Jedným z vozidiel, ktoré spoločnosť Tatra Defence Slovakia ponúka, je aj nákladné vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6Tatra Trucks
StoryEditor

Automobilka Tatra sa na Slovensko vrátila presne pred rokom

21.07.2022, 00:00

Slovenská republika má bohatý domáci obranný priemysel a jedným z jeho reprezentantov je aj spoločnosť Tatra Defence Slovakia, dcérska spoločnosť slávnej automobilky Tatra Trucks. Práve v tomto mesiaci oslavuje automobilka Tatra prvé výročie návratu na Slovensko. O tom, čo spoločnosť dokáže slovenským silovým zložkám ponúknuť, ako aj o plánoch spoločnosti prezradil viac Michal Baláž, generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia.

Ako by ste hodnotili prvý rok fungovania spoločnosti Tatra Defence Slovakia? Čo sa vám za ten čas podarilo a čo by ste naopak do budúcna chceli zlepšiť?

Prvý rok bol v znamení rozbehu spoločnosti, nastavenia kooperačných a dodávateľských reťazcov. Spoločnosť sme certifikovali vo viacerých oblastiach procesného riadenia a pripravili ju na výrobné činnosti. Nepodarilo sa nám však za uvedené obdobie získať ani jedinú zákazku pre silové zložky Slovenskej republiky. Dokonca za celé obdobie vznikla len jedna jediná príležitosť, a to je dopyt na podvozky Tatra pre projekt obstarávania radarov pre MO SR, ktorú nám izraelský dodávateľ systémov pre Slovensko dodnes nepotvrdil. Z uvedeného dôvodu sme v súčasnosti nútení zameriavať sa najmä na zahraničné zákazky, aj keď to primárne nikdy nebolo cieľom našej spoločnosti. Na to sa zameriava naša materská spoločnosť.

Skúste popísať projekty, na ktorých aktuálne Tatra Defence Slovakia pracuje.

V súčasnosti sa naša spoločnosť, v rámci existujúcej geopolitickej situácie, sústreďuje na výrobu ťažkých podvozkov pre delostrelecké systémy pre našu sesterskú spoločnosť EXCALIBUR ARMY, ktorá potrebuje zabezpečiť podvozky značky Tatra pre svoje zahraničné dodávky. Tento v súčasnosti rozbiehaný projekt smeruje paradoxne do zahraničia, čo nebolo pôvodne zahrnuté v stratégii spoločnosti. Slovenský trh je žiaľ aj naďalej neochotný komunikovať s lokálnymi výrobcami a ak chceme túto značku na našom území zachovať, nezostáva nám iná možnosť než orientácia na zahraničné trhy.

Aké produkty je Tatra Defence Slovakia schopná ponúknuť pre potreby Slovenska?

Naša spoločnosť je schopná ponúknuť nielen samotné podvozkové platformy ťažkých vozidiel do terénu typu N2G a N3G s alternatívami 4x4, 6x6, 8x8 alebo 10x10. Okrem toho so slovenskými  partnerskými spoločnosťami ponúkame kompletné logistické vozidlá ako sú valníky, transportné vozidlá pre kontajnery, cisternové vozidlá, vyprošťovacie vozidlá, hasičské vozidlá, plošinové a rebríkové vozidlá, dekontaminačné vozidlá a iné špecializované vozidlá, podľa požiadaviek zákazníka. Všetky vozidlá vieme dodať spolu s balistickou kabínou s balistickou ochranou na úrovni 3 v súlade so štandardmi NATO. Rovnako tak vieme u vozidiel zabezpečiť protimínovú ochranu na úrovni 3 podľa štandardov NATO. Pri tomto type vozidiel sme jediní v EÚ, ktorí v súčasnosti vyrábajú kabíny pre nákladné vozidlá s takto vysokou balistickou ochranou posádky. Kombinácia vysokej priechodnosti našich podvozkov v ťažkom teréne a vysokej balistickej ochrany posádky vozidiel robí z týchto vozidiel najlepšiu voľbu logistických vozidiel priamo pre bojové prápory akejkoľvek armády.

Ministerstvo obrany SR plánuje nakúpiť pre Ozbrojené sily SR veľké množstvo nových nákladných vozidiel. Aké výhody by priniesla akvizícia nových vozidiel na podvozku Tatra?

