Mobilná veža riadenia letovej prevádzky DISK 2MSM Group
StoryEditor

VÝVOJ Martin na Slovensku vyrába špeciálne kontajnery a rádionavigačné systémy

30.06.2022, 00:00

Spoločnosti patriace do skupiny MSM Group, ktorá reprezentuje slovenskú časť českého holdingu Czechoslovak Group, sú primárne zamerané na výrobu munície a streliva. Aj napriek tomu, že výroba a vývoj munície patrí do kľúčových oblastí biznisu skupiny MSM, významným artiklom v rámci holdingu je aj výroba špeciálnych kontajnerov na mieru, ako aj výroba mobilných veží riadenia letovej prevádzky a rádionavigačných systémov. Tejto nemenej významnej komodite sa v rámci skupiny venuje firma VÝVOJ Martin, a.s.

Firma VÝVOJ Martin, a.s. vznikla v roku 1998, kedy sa spoločnosť skonštituovala na základoch bývalého podniku ZŤS VVU Martin. Do štruktúry skupiny MSM Group sa začlenila v roku 2016. V decembri minulého roku došlo k zlúčeniu spoločností VÝVOJ Martin, a.s. a MSM Banská Bystrica, a.s., vďaka čomu dokázala spoločnosť rozšíriť svoj sortiment produktov a služieb a zároveň posilniť svoju pozíciu na trhu. V roku 2021 zamestnávala spoločnosť VÝVOJ Martin, a.s. takmer 80 zamestnancov a tržby dosiahli hodnoty až 3,87 milióna eur.

Portfólio produktov a služieb spoločnosti VÝVOJ Martin možno rozdeliť na dve skupiny. Prvou skupinou je výroba vojenských kontajnerov a špecializovaných kontajnerov pre civilných zákazníkov, rovnako aj ich opravy a modernizácia. Kontajnery z produkcie spoločnosti VÝVOJ Martin využívajú Ozbrojené sily SR aj Hasičský záchranný zbor. S kontajnermi vyrobenými v martinskej spoločnosti sa mohla verejnosť stretnúť aj počas pandémie koronavírusu, kedy boli špeciálne kontajnery používané ako odberové miesta. Zahraničnými zákazníkmi firmy VÝVOJ Martin, a.s. sú aj Komunikačná a informačná agentúra NATO, alebo aj Ozbrojené sily Švédska. Ku konkrétnym produktom v oblasti výroby kontajnerov patria napríklad systémy C2 Shelter. Ide o špecializované kontajnery, ktoré sú navrhnuté pre potreby ozbrojených síl a slúžia pre zabezpečenie riadiacich, kontrolných a komunikačných častí bojových operácií. Okrem toho spoločnosť ponúka kontajnerové zástavby rôznych typov pre vojenské a civilné účely navrhnuté podľa požiadaviek zákazníkov a aj špeciálne vojenské elektrocentrály APG 20.

Druhú skupinu tvoria systémy riadenia letovej prevádzky a rádionavigačné systémy. Do tejto kategórie spadajú hlavne mobilné a modulárne veže riadenia letovej prevádzky, ktoré firma pravidelne prezentuje na bratislavskom veľtrhu obrannej techniky IDEB. Mobilné veže riadenia letovej prevádzky MACT a DISK 2 z produkcie firmy VÝVOJ Martin, a.s. sú vhodné pre malé aj veľké letiská a v prípade potreby dokážu nahradiť aj činnosť hlavnej letiskovej veže. Obe mobilné veže je možné prepraviť lietadlami C-27J Spartan, ktoré využívajú aj slovenské ozbrojené sily. Modulárne veže riadenia letovej prevádzky patria k cenovo ekonomickejším variantom, než klasické veže riadenia letovej prevádzky. Vďaka ich jednoduchej konštrukcii, ktorá pozostáva zo štandardných ISO 1CC kontajnerov a exteriérového schodiska, je možné ich veľmi rýchlo postaviť. Podľa požiadaviek zákazníkov je spoločnosť VÝVOJ Martin pripravená a schopná vybaviť veže rôznymi komunikačnými, meteorologickými, termovíznymi aj kamerovými systémami. Okrem kontajnerových veží martinská spoločnosť ponúka aj radarové veže s pevnou oceľovou konštrukciou. V roku 2021 vyrobila, ako priemyslový partner v projekte dodávok nových 3D radarov pre Vzdušné sily Ozbrojených síl SR, radarové veže a kontajnery RPU & TRS (Radar Power Unit & Technical Radar Shelter).

V roku 2022 chce spoločnosť VÝVOJ Martin, a.s. pracovať na vývoji a výrobe špeciálnych vojenských kontajnerov pre existujúcich aj nových zákazníkov. Svoj plán už začala firma postupne napĺňať. V apríli tohto roku vyrobila a dodala prvé dva špecializované kontajnery pre významného klienta z oblasti obranného priemyslu. Počas celého roku 2022 bude VÝVOJ Martin, a.s. pokračovať v produkcii a dodávkach kontajnerov a radarových veží v rámci projektu nových 3D radarov pre Ozbrojené sily SR.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
26. apríl 2024 07:22