StoryEditor

mojeSPORENIE. Bývanie je menej dostupné. Čo robiť, aby sme sa k svojím snom o krajšom domove dopracovali?

15.05.2023, 00:00

Dostupnosť bývania je dnes výrazne horšia ako v ostatných rokoch. Pre vysoké úrokové sadzby a ceny nehnuteľností, si oveľa menej ľudí môže dovoliť nové bývanie. Aj v tejto nepríjemnej situácii ale snívame o krajšom domove, nových oknách či modernejšej kuchyni... Aby sme si nestavali iba vzdušné zámky, začnime si peniaze odkladať už dnes, je totiž najvyšší čas. Zisťovali sme, kde sa to dá najlepšie.

Na trhu dnes v podstate neexistuje žiadny produkt, ktorý by naše úspory veľkolepo zhodnotil. Inflácia sa do nich poriadne zahryzla. Dlhodobé investovanie do akcií či fondov náš problém momentálne nerieši.

Stavebné sporenie už roky inšpiruje Slovákov k tomu, aby venovali svoju pozornosť „príprave“ na financovanie budúceho domova. Služby PSS, Prvej stavebnej sporiteľne, využilo za ostatných tridsať rokov 2,5 milióna ľudí a aktuálne systém stavebného sporenia ponúka bonusy, ktoré ho robia atraktívnejším. Jednoducho, ak začneme sporiť teraz, dostaneme peniaze navyše.

mojeSPORENIE

Väčšina našich snov o zlepšení bývania, rekonštrukcii domu či renovácii interiéru by sa mohla dať zrealizovať v horizonte piatich až šiestich rokov. PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, teraz prichádza s novinkou - mojeSPORENIE s úrokovým bonusom, vďaka ktorej ak začnete odkladať peniaze na bývanie ešte v tomto roku a vydržíte sporiť šesť rokov, dostanete zvýhodnenú úrokovú sadzbu z vkladov.

„Uzatvorením zmluvy o stavebnom sporení v PSS a sporením na túto zmluvu získa klient zvýhodnenú úrokovú sadzbu z vkladov, ktorá je v roku 2023 vo výške 4 % ročne“ hovorí Martin Fuzák, produktový manažér PSS, Prvej stavebnej sporiteľne.

Rok 2023 je najvýhodnejší

Ak vytrváte a budete šesť rokov odkladať peniaze na účet stavebného sporenia, získate spomínané úrokové zvýhodnenie z vkladov, tzv. úrokový bonus. Jeho výška je v priebehu rokov sporenia rôzna. V tomto roku zhodnotíte svoje úspory až štyrmi percentami. „Aby klient získal čo najvyšší úrokový bonus, odporúčame mu po jeho uzatvorení vložiť na zmluvu vyšší počiatočný vklad a potom pravidelne sporiť. Na začiatku vyšší počiatočný vklad preto, lebo v prvom kalendárnom roku sporenia klient získa najvyšší bonus – štyri percentá,“ vysvetľuje Martin Fuzák.

Úrokový bonus na šiesty rok

V druhom roku od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení, teda v roku 2024  budú vaše vklady na stavebnom sporení zúročené tromi percentami, v roku 2025 vám pripíšu dve percentá a v nasledujúcich rokoch sporenia jedno percento. Po uplynutí šiestich rokov máte nárok na vyplatenie úrokového bonusu. „Prvý kalendárny deň po uplynutí dohodnutej doby sporenia bude stavebnému sporiteľovi na jeho účet stavebného sporenia pripísaný úrokový bonus,“ vysvetľuje Martin Fuzák.

Odkladajte pravidelne

Stavebné sporenie funguje tak, že odkladáte toľko, ako vám umožňuje aktuálna finančná situácia. „Aby klient využil výhody stavebného sporenia, odporúčame mu sporiť pravidelne mesačne a odporúčanú sumu, ktorá vyplýva z výšky uzatvorenej cieľovej sumy. Ale klient môže sporiť ľubovoľnú výšku, podľa jeho finančných možností“, hovorí Martin Fuzák. Pomáha aj to, ak si nastavíte vo svojej banke trvalý príkaz, aby ste na sporenie nemuseli myslieť a nebodaj, popri všetkých povinnostiach aj nakoniec nezabudli.

image
PSS, Prvá stavebná sporiteľňa

Dedičia majú nárok na úrokový bonus

Pre získanie úrokového bonusu je dôležité, neurobiť počas doby sporenia niektoré zmeny v zmluve, ktorými by ste stratili nárok na úrokový bonus. Ide najmä o spájanie, delenie, zrušenie zmluvy o stavebnom sporení alebo ak požiadate o úver. Martin Fuzák z PSS upozorňuje: „Ak klient pred uplynutím 6 rokov nesplní podmienky pre vznik nároku na úrokový bonus, teda vykoná niektorú z nepovolených zmien na zmluve o stavebnom sporení, nárok na úrokový bonus mu nevznikne. V prípade úmrtia stavebného sporiteľa, ktorý mal uzatvorenú zmluvu s nárokom na úrokový bonus bude zmluva prevedená na dediča, spolu s nárokom na úrokový bonus. V prípade, ak ani dedič nevykoná na zmluve počas dohodnutej doby sporenia žiadnu nepovolenú operáciu, po uplynutí doby sporenia bude na zmluvu dediča vyplatený úrokový bonus.”