Logistické vozidlá na podvozkoch Tatra sú zavedené v OS SR. Jednotlivé útvary majú zaškolený personál nielen pre obsluhu, ale aj pre servisné činnosti. Slovenská armáda je vybavená aj množstvom náhradných dielov. Uvedené skutočnosti výrazne znížia náklady potrebné pre udržiavanie vozidiel v činnosti, čiže životný cyklus vozidiel. Súbežne výrobou na území SR vieme zabezpečiť okamžité dodávky náhradných dielov z územia SR, aj v prípade krízových udalostí, čo je naša výhoda oproti zahraničných dodávateľom, ktorí v prípade krízových situácií budú primárne zabezpečovať potreby domácich krajín. Súbežne výroba na území SR, vrátane nadstavieb týchto vozidiel, prinesie návratnosť vynaložených zdrojov späť do našej ekonomiky. Výhodou sú aj výborné technické vlastnosti vozidiel.

Keďže je výroba v spoločnosti vysoko špecializovaná, potrebujete špeciálne vyškolený personál. Hľadáte špecializovaných pracovníkov aj v radoch študentov stredných a vysokých odborných škôl?

Spolu s materskou spoločnosťou Tatra Trucks sa v školskom roku 2021/2022 podarilo aj na Slovensku rozbehnúť pilotný projekt Tatra do škôl, konkrétne v Trenčianskom kraji. Uvedený projekt má v Českej republike už niekoľkoročnú tradíciu s veľmi vysokým kreditom, pričom dnes už beží na území celej ČR. V rámci Slovenska sa do projektu zapojili Stredná odborná škola v Považskej Bystrici a Stredná odborná škola strojnícka z Bánoviec nad Bebravou. Obe tieto školy dokončili vozidlá na podvozku Tatra Phoenix začiatkom apríla. Práve projekt Tatra do škôl nám umožňuje nielen hľadať, ale hlavne vychovávať novú pracovnú silu pre pracovný trh s komplexnými zručnosťami.

Evidujete zo strany rezortu obrany zmenu v prístupe k domácemu obrannému priemyslu po eskalácii konfliktu na Ukrajine?

Nie, v tomto prípade komunikácia a prístup zo strany MO SR zostali na rovnakej úrovni, ako pred konfliktom. Naša skupina naopak ponúkla a aplikovala, rovnako ako v Českej republike, zadarmo služby servisného výjazdu a zásahu pre vozidlá Tatra realizujúcich pomoc pre Ukrajinu. To znamená, že sa nám podarilo dohodnúť nielen na území Českej republiky, ale aj na území Slovenska realizovanie servisných zásahov na vozidlách MO SR, ktoré plnia rôzne úlohy na území SR spojené so súčasnou situáciou na Ukrajine. Pre tieto vozidlá v najbližšej dobe začneme realizovať pohotovostnú službu a výjazd vrátane odstránenia závady v prípade poruchy vozidla na ceste. Na úvod bude tento pilotný projekt odskúšaný po dobu 3 mesiacov. Následne sme pripravený v ňom pokračovať ďalej. V Českej republike tento projekt už beží.

Vedeli by ste priblížiť, aké plány má Tatra Defence Slovakia do blízkej budúcnosti?

V blízkej budúcnosti budeme aj naďalej pokračovať v realizácii zahraničných projektov, ktoré sa nám podarilo rozbehnúť a plánujeme v plnej miere podporiť materskú spoločnosť Tatra Trucks pri prípadných tendroch na území Slovenskej republiky, ktoré nám, pevne verím, umožnia naplniť našu stratégiu, ktorou je vyrábať vozidlá pre slovenský trh na území Slovenska.  Naše podvozky však majú široké využitie nie len pre logistické vozidlá, ale aj pre bojové vozidlá. Typickým príkladom je vozidlo PATRIOT 4x4 alebo TITUS 6x6. Na ďalších bojových vozidlách či už alternatív 6x6 alebo dokonca 8x8, s maximálnou možnou balistickou ochranou a bezkonkurenčnými jazdnými vlastnosťami v skupine pracujeme, pričom ich v nasledujúcich rokoch predstavíme verejnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 05:56