Výroba veľkokalibrovej munície v MSM GROUPMSM GROUP
StoryEditor

MSM GROUP posilňuje svoje výrobné kapacity, do podnikov ZVS a VOP Nováky investuje desiatky miliónov eur

29.04.2023, 00:00

Pretrvávajúca nestabilita v bezpečnostnom prostredí dramaticky zvýšila záujem mnohých európskych krajín o investície do obnovy svojej výzbroje a hlavne nákupu munície. V súčasnosti je najhorúcejším vojenským artiklom veľkokalibrová munícia, ktorej je v európskych skladoch nedostatok. Netradične vysoký záujem o tento druh munície má dopad aj na európsky obranný priemysel. Ten v dôsledku veľkého množstva objednávok hľadá cesty, ako flexibilne na túto situáciu reagovať. Významný európsky hráč v oblasti výroby munície, slovenský holding MSM GROUP, investuje do svojich prevádzok desiatky miliónov eur.

Väčšina európskych štátov dlhodobo nevenovala posledných niekoľko rokov obrannému priemyslu dostatočnú pozornosť. To sa v súčasnosti, v súvislosti so zložitou bezpečnostnou situáciou, mení. Obranný priemysel je dnes jedným z kľúčových priemyslových odvetví a po jeho produktoch je veľmi vysoký dopyt. Dvojnásobne to platí o veľkokalibrovej munícii. Nie je žiadnym tajomstvom, že či už ide o tanky, delá, alebo bojové vozidlá, všetky tieto systémy sú bez munície prakticky nepoužiteľné.

Výrobné linky muničných tovární už dnes bežia na 100 percent s cieľom dodať včas zákazníkom požadované výrobky. Kontinuálny prísun objednávok však spôsobuje dlhšie čakacie doby na realizáciu kontraktov. K tomu, aby dokázali vo všetkých aspektoch svojich zákazníkov uspokojiť, výrobné podniky investujú do svojich výrobných kapacít s cieľom zvýšenia produkcie veľkokalibrovej munície. Jedným z významných európskych muničných subjektov, ktorý do svojho výrobného zázemia aktuálne masívne investuje,  patrí aj slovenský holding MSM GROUP.

Dubnica, Snina, ale aj španielska Granada

Vývoj, výroba, modernizácia alebo likvidácia munície rôznych druhov patria k hlavným podnikateľským činnostiam MSM GROUP, ktorá reprezentuje slovenskú časť priemyselno-technologického holdingu Czechoslovak Group. Do portfólia slovenskej spoločnosti patrí niekoľko podnikov vyrábajúcich muníciu nielen na Slovensku, ale taktiež v Španielsku. Kľúčovými reprezentantmi holdingu v oblasti veľkokalibrovej munície sú spoločnosti ZVS holding, ktorú MSM GROUP vlastní spoločne so slovenským štátnym podnikom DMD Holding, VOP Nováky a španielska firma Fábrica de Municiones de Granada (FMG). Tieto fabriky majú už dnes plne vyťažené kapacity, preto do navýšenia výrobných kapacít týchto firiem a do rozšírenia ich technického zázemia putujú významné investície.

Na rozvoj zázemia spoločnosti VOP Nováky a pobočiek ZVS holding v Dubnici a v Snine je vyčlenených 50 miliónov eur. VOP Nováky vyrába 122 milimetrovú muníciu pre raketové delostrelectvo, mínomety, cvičnú delostreleckú muníciu a zároveň sa špecializuje na zabezpečenie životného cyklu munície. Firma ZVS holding muničné portfólio dopĺňa o  delostreleckú, tankovú a mínometnú muníciu a vyrába aj jej jednotlivé komponenty, ako napríklad iniciátory, zapaľovače a pyrotechnické slože.

Vyššie uvedené investície sa použijú na navýšenie výrobných kapacít, nábor nových kvalifikovaných pracovníkov a na vylepšenie technického a technologického zázemia firiem. V pobočke ZVS holding v Snine sa z poskytnutých finančných prostriedkov vybuduje nová výrobná hala, ktorá má byť hotová do roku 2024. V tejto súvislosti už spoločnosť prijíma nových zamestnancov, ktorých počet sa z pôvodných 80 navýšil na 119. Cieľom je získať do výroby až 140 nových kvalifikovaných pracovníkov. Podobné využitie investícii plánujú aj vo VOP Nováky. Vďaka týmto krokom sa obe spoločnosti stanú významnými regionálnymi zamestnávateľmi a podporia ekonomický rozvoj a atraktivitu regiónov Považia, Hornej Nitry a Horného Zemplína.

700 rokov tradície výroby strelného prachu

Španielska Fábrica de Municiones de Granada sa stala súčasťou holdingu MSM GROUP v roku 2020. História granadskej firmy siaha až do 14. storočia, kedy sa na území mesta Granada začal vyrábať strelný prach. Podľa dostupných historických prameňov sa prvýkrát v meste Granada a priľahlom okolí objavil strelný prach v roku 1324. Bolo to v období, kedy v južnej časti Andalúzie existoval Granadský emirát, ktorý bol založený v 30. rokoch 13. storočia dynastiou Nasrovcov. V západnom svete tak ide o jediný podnik, ktorý po tak dlhú dobu vyrába nepretržite jeden produkt, ktorým je práve strelný prach.

Holding MSM GROUP do rozvoja FMG investuje od roku 2020 kontinuálne, čo sa premietlo aj do konkrétnych čísel. Zatiaľ čo v roku 2020 mala španielska firma iba 35 zamestnancov, dnes sa počet stálych pracovníkov zvýšil na 164 a zásadným spôsobom sa podarilo zvýšiť ekonomickú výkonnosť firmy. Primárnymi produktmi FMG sú tanková a delostrelecká munícia západného kalibru, komponenty pre strely Spike, Meteor a Mistral, mínometná munícia, vysoko výkonné jednozložkové prachy pre strelivo stredného kalibru, jedno a dvojzložkové prachy pre výrobu malokalibrovej munície a pyrotechnické vybavenie. Vďaka intervencii holdingu sa dnes firma podieľa na významných modernizačných projektoch, akým je napríklad projekt protitankových striel Spike LR2 pre španielsku armádu. Aktuálne je v pláne investovať do FMG finančné prostriedky vo výške 50 miliónov eur. Tieto zdroje budú smerovať do navýšenia stávajúcich výrobných kapacít spoločnosti s cieľom uspokojiť dopyt po veľkokalibrovej munícii a takisto na navýšenie počtu zamestnancov a rozvoj technického zázemia spoločnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 01:30