Peter Stražovec, Managing Partner spoločnosti PayoutPayout
StoryEditor

Digitálne peniaze a otvorené bankovníctvo pre spracovanie platieb

26.05.2022, 00:00

Otvorené bankovníctvo ešte niekoľko rokov dozadu bolo neznáme slovné spojenie, dokonca by znelo nepredstaviteľne. Už vtedy slovenská spoločnosť Payout začala vytvárať platobný účet, ktorý mal rysy otvoreného bankovníctva, ako ho poznáme dnes. “Pre segment stredných a veľkých spoločností ponúkame viac”, ako hovorí zakladateľ spoločnosti Peter Stražovec, “Payout prináša nový štandard v oblasti spracovania transakcií”.

Payout je na trhu aktívny od roku 2019. Aké zmeny ste za ten čas, čo ste v tomto odvetví, zaznamenali v bankovníctve pre firmy?

Aby som bol úprimný - nie veľa. Pokiaľ ide o produkty pre malé a stredné podniky, etablované banky sú pomalé, pretože všetko zameriavajú na ich produkty pre bežných spotrebiteľov. Bankové produkty pre podniky tradične zaostávajú za spotrebiteľskými produktami o päť až desať rokov, no budú sa musieť rýchlo vyrovnať, pretože majitelia firiem pre svoje podnikanie požadujú stále čoraz vyššiu úroveň služieb a inovácií ako pri svojom osobnom účte. Stále viac a viac firiem hľadá riešenia otvoreného bankovníctva, ktoré sú intuitívne, flexibilné a nákladovo efektívne. Keď sa pozeráme do budúcnosti bankovníctva pre podniky, jedna oblasť, ktorá ma obzvlášť zaujíma – a oblasť, na ktorej naša spoločnosť aktívne pracuje – je, ako môže technológia pomôcť firmám zlepšiť cash flow. Ak napríklad platobná platforma môže firme skrátiť čas potrebný na prijímanie platieb z niekoľkých dní na niekoľko sekúnd, firma bude mať príležitosť použiť tieto peniaze rýchlejšie na svoje podnikanie.

Aký je rozdiel medzi štandardným poskytovateľom bankových služieb a Payout? V čom sa výrazne odlišuje?

Rok 2020 výrazne zmenil spôsob, akým ľudia uvažujú o bankovníctve. Payout bol už v roku 2019 schopný otvoriť účet pre korporátnych klientov plne elektronicky. Flexibilne sme dokázali reagovať na príchod krízy. Payout sa stal pre klientov platobnou inštitúciou vyššieho európskeho štandardu. A je zaujímavé vidieť, že často nami kladená otázka: „Prečo s nimi stále bankujete?“ sa v dôsledku toho začala meniť. Ak sa pozrieme na Payout - poskytujeme pre našich klientov tie najlepšie funkcie založené na princípoch otvoreného bankovníctva. Prinášame digitálne bankovníctvo, ktoré nás už teraz výrazne odlišuje od etablovaných bánk. Payout platforma ponúka širokú škálu funkčnosti od online platby až po vedenie platobného účtu Payout, ktorý umožňuje plnú automatizáciu firemných finančných procesov - jednoducho cez API; intuitívne rozhranie Payout Banking a extra moduly pre overenie zákazníka alebo nástroje pre prevenciu prania špinavých peňazí.

Ako zakladateľ úspešnej fintech platformy, v čom vidíte budúcnosť bankovníctva? Čo si pod tým môžeme predstaviť?

Bankovníctvo budúcnosti prinesie automatizáciu podnikových procesov. Budúcnosť bankovníctva pre firemných klientov bude veľmi odlišná od toho, čo štandardne dnes poznajú. My v Payoute veríme, že budúcnosť bankovníctva vo všeobecnosti bude neviditeľná. Čo to znamená? Znamená to, že naši klienti už dnes nemusia komunikovať so svojou bežnou bankou, pretože všetko funguje na pozadí. Ak ste progresívna spoločnosť a rozmýšľate inovatívne, chcete korporátny účet, ktorý vašej firme poskytne flexibilný prístup k vašim finančným prostriedkom. A to aj v takom prípade, ak ich máte vedené v rôznych bankách a potrebujete prehľad všetkých transakcií, ich agregáciu a automatickú rekonciliáciu v internom informačnom systéme Vašej spoločnosti.

