Ocenenie za spoločnosť Heneken Melts prevzal Ing. Ivan Slatkovský, PhDTÜV SÜD
StoryEditor

Štyrikrát nižšie emisie ako konkurencia

13.06.2023, 00:00

Tradičný hutnícky závod na východe Slovenska vyrába hliník ekologickejšie ako porovnateľné firmy, a to vďaka investíciám do technológií.

Aj preto sa stali držiteľom ocenenia TÜV SÜD Výnimočná firma 2023. O ocenení za prínos v presadzovaní spoločenskej zodpovednosti i o firemných hodnotách Heneken Melts zo Spišských Vlachov sme sa rozprávali s Lukášom Koščom, marketingovým špecialistom spoločnosti.

Firma Heneken Melts je hutníckou firmou, produkujete hliník...

Špecializujeme sa na recykláciu hliníkového šrotu. Zameriavame sa na výrobu hliníkových zliatin na mieru, podľa špecifikácie zákazníkov, primárne a automobilovom priemysle na území Slovenska. Plníme prísne požiadavky na chemické zloženie a vlastnosti materiálu pre každého klienta. Celkový obraz u ľudí, čo sa týka metalurgie, nie je najlepší, fabrikám pripisujú viac negatívnych vlastností ako pozitívnych. My len s ťažkosťami nachádame spôsob, ako ich presvedčiť o opaku. Od roku 2017 pracujeme na nastavení procesov tak, aby sme čo najviac minimalizovali dopad produkcie sekundárneho hliníka na obyvateľov v okolí. V jednoduchosti povedané, snažíme sa ísť v ústrety ľuďom z regiónu.

Dostali ste titul Výnimočná firma za presadzovanie spoločenskej zodpovednosti, v čom to najmä spočíva?

Titul nám udelili za dlhodobo zodpovedný prístup k zamestnancom, ľuďom v regióne a ekológii. Snažíme sa všetkými dostupnými možnosťami o trvalo udržateľný rozvoj a minimalizovanie dopadu našej činnosti na životné prostredie.To sú dôvody, prečo sme sa zapojili do stratégie ISO 14064, čim aktívne znižujeme uhlíkovú stopu v hutníckom a recyklačnom priemysle. Vďaka optimalizácii výrobného procesu a investíciám do technológii sa nám podarilo dosiahnuť 20 násobne nižšie emisie v porovnaní s výrobou primárneho hliníka a 4 x nižšiu produkciu emisií v porovnaní s výrobnými závodmi sekundárneho hliníka, tzn. našich konkurentov. Súčasťou našej snahy je aj optimalizácia spotreby energie využitím obnoviteľných zdrojov. Cieľ je redukovať spotrebu energií dodávanej tretími stranami o približne 30 % až 40 %. Fotovoltikou dopĺňame energiu od tretích strán v kancelárskych priestoroch a zároveň je areál osvetľovaný lampami na solárnu energiu. Momentálne zavádzame solárnu energiu aj v skladoch a výrobných halách. V neposlednom rade budujeme aj priestor pre ľudí s odbornými znalosťami. V priebehu posledných rokov sa počet našich zamestnancov zvýšil na takmer 80. Neustále pracujeme na tom, aby sme vytvorili vhodné podmienky pre ľudí, ktorí majú záujem o dlhodobé a stabilné zamestnanie. Priamo vo výrobe, ale aj na manažérskych, respektíve riadiacich pozíciách.

Aká bola vaša „firemná cesta“, myslím tým, ako sa vyvíjalo u vás podnikanie, aký bol začiatok, prípadne kedy nastal posun, rozvoj firmy?

Výrobný závod v Spišských Vlachoch prešiel za posledných 15 rokov zaujímavou cestou. Náš región je známy tradíciou v hutníctve a strojárstve. Spoločnosť bola založená v roku 2017 na základoch firmy, ktorá spracovávala hliníkový šrot. Rozvoj farbriky nastal hneď po tom, ako sa stala členom skupiny Heneken Group. Neustále na ňom pracujeme, pričom sa odrážame od filozofie skupiny, ktorá stojí na troch pilieroch: investíciách, inováciách a progrese. Našim cieľom je vytvoriť závod, ktorý bude schopný konkurovať na svetovom trhu a ponúkať najvyššiu kvalitu. To nás motivuje aj naďalej pracovať na optimalizácii výrobného procesu a pracovných podmienok.

Čo pre Vás podnikanie znamená a aká je prípadná konkurencia vo vašom segmente?

Podnikanie predstavuje možnosť realizovať sa a aktívne participovať na zmenách v spoločnosti. Akokoľvek, máme ďalšie dve motivácie, ktoré nás poháňajú. Sú to ekonomická a klimatická. Ekonomická motivácia predstavuje zachovanie kapitálu na území Slovenska. Nielen finančného, ale aj pracovného a znalostného. Klimatická motivácia súvisí s našou činnosťou. Produkujeme najmä sekundárny hliník, ktorý vyrábame spracovaním už použitého hliníka. Produkcia tohto hliníka je na 99 percent totožná s primárnym hliníkom ale je 20 krát menej náročná, ako produkcia primárneho hliníka. To znamená, že vďaka nášmu výrobnému procesu vyprodukujeme za rovnaké množstvo spotrebovanej energie a rovnakú cenu, 20 krát viac hliníka, ako výrobné fabriky primárneho hliníka. Zároveň šetríme prírodné zdroje, pretože primárny hliník sa vyrába z rudy.

Ste spoločensky zodpovedným zamestnávateľom, čo pre vás tento titul znamená?

Znamená to pre nás, že našu prácu robíme správne. Ocenenie je pre nás zadosťučinením a potvrdením našej profesionality. Veríme, že ocenenie je významnou motiváciou nielen pre nás a našich zamestnancov ale aj pre ďalšie subjekty, ktoré pôsobia na trhu a vidia, že aj metalurgia sa dá robiť ekologickejšie a lepšie.

Ćlánok bol vytvorený v spolupráci s firmou Heneken Melts.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
05. máj 2024 11:07