Jedným z vozidiel, ktoré Tatra Defence Slovakia ponúka, je aj Tatra TacticTatra Defence Slovakia
StoryEditor

Nákladné vozidlá pre slovenskú armádu stále v nedohľadne

27.02.2023, 00:00

Prvé mesiace vojenského konfliktu na Ukrajine ukázali, aká dôležitá je stabilná logistická podpora jednotiek na bojových poliach. Cielené a efektívne narúšanie logistických trás ruskej armády spôsobilo, že k jednotkám na fronte sa nedostávalo potrebné vybavenie, materiály, suroviny a všetky zdroje nutné k vedeniu bojových operácií. Ruská invázia na Ukrajinu tak poukázala na ďalšie dôležité ponaučenie pre európske armády, a síce dostatočné logistické kapacity. Slovensko, aj napriek smelým plánom, v oblasti modernej logistiky zaostáva.

Nedostatočne zvládnutá logistika a preprava munície a potrebného vojenského vybavenia do oblastí bojových operácií boli najmä v prvých mesiacoch vojny na Ukrajine tŕňom v päte ruských ozbrojených síl. Na sociálnych sieťach sa objavovali videá dlhých kolón bojovej techniky, ktorá sa ale kvôli problémom s logistikou, najmä dodávkami paliva, nemohla dostať na frontovú líniu. Svoju úlohu zohrávalo podľa vojenských analytikov aj narušovanie prepravných trás ruskej armády. Inými slovami sa ukázalo, že úroveň efektivity a využitia zbraňových systémov v ostrých bojoch je tak vysoká, ako je zabezpečená ich logistická a materiálna podpora.

V čom úloha vojenskej logistiky spočíva? Kľúčový význam vojenskej logistiky spočíva v tom, že vďaka nej sa potrebný vojenský materiál dostane na správne miesto v správnom čase a v odpovedajúcom množstve tak, aby zostala zachovaná bojaschopnosť vojsk. Nedostatočne zvládnutá logistika zo strany Ruskej federácie ukázala, že po prvých týždňoch invázie začali ruské vojská postupne spomaľovať. Jednou z príčin boli už spomenuté problémy so zásobovaním jednotiek a to predovšetkým na taktickej úrovni, kedy ruská armáda nebola schopná zabezpečiť distribučné trasy a dlhé, nezabezpečené kolóny nákladných vozidiel boli pre ukrajinské ozbrojené sily ľahkou korisťou.

K tomu, aby sa dalo prepravu vojenského materiálu k vojakom realizovať je potrebný dostatočný počet vojenských nákladných vozidiel. Okrem samotného množstva je ale vozový park ozbrojených síl potrebné pravidelne modernizovať a nakupovať novú techniku. Ako je na tom s vojenskou logistikou slovenská armáda? V tomto ohľade Slovensko výrazne zaostáva, keďže kostru prepravných a logistických kapacít Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) tvoria vozidlá Praga V3S a staršie modely vozidiel Tatra. Nevyhovujúci stav logistických kapacít slovenskej armády konštatuje aj Komplexné hodnotenie obrany SR za rok 2021. To konštatuje, že podobne ako iné typy techniky, aj logistická, prepravná a zabezpečovacia technika sú po dobe životnosti. Súčasný stav si uvedomuje aj Ministerstvo obrany SR, ktoré v roku 2021 oznámilo, že plánuje nakúpiť až 1500 nových nákladných automobilov pre OS SR a za týmto účelom začalo realizovať aj prieskum trhu. Nanešťastie, od mája 2021, kedy ministerstvo svoje plány oznámilo, nedošlo k žiadnemu výraznému pokroku a podľa najnovších informácií sa zdá, že tento projekt súčasné vedenie rezortu obrany nestihne dokončiť.

Projekt modernizácie vozového parku OS SR možno nie je v porovnaní s inými projektmi, ako je nákup nových bojových obrnených vozidiel 8x8 alebo pásových bojových vozidiel pechoty tak atraktívny, ale má nepopierateľne veľký význam z hľadiska zabezpečenia bojaschopnosti armády. Vozidlá Praga V3S z čias Československa, ktoré slovenská armáda využíva, sa už dlhé roky nevyrábajú a stále viac sa znižuje aj počet dostupných náhradných dielov. Vo výzbroji OS SR sú zavedené taktiež staršie aj novšie modely nákladných vozidiel Tatra, ako aj vozidlá Aktis. V rámci nákupu nových nákladných vozidiel pre OS SR ministerstvo požaduje, aby bola podvozková platforma unifikovaná. Inými slovami, všetky vozidlá majú byť postavené na jednej podvozkovej platforme.

Rezort obrany už v roku 2021 začal realizovať prieskum trhu, v rámci ktorého  prebehli stretnutia s možnými dodávateľmi nových vozidiel. Zástupcovia ministerstva obrany sa stretli s predstaviteľmi firmy Rheinmetall MAN Military Vehicles ako aj so zástupcami tuzemskej spoločnosti Tatra Defence Slovakia, dcérskou spoločnosťou slávnej českej automobilky Tatra Trucks. Z hľadiska požadovanej unifikácie podvozkovej platformy nákladných vozidiel je najmä Tatra pre Slovensko vhodným a zároveň aj zaujímavým riešením.

V susednom Česku využíva armáda podvozky Tatra nielen pre logistické vozidlá, ale aj ako platformy pre ostatné systémy, akými sú napríklad rušiče STARKOM alebo nakupované húfnice Caesar alebo systémy protivzdušnej obrany Spyder. Využitie podvozkov Tatra prináša českej armáde obrovské výhody. Najdôležitejšou je, že výrobná základňa spoločnosti dokáže poskytovať potrebný servis a dostatok náhradných dielov pre rôzne typy tatrováckych podvozkov, čím sa výrazne zvyšuje nezávislosť krajiny na zahraničných dodávateľoch. Veľkou výhodou je aj to, že  spoločnosť Tatra Trucks dokáže rýchlo a promptne reagovať na požiadavky českej armády a spoľahlivo dodať požadovanú techniku. Ďalšou nespornou výhodou je, že vojenský personál má s vozidlami Tatra bohaté skúsenosti a nie je potrebné obsluhu výrazne zaškoľovať v prípade nákupu nových vozidiel značky Tatra, nakoľko ide o stále ten istý, avšak vylepšený typ vozidla. V tomto smere je na tom podobne aj slovenská armáda, ktorá má s vozidlami Tatra taktiež dostatok skúseností. Po vzore českej armády by aj tá slovenská mohla využiť výhody prameniace z podvozkov Tatra. Tým zároveň dôjde aj k hlbšiemu prepojeniu obranného priemyslu oboch krajín, ktoré spoločne dokážu uspokojiť dopyt oboch krajín po vojenskej technike.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 03:41