Prepájame celý finančný svet do jednej fintech platformy Payout. Platobný účet Payout poskytuje množstvo rôznych finančných nástrojov, ktoré môžete používať na efektívnejšie riadenie podniku. Našim klientom pomáhame zosúladiť to, čo sa deje v reálnom čase s ich platobnými operáciami a aj to, čo prebieha na bankových účtoch vedených v rôznych bankách a priamo súvisí s ich produktmi, zákazníkmi, dodávateľmi alebo inými atribútmi ich podnikania. Sme schopní odhaliť potenciálne problémy ešte predtým, než k nim vôbec dôjde a rozširujeme riešenia, ktoré pomôžu majiteľovi firmy vyhnúť sa mnohým bolestiam hlavy a prípadným poplatkom.

Na akom princípe funguje open banking a čo prináša Payout do oblasti moderných finančných služieb?

Open banking, otvorené bankovníctvo, mení spôsob, akým spotrebitelia a podniky spravujú svoje financie. Funkcie produktov spoločnosti Payout poskytujú firmám nástroje, ktoré potrebujú, aby mohli nielen prijímať platby, ale ich aj čo najefektívnejšie odosielať a pracovať s nimi. To, čo naši klienti na našich nástrojoch oceňujú najviac, sú naše vlastné integrácie do rôznych softvérov, ktoré už používajú. Integrácia je otázkou niekoľkých dní v závislosti od robustnosti systému nášho klienta a nijako pritom neobmedzí fungovanie spoločnosti. Open banking prináša výrazne viac ako len prístup k dátam. Cieľom Payout je vytvoriť vlastné riešenie pre overenie klientov na základe bankovej identity.

Čo si pod tým môžeme predstaviť?

Navhrli sme službu KYC/AML tak, aby spĺňala najvyššie štandardy a požiadavky nutné pre licencovanú platobnú inštitúciu. To nám umožňuje poskytovať túto službu najnáročnejším klientom na trhu. Takíto klienti dostanú od nás vylepšený proces KYC/AML, ktorý je v súlade s európskymi a miestnymi predpismi. Sú to banky, investičné spoločnosti, crowdfundingové platformy, poisťovne alebo spoločnosti poskytujúce hazardné hry v rámci regulácie Ministerstva Financií Slovenskej republiky. Payout pre tieto spoločnosti poskytuje moduly kontroly, ako riešenie na kľúč, a postupne bude doplnený o PayoutID. PayoutID bude jednoduchý elektronický doklad pre bezpečnú identifikáciu osoby. S PayoutID budú môcť naši klienti podpisovať dokumenty elektronicky, nebudú musieť nikam chodiť alebo posielať dokumenty poštou. Elektronický podpis s PayoutID je rovnako záväzný ako vlastnoručný podpis na papieri. Overenie tak bude prevzaté od povinnej osoby.

V akých oblastiach Payout ponúka viac pre svojich klientov? Čo je pridanou hodnotou Vášho riešenia?

Od bežných služieb nás odlišujú 3 veci: náš produkt, náš cieľový trh a naša zákaznícka skúsenosť.

My v Payoute budujeme vlastné riešenie, ktoré prináša viac. Naše riešenie je modulárne a to nám dáva možnosť v prípade potreby prispôsobiť náš produkt pre každého jedného klienta Payout veľmi flexibilne a s minimálnymi nákladmi. Pri stavbe našich riešení používame moderné technológie, cloudovú infraštruktúru a distribuované dátové úložiská ako blockchain alebo DLT, ktoré sú známe z oblasti kryptomien. Oblasť kryptomien, jej presah do klasických operácii FIAT menou a možnosti prepojenia closed loop systémov obchodovania s kryptomanami, sú otvorené otázky našich klientov, ktoré validujeme s regulátorom. Nosnou témou budúcnosti procesovania transakcií sú centrálne distribuované digitálne meny, ako pripravované Digitálne Euro, kde sa priamo podieľame na pripravovanom nariadení EÚ o oznamovaní transakcií. Čo sa týka nášho cieľového trhu, neustále robíme vysoké investície do infraštruktúry a v dôsledku toho, vieme obsluhovať akýkoľvek segment - či je to e-commerce, SME alebo medzinárodný korporát.

Naša platobná brána nie je len o platbe kartou alebo prevodom. Prinášame modernú a jednoduchú platobnú metódu - Request to Pay. Integrácia nášho riešenia nie je len o prepracovanej dokumentácii, ale aj o testovacom prostredí a technickej integračnej podpore. Riešenia Payout sú viac ako dodanie produktu. Predovšetkým to je partnerstvo a podpora rastu našich klientov. Orientácia na klienta je jednou z našich základných firemných hodnôt a niečo, čo berieme veľmi vážne. Veľa podobných typov služieb je vyhradených pre niekoľko vybraných podnikov, trhov a sú s nimi spojené vysoké náklady na jeho správu, čo z pohľadu dlhodobého rastu je problém. Dôležitá je aj komunikácia. Bohužiaľ, aj v modernej dobe komunikácie, kde človek vie poslať otázku inému človeku za menej ako jednu sekundu a rovnako rýchlo získať odpoveď, veľa firiem odpovedá na otázky svojich zákazníkov aj niekoľko týždňov, čo je pre nás, v Payout, nepredstaviteľné.

