StoryEditor

Postaviť a prenajať sklad už nestačí, nájomcovia oceňujú riešenia na mieru, tvrdí developerský gigant

23.05.2023, 00:00

Nesúperia o štvorcové metre, ale prenajímajú sklady na strategických miestach, kde svojim nájomcom poskytujú komplexné služby. Najnovšie pracujú na tom, aby firemným nájomníkom priniesli solárne systémy, tepelné čerpadlá, či iné rozumné riešenia, ktoré šetria čas, peniaze i energie. Jakub Randa je manažérom pre lízing a zákaznícku skúsenosť vo firme Prologis na Slovensku.

Prologis sa označuje za lídra v oblasti logistických nehnuteľností, ale na Slovensku pôsobíte len v okolí Bratislavy. Prečo?

Tento prívlastok máme nie pre rozlohu nášho portfólia, ale pre našu povesť inovátora a priekopníka. Nesúperíme o čo najväčšiu zastavanú plochu, ale snažíme sa zmysluplne rozvíjať tie najvyhľadávanejšie logistické lokality. To je zároveň aj odpoveďou na otázku, prečo sa na Slovensku sústredíme práve na okolie hlavného mesta. Prologis Park Bratislava je ideálne situovaný a poskytuje dobré zázemie pre obsluhu domácich a medzinárodných trhov. Ide o vyhľadávanú a vysoko cenenú logistickú lokalitu, ktorú chceme naďalej rozvíjať a zákazníkom tu ponúknuť okrem logistického zázemia aj ďalšie nadštandardné služby.

Aká je obsadenosť vášho parku pri Bratislave a aké firmy tam hlavne pôsobia?

Ku koncu prvého štvrťroka bol náš park obsadený na približne 98 %, momentálne dokonca evidujeme 100 % obsadenosť. Takéto vysoké hodnoty si naše portfólio udržuje dlhodobo, čo je okrem skvelej práce našich tímov dôkazom jeho strategickej polohy. Prologis Park Bratislava vyhľadávajú ako špedičné a logistické spoločnosti, tak aj e-commerce firmy či ľahká výroba. Medzi dlhodobých nájomcov, ktorí tiež v našom parku postupne rastú a rozširujú si priestory, patria napríklad známe značky ako BMW, DSV alebo dm drogerie markt a mnoho ďalších.

image

Prologis Park Bratislava 

Prologis

Sú dnes očakávania vašich nájomcov iné ako napríklad pred 10 rokmi?

Áno, požiadavky sa prirodzene menia a asi vás neprekvapí, že čoraz žiadanejšia je automatizácia a vyššia udržateľnosť prevádzok. Snažíme sme však tento posun včas predvídať a pripraviť naše portfólio na zmeny trhu. Okrem toho, že všetku našu výstavbu dlhodobo podrobujeme certifikáciám udržateľnosti BREEAM, najnovšie sme spustili na slovenskom trhu aj kľúčovú platformu Prologis Essentials. Môžete si ju predstaviť ako „trhovisko“ s komplexnými riešeniami pre našich zákazníkov, pričom Prologis sa stará o dodanie a kompletnú inštaláciu všetkých produktov a služieb. Ponúkame napríklad manipulačnú techniku, regálové a bezpečnostné systémy, novú generáciu LED osvetlenia. V rámci USA a západnej Európy sme platformu rozšírili o ďalšie produkty a služby, ktoré sa postupom času dostanú aj na slovenský trh. Pracujeme tiež na ponuke tepelných čerpadiel, ktoré dokážu významne okresať spotrebu energií, ale aj na spustení programu SolarSmart, v rámci ktorého budeme zákazníkom sprostredkovať výrobu solárnej energie na strechách vybraných budov. Vďaka nášmu globálnemu pôsobeniu máme vytvorenú širokú sieť overených dodávateľov, a tak môžeme zákazníkom sprostredkovať spomínané riešenia za čo najvýhodnejšie ceny. Zároveň sa vždy snažíme, aby bola inštalácia hladká a nenarušila zásadne prevádzku zákazníka.

Ako je to s financovaním? Menší nájomcovia zrejme nebudú pripravení investovať významné čiastky.

Financovanie riešime individuálne, podľa preferencií konkrétneho zákazníka a záleží aj na danom produkte. Okrem predaja Essentials produktov, sprostredkujeme aj operatívny lízing či prenájom. Zmyslom platformy Essentials je riešenia nájomcom čo najviac sprístupniť, pretože vo výsledku to bude znamenať úspory času, peňazí, energií a vyššiu udržateľnosť – čiže presne to, čo samotní zákazníci často požadujú.

image

Prologis Park Bratislava 

Prologis

Ako ste dospeli k výberu práve týchto riešení?

Každá služba alebo produkt v ponuke – či už manipulačná technika, baliace stroje, roboty či tepelné čerpadlá – spĺňa aspoň jedno z kritérií vyššej efektivity, bezpečnosti alebo udržateľnosti. Zároveň si zakladáme na osobnom prístupe a vieme, čo naši zákazníci oceňujú. Radi im pomáhame napríklad s  montážou a demontážou regálov, prípadne s ich odkúpením alebo s priestorovou organizáciou skladu a jeho organizačným značením a ochrannými prvkami. Kľúčové je, že budovy, ktoré staviame, zároveň dlhodobo vlastníme a spravujeme, takže dobre poznáme ich dispozície a každému zákazníkovi radi poskytneme riešenia šité na mieru.

Váš segment rástol aj napriek trhovým výzvam. Necítite preto vyšší konkurenčný tlak? V čom sa chcete odlíšiť od konkurencie?

Konkurencia nám pomáha zlepšovať sa, ale dovolím si tvrdiť, že naše kvalitne situované portfólio a ponuka doplnkových služieb sú v segmente logistických nehnuteľností jasným unikátom. Uvedomujeme si, že rola developera dnes nekončí prenajatím skladu. Všetky aktivity, ktoré rozvíjame, stoja na myšlienke, že pre zákazníkov musíme byť dlhodobým, skúseným a spoľahlivým partnerom, a toto je pre Prologis najväčšia konkurenčná výhoda.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Prologis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 08:01