investorov, ktorí majú podiel v určitej firme. Jedného označme ako tradičného, druhého ako udržateľného investora. Prvý príde za manažmentom svojej firmy a opýta sa: Čo robíte pre to, aby ste zvýšili zisky firmy? Ten druhý, udržateľný investor, sa okrem ziskovosti zaujíma aj o ďalšie veci. Ako sa firma správa k životnému prostrediu, ako nakladá s odpadom či má konkrétny a realistický plán na znižovanie emisií skleníkových plynov a tak ďalej.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Udržateľnému investorovi však tiež ide o zisk, nie?

Samozrejme, že mu tiež ide o zisk. Je to v jeho záujme. Ale nejde mu o zisky za každú cenu. Alebo lepšie povedané – oproti tradičnému akcionárovi je citlivejší na ďalšie faktory – environmentálne a spoločenské.

Vravíte o ziskoch za každú cenu. Môžete uviesť nejaký konkrétny príklad?

Napríklad udržateľný investor by nikdy nekúpil akcie ropnej spoločnosti British Petroleum, aj keď nedávno ohlásila rekordné zisky. Asi viete, na čo narážam. BP je firma, ktorá je spoluvinníkom jednej z najväčších ekologických katastrof v dejinách. Mám na mysli explóziu ropnej plošiny Deepwater Horizon v roku 2010. Do mora vtedy unikala takmer tri mesiace ropa a malo to príšerné dôsledky pre ekosystém. Vyšetrovacia komisia uviedla, že veľkú rolu na vzniku havárie mala snaha zainteresovaných firiem ušetriť peniaze.

Iným negatívnym príkladom je firma Boeing, ktorá uprednostnila zisky pred bezpečnosťou cestujúcich a posádky. Hovorím o haváriách lietadiel Boeing 737 MAX v rokoch 2018 a 2019. Hlavnou príčinou tragédií bola snaha firmy ušetriť náklady a maximalizovať zisky. Jednoducho povedané – Boeing ignoroval varovania, že lietadlo 737 MAX nie je bezpečné.

Aké sú výhody udržateľného spôsobu investovania?

Vezmem to okľukou. (alternatívny wording: Odpoviem širšie.) Bill Gates vo svojej knihe Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe píše, že dôležitý je spotrebiteľ. Ten môže znížiť emisie svojho domova tým, že si nainštaluje inteligentný termostat, zaizoluje okná, kúpi energeticky efektívne spotrebiče. Okrem toho môže raz alebo dvakrát týždenne vynechať mäso a znížiť tak emisie, za ktoré je zodpovedný.

Keď pôjdeme o krok ďalej, podobný signál môžu vyslať aj naše úspory. Tým, že budeme svoje peniaze smerovať do firiem, ktoré sa chovajú zodpovedne, do firiem, ktoré sa snažia byť súčasťou riešenia a nie problému. Doterajšie štúdie ukazujú, že udržateľný investor môže dosiahnuť podobné výnosy ako tradičný investor. Samozrejme, ďalšie štúdie budú vznikať. Uvidíme, akými dátami budeme disponovať o 10 rokov. Závery sú však zatiaľ pozitívne.

image
Shutterstock

Aké sú nevýhody?

Ako to povedať? Skrátka, zaujímavé výnosy sa občas ukrývajú na nepekných miestach. Učebnicovým príkladom sú ropné spoločnosti. Ich akciám sa v roku 2022 darilo vynikajúco. Boli jednou zo vzácnych výnimiek. Zatiaľ čo akcie vo všeobecnosti klesali, akcie ropných firiem rástli. Napríklad tie americké  vrástli o niekoľko desiatok percent. A ešte je tu ďalšia nevýhoda, ktorá môže nejedného investora zmiasť: ratingové agentúry sa občas nezhodnú na tom, či je tá-ktorá firma lídrom pokiaľ ide o ESG kritériá. V praxi sa stáva, že jedna agentúra označí určitú firmu za lídra v udržateľnosti, druhá ju však pokladá za priemernú. A to hovoríme o tom lepšom prípade. Veľmi totiž záleží na zvolenej metodike.

Nedávno sa tieto fondy dostali do centra záujmu v USA, kde sa im politici vyhrážajú reguláciou. Čo sa stalo?

V Amerike sa teraz niektorí republikáni snažia potrestať tie investičné spoločnosti, ktoré pokladajú za nepriateľské voči ropným firmám. V hľadáčiku majú napríklad BlackRock, najväčšieho správcu majetku na svete. Pre predstavu: keď si vezmeme dvadsať najväčších udržateľných fondov v USA, päť z nich spravuje práve BlackRock – viac než akákoľvek investičná firma. V iných svojich fondoch ponúkajú aj akcie spoločností práve zo sektora fosílnych palív. Avšak nejde len o túto investičnú spoločnosť. Rovnakému tlaku čelia aj európske finančné skupiny ako UBS alebo BNP Paribas. A naprieč americkými štátmi sa vývoj líši.

Ak sa investor rozhodne dávať peniaze do takto zameraných fondov, čo by mal zohľadňovať pri svojom výbere?

Mal by sa predovšetkým zaujímať o investičnú stratégiu fondu. Tam totiž môžu byť veľké rozdiely. Napríklad niektoré fondy sa zameriavajú na lídrov v udržateľnosti. Iné chcú predovšetkým vyradiť fosílne palivá a prípadne aj ďalšie kontroverzné biznisy. Niektoré fondy sú pri fosílnych palivách striktné a vyhýbajú sa im. Iné sú ale ochotné kúpiť aj akcie ropnej firmy, ak spoločnosť postupne prechádza na obnoviteľné zdroje. Investor by sa tiež mal zamerať na náklady. Jednoducho povedané – aby nekupoval zbytočne drahý fond.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
02. máj 2024 06:04