Ako plánujete zostať v hre? Aktuálne je na trhu viacero medzinárodných platforiem digitálneho bankovníctva.

Mnoho platforiem digitálneho bankovníctva má obmedzenú a niekedy aj otáznu funkčnosť, pokiaľ ide o integráciu s bankami. Payout primárne využíva možnosti open bankingu na interné procesy - automatickú rekonciliáciu prijatých platieb realizovaných cez našu platobnú bránu. Celú integráciu sme vyladili do dokonalosti, otestovali na osobných a korporátnych účtoch v produkčnom prostredí a až potom sme daný modul poskytli našim klientom ako jeden z našich produktov. A to je náš plán ako zostať v hre - ponúkať to najlepšie, čo na trhu existuje.

Na záver, čo je podľa Vás najsilnejšou stránkou Payout?

Najsilnejšou stránkou Payoutu je náš tím. Tím Payout prináša excelentný produkt a nadštandardnú podporu pre klientov. Komunikácia a to, ako pristupujeme k riešeniu problémov, nám pomohlo získať ocenenie od nášho najväčšieho klienta - už druhý rok sme preňho najlepším externým dodávateľom.

Je to dôkaz toho, ako náš tím inovoval v oblasti digitálneho bankovníctva. Pre celý tím Payout, ktorý sa nikdy neuspokojí s priemernosťou, je to záväzok pokračovať v úsilí, ponúkať viac aj naďalej.

image
.
  • Payout je licencovaná platobná inštitúcia v EÚ, ktorá vznikla v roku 2016, s cieľom splniť najnáročnejšie požiadavky klientov v oblasti e-commerce. Payout ponúka platformu zameranú na spracovanie veľkého množstva transakcií, automatizovanie s dôrazom na vývoj funkčnosti podľa aktuálnych potrieb klienta. Payout predstavuje neobmedzene rozširovateľné riešenie na podporu Vášho rastu a zefektívnenia operácií. Akákoľvek platba. Akýkoľvek kanál. Kedykoľvek. V akomkoľvek množstve.
  • Payout plní významnú rolu v oblasti FinTech spracovania transakcií medzi zákazníkom a klientom. S pomocou inteligentných nástrojov držíme úroveň podvodných transakcií na nule. Payout v roku 2020 ako prvá platobná inštitúcia v SR rozšírila portfólio služieb o “PSD2 služby”. Payout ponúka viac pre Vaše podnikanie a Vašich klientov. Payout je partnerom pre firmy, ktoré chcú vo svojom podnikaní dosiahnúť viac.
  • Naše prvé roky na trhu CEE regiónu považujeme za úspešné. V roku 2022 spracujeme viac ako 300 mil. EUR, viac ako milión transakcií v 14 krajinách EÚ. Nárast počtu klientov medziročne takmer o 500% plánujeme udržať najbližšie roky agresívnejším vstupom na nové trhy južnej a východnej Európy a rozšírením portfólia služieb o ďalšie novinky zo sveta fintechu. 
  • Aktuálne stále rastúci trend digitálnych platieb viditeľný v našich produktoch a službách, podporený správaním sa spotrebiteľa počas korona krízy sa s určitou odozvou preniesol do segmentu korporátnych financií. Práve zmena pracovného a životného štýlu uplynulých dvoch rokov výrazne posunula digitalizáciu procesov spoločností a zefektívnenie práce s financiami bolo jednou z výrazne automatizovaných oblastí.
  • Centrálne vydávané digitálne meny (central bank digital currency (CBDC) – digitálne euro, švédska E-krona, anglická digitálna libra, a i.) sú peniaze vydávané a kontrolované centrálnou bankou, ktoré prinášajú okrem klasických vlastností peňazí rôznorodú funkčnosť, podporujúcu digitalizáciu celej ekonomiky v rámci predmetného ekonomického priestoru. 
  • Vlastnosti a funkčnosť peňazí tak, ako ich poznáme z decentralizovaných kryptomien, spojené s funkčnosťou  na báze blockchainu, smart-kontraktami, prinášajú široký priestor pre zlepšovanie firemných finančných procesov a Payout ich čoskoro prinesie medzi svoje produkty.

 

Payout, a.s.

Juraja Slottu 2718/4 010 01 Žilina

IČO: 50487787

DIČ: 2120355336

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. apríl 2024 00:13