Vizualizácia verejného priestoru Námestie umelcov a budova bývalého Hotela Kyjev LORDSHIP
StoryEditor

Bratislavský Kyjev a jeho okolie chcú zrevitalizovať

02.11.2023, 00:00

Kedysi bol jednou z mála výškových dominánt Bratislavy. Už dlhé roky je prázdnym až schátraným, napriek tomu, že sa nachádza v exkluzívnej lokalite v centre metropoly. Hotel Kyjev, dielo architektúry neskorej moderny na Slovensku by chceli Bratislavčania vidieť obnovený a zrevitalizovaný. Akú podobu dostane?

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Lordship.

Kamenné námestie s budovou bývalého obchodného domu Prior a budovou hotela Kyjev je dnes skôr hanbou hlavného mesta. Myslí si to 78 percent opýtaných Bratislavčanov v prieskume agentúry MNFORCE. Horšie je na tom už len vlaková stanica, tvrdia účastníci ankety.

Oživenie hotela Kyjev a celej zóny v jeho okolí pripravuje developer a majiteľ budovy spoločnosť Lordship už niekoľko rokov. Neskoromodernistickú budovu postavili v roku 1973 podľa návrhu architekta Ivana Matušíka. Dnes je stavba udržiavaná a zakonzervovaná v miere, ktorá bola nutná pre rekonštrukciu. Tá má byť citlivá a má zachovať kľúčové prvky s rešpektom k pôvodnej architektúre. „Víziu plánovanej rekonštrukcie sme postupne prispôsobili viacerým požiadavkám odborníkov tak, aby si hotel zachoval najviac zo svojej pôvodnej podoby,“ hovorí Rostislav Novák zo spoločnosti Lordship. „Chceme zachovať nielen pôvodný vzhľad a objem vonkajšieho plášťa, ale aj viaceré hodnotné pôvodné prvky v interiéri,“ dopľňa Novák.

Zelené Námestie umelcov

Funkcia budovy sa po rekonštrukcii zásadne nezmení. Aj naďalej bude vyžívaná na krátkodobé a strednodobé ubytovanie. Okrem toho developer deklaruje, že zrevitalizuje verejný priestor v susedstve hotela. Vo vnútrobloku medzi ulicami Rajská a Cintorínska vznikne nové Námestie umelcov, kde bude dostatok zelene a infraštruktúra pre kultúrne akcie. Z tejto v súčasnosti zanedbanej časti mesta sa môže stať jeho nové spoločenské srdce, ktoré bude kvalitným a atraktívnym verejným priestorom. Vizualizáciu návrhu nového námestia v spomínanom prieskume ocenila veľká väčšina opýtaných, až 81 percent.

image

Vizualizácia verejného priestoru Námestie umelcov

LORDSHIP

Čakajú na pamiatkárov

Prípravu a realizáciu rekonštrukcie kedysi luxusného hotela však pozastavili pamiatkari. Kým ešte pred pár rokmi sa o celom komplexe budov, ktorý zahŕňa hotel Kyjev spolu s obchodným domom Prior neuvažovalo ako o národnej kultúrnej pamiatke, dnes je to už inak. „Pre projektovú dokumentáciu citlivej rekonštrukcie budovy, ktorá obnovuje pôvodnú funkciu objektu, a pritom rešpektuje pravidlá ochrany pamiatkových hodnôt stanovených pre rekonštrukcie budov v pamiatkovej zóne, máme kladné stanoviská všetkých dotknutých orgánov okrem krajského pamiatkového úradu,“ konštatuje Novák. Hotel Kyjev aj obchodný dom Prior sú totiž v procese vyhlasovania za národnú kultúrnu pamiatku.

Rozhodne ministerstvo

Developer sa voči rozhodnutiu odvolal a aktuálne čaká na rozhodnutie Ministerstva kultúry. Podľa spomínaného prieskumu 61% respondentov súhlasí s „adekvátnou pamiatkovou ochranou, ktorá zabezpečí zachovanie budovy hotela Kyjev a jeho pôvodného vzhľadu, ale umožní jeho rekonštrukciu a využívanie.“ Podporné stanovisko vyjadril aj výtvarník a dizajnér, zakladateľ kapely Modus, Tomáš Berka, ktorý sa venuje architektúre. Na otázku, čo si myslí o „bratislavských mestotvorných prvkoch ako hotel Kyjev, Slovenská národná galéria či Most SNP, pred časom pre magazín MIAU odpovedal: „Nemám nič proti Matušíkovi ani Dědečkovi a už vôbec nič proti projektantom mosta. Boli a sú to napospol dobrí a vzdelaní architekti.

Ale ako rodený Bratislavčan som bol od detstva zvyknutý na staré, i keď mimoriadne zanedbané uličky a zákutia Vydrice, Židovne či Zuckermandlu. Také niečo z človeka nevymažete. Dýchali históriou a mystikou a strávil som v nich takmer každú voľnú chvíľu a často som ich kreslil. Je evidentné, že červení papaláši bez kultúrnej výchovy a bez vzťahu k mestu a jeho histórii, dali prednosť buldozérom. Len sa trochu čudujem, že ich vzdelaní architekti nedokázali poslať do čerta alebo aspoň usmerniť. V princípe by som však bežné stavby z obdobia nerozumu, akou je aj hotel Kyjev, nekonzervoval či neoptimalizoval."

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
22. apríl 2024 14:05