StoryEditor

Mladí ľudia by mali svoje financie stavať na zdravých základoch, radí odborníčka zo Simplea

20.07.2023, 00:00

Nezávislosť u mladých ľudí na Slovensku stagnuje. Podľa Európskych štatistík zostávajú Slováci žiť u svojich rodičov až do dovŕšenia 31 rokov. Tento priemer sa, s malými výkyvmi, od roku 2013 nezmenil a v porovnaní s ostatnými európskymi štátmi je vyšší takmer o päť rokov. Odborníci odporúčajú spraviť si v prvom rade plán, ktorý bude zahŕňať bežné výdavky, ale aj pokrývať riziká a zabezpečovať budúcnosť.

Podľa odborníkov na financie spôsobuje tento stav najmä nezáujem zo strany mladých ľudí. „Žijeme v dobe, keď mladí preferujú luxusné značky, už v ranom veku si kupujú drahé autá, oblečenie či elektroniku, vrátane mobilov a počítačov. Dalo by sa povedať, že majú radi život „na vysokej nohe“. Svoje prvé zarobené peniaze míňajú bez rozmyslu, namiesto toho, aby si napríklad šetrili na budúcnosť či zabezpečili riziká v súčasnosti. Finančná nezávislosť je pritom veľmi dôležitá, pretože bez nej sa od rodičov nikdy nepohnú. A až vtedy sa stávajú finančne nezávislými, keď majú dostatok vlastných peňazí na pokrytie všetkých výdavkov,“ hovorí finančná konzultantka Jana Počarovská z finančno-poradenskej spoločnosti Simplea a zdôrazňuje, že základom by mala byť tvorba rezerv, ideálne v podobe vhodnej investície do podielových fondov. Tá pomôže pri riešení prvého bývania, ale tiež v prípade budúcich životných plánov, ako je napríklad ďalšie vzdelanie či štúdium. Investovať do podielových fondov je možné už od 20 eur mesačne. Ideálne je nastaviť si trvalý príkaz a už sa o nič nestarať.

image
Shutterstock

Čím skôr, tým lepšie

Najlepší čas začať sa zaoberať financiami je hneď teraz, bez ohľadu na vek alebo súčasnú finančnú situáciu. „Aj napriek tomu, že mladí ešte nie sú pripravení osamostatniť sa, napríklad ešte študujú a nedokázali by počas školy zarobiť toľko finančných prostriedkov na pokrytie všetkých nákladov, mali by sa o svoje financie zaujímať. Je viac ako pravdepodobné, že rodičia im spravujú rôzne sporenia či poistenie. Ešte predtým, ako sa rozhodnú urobiť prvý krok, mali by vedieť, do čoho idú. Je teda veľmi dôležité zorientovať sa vo vlastných financiách ešte pred pomyselným „skokom do neznáma“,“ upozorňuje Počarovská.

Spraviť prvý krok k finančnej nezávislosti nie je pre mladých ľudí v dnešnej dobe jednoduché. Do ich rozhodovania vstupujú rôzne faktory, ako inflácia, vysoké ceny nehnuteľností, široké množstvo finančných produktov, z ktorých je náročné vybrať si ten najlepší, či dokonca strach, že sa ani s vysokoškolským titulom nezamestnajú. „Mladým ľuďom odporúčam v prvom rade urobiť si plán v spolupráci s finančným expertom. Na základe plánov a priorít je potrebné stanoviť si ciele do budúcnosti, ktoré chcú naplniť. Následne si vytvoriť rozpočet na základe sledovaných príjmov a výdavkov,“ odporúča Jana Počarovská a dodáva, že finančné plánovanie je veľmi individuálna a komplexná činnosť.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Jednoduché pravidlo 10-20-30-40

Prvé pravidlo, ako si rozdeliť príjem, je jednoduché: 10-20-30-40. „Desať percent si odložiť na neočakávané výdaje, stratu zamestnania, rýchlu pohotovostnú rezervu. Dvadsať percent je určených pre zaistenie príjmu, a to v nasledujúcom pomere – päť percent pri invalidite, vážnych ochoreniach, úrazoch a úmrtí. 15 % pre dlhodobú rezervu na budovanie finančného majetku, renty, budúcnosti detí, dlhodobých cieľov, ochrany majetku a investícií,“ vymenúva finančná konzultantka Simplea. „Tridsať percent potom tvoria náklady spojené s bývaním, akými sú hypotéka či nájomné, energie, inkaso a pod. Zvyšných 40 % tvorí pravidelná mesačná spotreba ako jedlo, oblečenie, koníčky, zábava, šport, kino či auto,“ dopĺňa.  

Pokiaľ nebudú mladí ľudia dostatočne disciplinovaní na to, aby si vytvárali rezervy, rozhodne by si nemali brať žiadny úver. „Ak sa vám nedarí vytvárať si rezervy, určite si nedohadujte žiadny z úverových produkto,v ako sú kreditná karta a kontokorent (tzv. povolené prečerpávanie účtu),“ varuje na záver Jana Počarovská.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
02. máj 2024 12:05