StoryEditor

Premiestnite svoj digitálny avatar v reálnom čase na opačný koniec sveta

17.01.2023, 00:00

Hologramy poznáme najmä vďaka sci-fi filmom. Málokto však vie, že vďaka súčasnej technológii sú už realitou a ponúkajú mnoho možností, ako ich využiť nielen na zábavu, ale aj na vzdelávanie či ďalšie praktické účely. Ba čo viac, váš trojdimenzionálny digitálny avatar sa môže v reálnom čase objaviť hoci aj na druhej strane zemegule.

Aktuálne je vďaka inovatívnemu prístupu firmy HYPERVSN na svete už druhá generácia trojdimenzionálnych hologramov, ktoré vznikajú pomocou štvorramenných rotujúcich vrtúľ a LED technológie. Medzi prvou a druhou generáciou je viacero markantných rozdielov. „Tými najpodstatnejšími sú zvýšená svietivosť a rozlíšenie. Ten rozdiel sa prejavuje tak, že hologram dokážeme už natočiť aj bežným smartfónom. Nie sú tam žiadne optické chyby, ktoré vznikali v rámci hologramovej steny pri prvej generácii,“ vysvetľuje expert na hologramy a konateľ slovenskej spoločnosti Optio Matej Šulgan.

image
Optio

Z New Yorku do Bratislavy

Najväčšou výhodou súčasnej 3D hologramovej technológie je, že samotný hologram dokážeme ovládať pomocou mediaservera, čo nám umožňuje zobraziť človeka, ktorý je snímaný kamerou v reálnom čase „naživo“. Čo to znamená? Napríklad ak niekto nemôže prísť z akýchkoľvek dôvodov zo Spojených štátov Amerických na konferenciu na Slovensko, je možné ho „preniesť“ naživo pomocou hologramu priamo pred publikum.

K tomu stačí, aby ho v štúdiu v USA natočili, a jeho digitálny avatar sa takmer v tom istom momente objaví „živo a v životnej veľkosti“ na pódiu. Súčasná technológia teda umožňuje digitálny avatar kohokoľvek prehrať nielen „playbackovo“, ale dokonca aj okamžite, pričom dokáže s publikom nielen komunikovať, ale aj reagovať na otázky.

Limitom je ľudská predstavivosť

Možnosť preniesť niečí digitálny avatar v reálnom čase na opačný koniec sveta otvára nové možnosti aj pre zábavný priemysel. Ako však podotkne šéf spoločnosti Optio, ešte sme ďaleko od absolútne dokonalého hologramu. Napríklad človek, ktorého natáčajú, nemôže narušiť určitý vymedzený priestor, inak by jeho hologram nebol úplne celý. „Hlavné, čo nás brzdí, je to, že nedokážeme zastaviť fotón vo voľnom priestore. Stále sa musíme spoľahnúť na to, že vytvoríme 3D hologramový efekt len pomocou nedokonalosti našich očí a domýšľavosti ľudského mozgu,“ konštatuje Šulgan.

Výhodou dnešných 3D hologramov HYPERVSN SMART V je možnosť zobraziť nielen postavu, objekt, ale dokonca aj animáciu, ktorá bola vopred vytvorená. V nej môže byť skutočne čokoľvek, akýkoľvek objekt alebo aj postava. Ako poznamená Šulgan, limitom je v tomto prípade naozaj len naša predstavivosť.

Na vytvorenie hologramu existujú dve základné veľkosti. Prvou je M – 56-centimetrový priemer. Je to jednotka s vysokým rozlíšením a so štandardnou svietivosťou. Druhou veľkosťou je L so 75-centimetrovým priemerom s vysokou svietivosťou a so štandardným rozlíšením. Veľkosti L aj M sa dajú spájať do stien a je možné vytvoriť holografickú stenu v podstate v neobmedzene veľkých rozmeroch.

„Momentálne sa dá do jednej steny spojiť 150 kusov spomínaných jednotiek, teda rozmer hologramu môže byť skutočne obrovský. Človeka vieme zobraziť už pomocou troch L-kových jednotiek, čo dohromady dajú veľkosť 76 centimetrov krát 186 centimetrov.“

Využitie v mnohých oblastiach

Keby sme využili 28 kusov L-kových jednotiek, tak vznikne celková plocha hologramu s veľkosťou štyri metre krát 2,4 metra. Samozrejme, dá sa ísť ďalej a ďalej. Podľa Šulgana nie je problém dokonca ani vytvorenie hologramu celého osobného motorového vozidla. Navyše, tento obraz sa dá rôznym spôsobom otáčať alebo meniť. Napríklad tak, že záujemca uvidí na holograme aj vnútornú štruktúru auta či jeho jednotlivé súčiastky.

