COOP Jednota
StoryEditor

Automatizované monitorovanie posúva predaj potravín na novú úroveň

14.07.2022, 00:00

Originálny systém dopomôže k skvalitneniu služieb a zvýši efektívnosť na pracovisku. Smart senzory dohliadajú na správne fungovanie chladenia potravín a v prípade poruchy upozornia na neželanú situáciu.

Advertisement

Inovácie neustále zlepšujú svet každého z nás, o tom už niet pochýb. Výnimkou nie sú ani obchodné reťazce, ktoré neustále technologicky napredujú, aby svojim zákazníkom dodali prvotriednu kvalitu potravín. Živým príkladom je predajná sieť COOP Jednota, ktorá spojila sily so spoločnosťou Orange Slovensko pri unikátnom projekte v oblasti takzvaného internetu vecí, viac známeho pod skratkou ­IoT. Inovatívna technológia spočíva v inteligentom meracom systéme, ktorý monitoruje teplotu a vlhkosť v chladiarenských a mraziarenských zariadeniach. Prostredníctvom komplexného monitoringu spotreby energie sa zvyšuje čerstvosť a kvalita potravín.

Záujem o technológie neustále rastie

V súčasnosti Orange pomáha už takmer v 300 prevádzkach COOP Jednota po celom Slovensku. Do konca roka 2022 majú ambíciu rozšíriť svoju technológiu do 340 predajní. Viac ako šesťtisíc senzorov dohliada na správne fungovanie v zariadeniach. Automatizované meranie teplôt v pravidelných intervaloch zabezpečuje, že sa k spotrebiteľom dostávajú chladené a mrazené potraviny, ktoré majú potrebnú kvalitu.

„Spolu so zvyšujúcim sa povedomím o možnostiach a výhodách využitia internetu vecí v praxi rastie aj záujem o tieto riešenia. Sme radi, že sa nám spoločne podarilo rozbehnúť takýto rozsiahly inovatívny projekt, ktorý je efektívny pre podnikanie,“ tvrdí Zuzana Nemečková, riaditeľka úseku marketingu a predaja firemným zákazníkom z Orange Slovensko.

Projekt, ktorý bol vytvorený v oblasti automatizovaného monitorovania potravín dopomohol aj k modernizácii predajní. „Zníženie spotreby elektrickej energie má vplyv nielen na náklady, ale zvyšuje sa aj kvalita potravín. Dôležitým faktorom je aj ochrana životného prostredia, skonštatoval Michal Svrček, ktorý je riaditeľom sekcie IT a služieb v COOP Jednota Slovensko.

Inteligentné senzory

Monitoring dát je založený na meračoch, ktoré fungujú na princípe senzorov. Prostredníctvom vopred nastavených intervalov sa vykonáva pravidelné meranie, ktoré je odosielané do jednotlivých platforiem. Zodpovedný pracovník má k dispozícii grafy a tabuľky, kde sú uvedené záznamy o nameraných teplotách či o spotrebe energie v konkrétnom čase.

Manažér IT riešení pre B2B zákazníkov Peter Bäuml vysvetľuje, že v prípade neštandardnej situácie, ako je napríklad nárast teploty v zariadení, senzor rozpošle upozornenie vo forme SMS, prípadne e-mailu. Zamestnanec tak môže reagovať na vzniknutú situáciu v predajni a zabráni neželaným energetickým a finančným stratám. Systém zaručuje pravidelné kontroly potravín, ktorý je nad rámec legislatívy. V praxi to znamená pre spotrebiteľa stále zabezpečenie čerstvosti a kvality tovaru.

Efektivita práce

Výhodou systému je jednoduchá inštalácia, ktorá je bez potreby napájania ďalšieho zariadenia. Dostupné namerané hodnoty sú v online priestore a nevyžadujú si inštaláciu žiadneho softvéru. Zozbierané dáta sa dajú vyhodnocovať a analyzovať z akéhokoľvek miesta na svete. Každý zákazník si vie individuálne prispôsobiť presnosť a rozsah na snímačoch teplôt. V prípade potreby je možné smart technológiu IoT prepojiť aj s ďalšími meradlami, ako sú napríklad elektromery či vodomery. Prostredníctvom kalibračného módu je možné vykonať kalibráciu na viacerých senzoroch súčasne.

Všetky potrebné informácie o inteligentom systéme IoT sa dozviete vo videách, ktoré Orange pripravil v spolupráci s COOP Jednotou:

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 02:10