StoryEditor

ZF Slovakia urýchľuje automobilový priemysel pomocou technológie E-Mobility v celosvetovom meradle

25.05.2023, 00:00

Pokiaľ ide o špičkové technológie v automobilovom priemysle, spoločnosť ZF je na čele. ZF je globálna technologická spoločnosť, ktorá vytvára systémy pre osobné a úžitkové vozidlá a priemyselné technológie. Ich systémy umožňujú vozidlám vidieť, myslieť a konať, čím prinášajú novú generáciu mobility.

Stratégiou spoločnosti ZF je Mobilita novej generácie s poslaním čistej a bezpečnej mobility – automatizovanej, pohodlnej a cenovo dostupnej pre každého a kdekoľvek.

Spoločnosť ZF tiež myslí a funguje udržateľne. Stratégia trvalej udržateľnosti ZF je konať rozhodne v prospech klímy a prírody, ľudí a trvalých hodnôt. Globálne aktivity spoločnosti ZF v oblasti udržateľnosti sa nesú pod heslom Acting now.

image
ZF Slovakia

Centrum výskumu a vývoja Trnava  

Na Slovensku je spoločnosť ZF zastúpená závodmi v Trnave, Leviciach, Komárne, Šahách, Detve, Novom Meste nad Váhom a Výskumným a vývojovým centrom ZF v Trnave. Jedným z hlavných cieľov spoločnosti ZF je E-mobilita, ktorej snahou je znižovanie emisií a ochrana životného prostredia pri súčasnom zvyšovaní bezpečnej mobility. S cieľom urýchliť transformáciu na E-mobilitu investovala spoločnosť ZF v roku 2022 do výskumu a vývoja na celom svete 3,4 miliardy eur.  A časť týchto investícií prišla aj na Slovensko, do Výskumného a vývojového centra ZF Slovakia v Trnave.

Výskumné a vývojové centrum v Trnave je súčasťou globálnej siete výskumu a vývoja spoločnosti ZF a vyvíja produkty pre závody ZF na Slovensku, ale aj vo svete, napríklad pre Nemecko, Srbsko, Čínu, Ameriku a ďalšie krajiny. Centrum prešlo viacerými transformáciami s novými odbormi. Tím E-mobility v Trnave vyvinul napríklad špičkové elektromotory pre svetových výrobcov automobilov a len za dva roky existencie si už uplatnil nárok na niekoľko patentových prihlášok, pričom plánuje v tejto oblasti výrazne expandovať. Okrem toho vytvára a prispôsobuje sa novým trendom v automobilovom priemysle tým, že ponúka vyššiu efektivitu e-motorov, menšie a ľahšie systémy, vyšší výkon a kratšie časy nabíjania batérii.

Transformácia smerom k udržateľnej mobilite

Ako uvádza Ing. Norbert Káčer, vedúci výskumu a vývoja skupiny E-Motor v ZF Slovakia: „Prechádzame technologickou transformáciou smerom k E-mobilite a autonómnej jazde. Podieľame sa na  stratégii vývoja a výroby technológií pre mobilitu budúcnosti a udávame tempo na dynamickom trhu elektromobility.

V súčasnosti vyvíjame najmä elektropohony pre elektromobily (EV). S novou generáciou elektropohonov poskytuje spoločnosť ZF plne integrované systémy elektrického pohonu. Vďaka vysokej úrovni odborných znalostí v oblasti rozhrania a jedinečnému know-how v oblasti jazdných stratégií dokážu aplikační inžinieri spoločnosti ZF vyhovieť požiadavkám zákazníkov tým najlepším možným spôsobom.”

image

Ing. Norbert Káčer, vedúci výskumu a vývoja skupiny E-Motor v ZF Slovakia

ZF Slovakia

Výzvy a riešenia Výskumného a vývojového centra v Trnave

Od roku 2023 čelí Výskumné a vývojové centrum ZF v Trnave novým výzvam pri hľadaní nových talentov s relevantnými skúsenosťami v odvetví elektrickej mobility. Spoločnosť ZF Slovakia je však považovaná za jedného z najväčších a najstabilnejších zamestnávateľov v automobilovom priemysle, ktorý sa neustále rozširuje, a hľadá cieľavedomých, pozitívne naladených ľudí, ktorí by sa pripojili ku kultúre ZF.

"Naši inžinieri majú skutočný vplyv na budúcu podobu automobilového priemyslu - vyvíjajú a testujú produkty, ktoré používajú výrobcovia automobilov na celom svete. Zamestnávame najmä inžinierov s elektrotechnickým a informatickým vzdelaním, ale ako najdôležitejšie vnímame, že naši zamestnanci majú okrem odbornej spôsobilosti aj otvorenú myseľ a chuť ďalej sa rozvíjať. Z našej strany im poskytujeme plnú podporu a prístup k najmodernejším technológiám“, dodal Ing. Norbert Káčer.

image
ZF Slovakia

Vďaka angažovanosti spoločnosti ZF v oblasti E-mobility vyzerá budúcnosť udržateľnej mobility sľubne. A aj zásluhou vedenia Centra výskumu a vývoja v Trnave sa svet môže tešiť na novú éru bezpečnejšej, čistejšej a efektívnejšej dopravy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 11:52