Štátna prémia

Počas šiestich rokov sporenia môže klient ľubovoľne zvyšovať alebo znižovať cieľovú sumu zmluvy v prípade, ak sa počas doby sporenia jeho plány na financovanie bývania zmenia. Rovnako môže meniť svoje rozhodnutie ohľadom získania štátnej prémie ku zmluve. Tá je v tomto roku 2,5 percenta z ročného vkladu, maximálne však 70 eur. Štátnu prémiu môže získať každý člen vašej rodiny, a to dospelý so zárobkom nižším ako 1,3 násobok priemerného mesačného hrubého príjmu za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, za ktorý sa uplatňuje nárok na štátnu prémiu.

Štátnu prémiu môže získať aj dieťa, a to bez skúmania príjmu rodiča, respektíve zákonného zástupcu. Keď vám po šiestich rokoch pripíšu na zmluvu úrokový bonus, bude sa vám ďalej úročiť spolu so všetkými vašimi vkladmi.

môjÚVER na modernizáciu

Ak má naša kuchyňa svoje najlepšie časy už dávno za sebou, kúpeľňa je tiež už zastaraná alebo cez okná fučí severák a my sme dosť nenašetrili, najlepším riešením je môjÚVER od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne. Získať ho môžete aj bez predchádzajúceho sporenia. Bez povinnosti založiť nehnuteľnosť má PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, pre klientov k dispozícii úver až do výšky 50-tisíc eur. Tento typ úveru môžete využiť aj na zelené účely. To je napríklad nielen zateplenie domu, výmena okien a dverí či výstavba zelenej ekologickej strechy, ale patrí sem aj náhrada starého energetického zdroja za nový, a je jedno či to bude tepelné čerpadlo, solárne kolektory alebo kotly na biomasu a fotovoltaické panely. Všetky tieto moderné ekologické zariadenia vám po čase prinesú úsporu a do tej sa už oplatí investovať.

V prípade, ak na financovanie svojich bytových potrieb potrebujete vyššiu sumu, ako 50-tisíc eur, PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, má v ponuke aj tieto úvery, pri ktorých je už ale potrebné založiť nehnuteľnosť.

Najvýhodnejšie dofinancovanie bývania

Banky dnes požadujú, aby sme pri kúpe bývania cez hypotéku vlastnili aspoň 20 percent svojich prostriedkov. Povedzme, že váš vysnívaný byt stojí 100-tisíc eur. Banka vám poskytne hypotekárny úver do výšky 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti, to znamená, že dostanete maximálne 80-tisíc eur. Kde ale vziať tých zvyšných 20-tisíc eur?

Riešením je novinka od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne, môjDOMOV. Je to výhodná kombinácia sporenia a stavebného úveru s garantovanou úrokovou sadzbou. To znamená, že vám garantujú výšku úrokovej sadzby stavebného úveru a teda rovnakú výšku splátky počas celej doby splácania úveru.

„Nazvime si tých 20-tisíc eur cieľovou sumou a rozdeľme si ju na dve časti. Na 10-tisíc eur si nasporíte vlastnými vkladmi, úrokmi a možno aj vďaka štátnej prémii. Ak dodržíte odporúčanú výšku pravidelných mesačných vkladov, v našom prípade 150 eur, táto fáza bude trvať približne 6 rokov. Ak si budete sporiť viac, doba sporenia sa vám skráti. Potom, ako budete mať nasporenú polovicu, vám zvyšok požičiame ako stavebný úver s úrokovou sadzbou, ktorú vám garantujeme po celú dobu splácania od podpisu zmluvy, až po poslednú splátku.” vysvetľuje príklad z praxe Martin Fuzák.

Najvýhodnejšie percentá a garancia úroku

Najvýhodnejšiu úrokovú sadzbu na stavebnom úvere môžete získať pri pravidelnom sporení, čo v praxi znamená, že odložíte aspoň 10-krát ročne minimálnu odporúčanú výšku vkladu. A rovnako sa nemusíte báť výkyvov na finančnom trhu, pretože máte garantovanú úrokovú sadzbu stavebného úveru počas celej doby trvania zmluvy a to je pri súčasnom neustálom postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb hypoték, ktoré sa šplhajú až k piatim percentám pri trojročnej fixácii v bežnej banke, naozaj dobrá voľba. Potvrdzuje to aj Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko: „Výhodou stavebného úveru v stavebnej sporiteľni (PSS, ktorá zostala ako jediná na trhu) je jeho garantovaná úroková sadzba. Kto chce získať výhodnú úrokovú sadzbu, potrebuje dostatočne včas začať sporiť. Práve preto je dôležité dlhodobo sa pripravovať na čerpanie úveru na financovanie bývania.“

Sporenie deťom sa oplatí

Popri realizovaní našich plánov o lepšom bývaní nezabúdajme na deti. Sporenie môjDOMOV je určené aj pre deti. Môžete pri ňom získať špeciálnu výhodu, tzv. Extra istotu, čo znamená, že pri úmrtí zákonného zástupcu bude PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, po splnení podmienok, pokračovať na zmluve dieťaťa v sporení až do výšky 10-tisíc eur. To, čo pre deti v oblasti sporenia neurobíme, kým sú ešte malé, neskôr dobehneme veľmi ťažko. Začnite sporiť svojím ratolestiam už teraz, aby v budúcnosti nemali problém zaobstarať si vlastné bývanie.

Stavebné sporenie s úrokovým bonusom môžete uzatvoriť aj deťom a rovnako sa ich úspory zhodnotia v tomto roku štyrmi percentami.

Navyše, prvá zmluva o stavebnom sporení do šiesteho roku veku dieťaťa, je bez poplatku za uzatvorenie.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
20. apríl 2024 16:25