StoryEditor

Investičná platforma Invest in Slovakia vlani vzrástla a spúšťa investovanie aj pre firmy

09.02.2023, 00:00

Investičná platforma Invest in Slovakia, ktorá sprostredkúva investície do developerských a realitných projektov prostredníctvom tzv. crowdfundingu, dosiahla v minulom roku objem investícií 5 111 602 EUR a svojim investorom vyplatila 462 244 EUR. Crowdfunding nehnuteľností v súčasnosti pevne zakotvil v investičných portfóliách bežných investorov a jeho popularita rastie vďaka vysokému zhodnoteniu a nízkemu riziku. Na platforme Investinslovakia.eu môžu od začiatku februára investovať aj firmy.

Za posledné dva roky sa najmä v zahraničí rast crowdfundingových platforiem takmer zdvojnásobil. Ponúkajú investície do akcií, ETF, podnikových dlhopisov a už spomínaných nehnuteľností. Tieto sú zvyčajne najbezpečnejšou formou investície, pretože sú zabezpečené nehnuteľným majetkom. Existujú minimálne tri základné predpoklady pre to, aby ste sa rozhodli vložiť svoje peniaze do investičného produktu v oblasti nehnuteľností. Sprostredkovateľ by mal mať dobrú obchodnú históriu vrátane schopnosti riadne a včas vyplácať investorom výnosy a istinu. Mal by poskytovať úplnú a transparentnú analýzu investičných projektov. Zároveň by mal využívať najmodernejšie technológie pre bezproblémový priebeh investovania, jeho technického zabezpečenia a tiež servisu v podobe funkčnej zákazníckej podpory. Štvrtým kritériom je banková regulácia zo strany Národnej banky Slovenska. Crowdfunding je regulovaná činnosť a tento rok budú jednotliví poskytovatelia musieť preukázať, že sú regulovaným subjektom. Ak teda uvažujete o investovaní do nehnuteľností, uvedené parametre vám pomôžu celkom spoľahlivo rozlíšiť kvalitné a dôveryhodné platformy od tých menej serióznych.

image
Investinslovakia.eu

Firemný investičný účet a vstup na európsky trh

Invest in Slovakia pôsobí na slovenskom trhu už 4 roky, kde si upevnila svoju obchodnú pozíciu, a tak je logickou otázkou, či sa čoskoro vydá aj do zahraničia. Na túto otázku odpovedá Ondrej Cirbus, zakladateľ a CEO spoločnosti: "O rozšírení nášho podnikania do zahraničia uvažujeme už dlho, preto tento rok plánujeme vstúpiť na európsky trh. Tým sa znásobí ponuka projektov, do ktorých možno investovať, aj počet investorov v našom Invest Clube, takže očakávame výrazný nárast obratu. Vďaka tomu budeme môcť platformu technologicky rozvíjať oveľa rýchlejšie a ponúknuť našim klientom ešte lepšie služby a zážitky z investovania. Zvažujeme tiež rozšírenie nášho obchodného modelu a ponuky investičných produktov, ale v tejto chvíli by bolo predčasné zverejňovať akékoľvek podrobnosti. Zatiaľ sme vo februári spustili investovanie pre firmy a usilovne pracujeme na zlepšení celej aplikácie."

image
Investinslovakia.eu

Trh realitného crowdfundingu

Faktom zostáva, že trh realitného crowdfundingu celosvetovo rastie a investovanie do nehnuteľností sa popri akciách, podielových fondoch a dlhopisoch stáva obľúbeným doplnkom investičných portfólií. Priemerné zhodnotenie sa pohybuje od 10 % do 13 % ročne, čo predstavuje veľmi atraktívnu úrokovú mieru v porovnaní s inými investičnými produktmi a s nimi spojeným rizikom. Na rozdiel od akcií a podielových fondov sú tieto investície zabezpečené reálnymi aktívami a majú pevný výnos, takže netrpia volatilitou a sprostredkovatelia chránia investície pred rizikom fyzickými aktívami s relatívne vysokou likviditou.

"Podľa najnovších údajov mali slovenské domácnosti v decembri 2022 na bežných a sporiacich účtoch viac ako 46 miliárd eur, ktoré však v dôsledku vysokej inflácie každý mesiac strácajú na hodnote. Preto práve teraz nemá veľký zmysel držať všetky úspory v banke. V priebežných dátach sa prejavuje trend presunu úspor z účtov do priamej spotreby alebo investícií. Naši klienti nám tiež signalizujú, že mnohé spoločnosti majú voľnú hotovosť, ale nemajú ju kam uložiť, pretože firemné sporiace účty ponúkajú veľmi nízke zhodnotenie. Do úvahy prichádzajú investičné produkty ako crowdfunding a investície do nehnuteľností na investičné obdobie zvyčajne 12 až 18 mesiacov s úrokovou sadzbou okolo 12 % ako ochrana pred ich znehodnotením, čo znamená, že máte peniaze s vysokým úrokom relatívne rýchlo k dispozícii," hovorí Tomáš Barčík, marketingový riaditeľ investičnej platformy. "Všetky projekty, ktoré nazývame investičné kampane, prechádzajú veľmi prísnou finančnou due diligence, takže do ponuky sa dostanú len tie skutočne zmysluplné a realizovateľné. Preto od roku 2019 sme našim investorom vyplatili 100 % ich istín a 100 % výnosov," dodáva Tomáš Barčík.

Príležitosť investovať

Rok 2023 bude pre crowdfunding nehnuteľností na Slovensku dôležitým medzníkom. Hoci si drvivá väčšina Slovákov na investovanie vo všeobecnosti ešte len zvyká, podľa štatistických údajov už mnohí ľudia presúvajú svoje úspory z bankových účtov a viac ich diverzifikujú. Spoločnosti tiež hľadajú nové možnosti ako zachovať hodnotu nevyužitých peňazí, a to nielen na domácom trhu, ale aj v zahraničí. Je teda zrejmé, že investičné crowdfundingové platformy zažijú v najbližších rokoch veľký boom, a to nielen na Slovensku.

image
Investinslovakia.eu

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 09:07