„Auto jednoducho na holograme rozoberieme na kúsky,“ podotkne Šulgan s tým, že praktické využitie takýchto hologramov je možné uplatniť nielen v rámci vzdelávania, ale napríklad aj v automotive, architektúre, či dokonca v zdravotníctve s cieľom lepšie pochopiť fungovanie ľudského tela a rôznych telesných orgánov. Ba čo viac, súčasná technika HYPERVSN SMART V umožňuje zobraziť aj molekuly trojrozmerne.

image
Optio

Digitálna bankárka nonstop

Oblastí, v ktorých sa dá systém na vytvorenie 3D hologramu uplatniť, je skutočne veľa. Jeden hologram od firmy Optio je napríklad už teraz v bankovníctve. Je to Vesna, digitálna bankárka, ktorá dokáže klientom banky dokonca verbálne poradiť a pomôcť najmä po otváracích hodinách.

„Aktuálne je rozvinutá téma avatarov, virtuálnych hostesiek alebo asistentov, ktorí môžu fungovať celých 24 hodín, nepotrebujú prestávku a môžu pracovať stále,“ zdôrazňuje Šulgan s tým, že hologram v prvom rade v človeku vytvára emóciu, lebo ide o niečo úplne nové. A práve to, že dokáže človeka okamžite zaujať, je šanca pre podniky, ako upútať pozornosť klientov a zákazníkov.

Druhý hlavný prínos hologramov z dielne spoločnosti Optio sa prejavuje v rôznych segmentoch priemyslu, kde firmy potrebujú zobrazovať 3D objekty. Hlavnou výhodou je, že tento 3D obraz vidieť aj bez pomoci 3D okuliarov, navyše vyzerá úplne realisticky.

Realistický 3D obraz v priestore

Základom vytvorenia hologramu je štvorramenná vrtuľa, pričom na listoch tejto vrtule sú umiestnené malé LED diódy. Vrtuľa sa točí rýchlosťou 750 otáčok za minútu. „Inými slovami, rotuje tak rýchlo, že ľudské oko tie pláty nevidí. Vidieť môže iba svetlo, teda obraz vyžiarený týmito LED diódami. Celý sa doslova akoby vznáša v priestore,“ vysvetľuje Šulgan.

Celým mozgom systému pri vytváraní hologramu je smartbox, ktorý ovláda rýchlosť rotácie vrtule, ako aj intenzitu či frekvenciu blikania LED diód. Výsledkom je napokon takmer dokonalý a realistický 3D hologram. Podľa konateľa spoločnosti Optio počas trinásťročnej existencie firmy vždy hľadali niečo atypické, čosi nové. Aj preto začali pracovať s hologramami. „Vždy sme sa venovali atypickým formám zobrazenia.“

Aktuálny systém objavili pred štyrmi rokmi a okamžite vedeli, že práve túto technológiu chcú mať aj vo svojom portfóliu. Šulgan je presvedčený, že aby človek pochopil podstatu technológie, ktorá dokáže vytvoriť fascinujúci 3D hologram, musí ju na vlastné oči vidieť. Aj z toho dôvodu sa rozhodli sprístupniť rôzne podoby a formy vyspelých hologramov v priestoroch firmy Optio na Rožnavskej ulici 22 v Bratislave.

„Je dôležité vidieť všetko na vlastné oči v takých podmienkach, kde je nielen vizuálna stránka, ale aj samotná technológia výraznejším spôsobom viditeľná. Aj preto sme vytvorili vlastný holografický showroom,“ dodáva Šulgan, podľa ktorého zostáva už len na záujemcoch, presnejšie na ich predstavivosti, aký hologram a v akých rozmeroch by potrebovali. „Ak by akákoľvek firma chcela hologram, stačí, aby mala myšlienku alebo emóciu, akú by chcela hologramom vyvolať, a o ostatné sa už postaráme my.“

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 13:59