StoryEditor

Inštalácia fotovoltických panelov nie je jednoduché riešenie

26.08.2022, 00:00

Návratnosť investície do fotovoltických panelov sa pri súčasných stúpajúcich cenách energií pohybuje už od štyroch rokov.

Súčasná energetická situácia výrazne pomáha záujmu o zelené riešenia najmä na výrobu elektrickej energie. Kontinuálne sa zvyšujúce ceny energií a snaha aspoň o čiastočnú energickú nezávislosť zvyšujú počty inštalovaných fotovoltických panelov nielen na výrobných či kancelárskych objektoch, ale aj v prípade rodinných domov. Spotrebitelia sa podľa odborníkov rozhodujú podľa ekologických parametrov energetických riešení a tiež aj výslednej úspory.

Energetická alternatíva

Fotovoltické panely slúžia na výrobu elektrickej energie. „Je nutné pripomenúť, že pre bežného spotrebiteľa ide o doplnkový zdroj energie, keďže bežné systémy napríklad pre rodinné domy dokážu pokryť spotrebu domácností iba čiastočne. Podobne je to aj pri menších podnikateľských subjektoch a budovách,“ tvrdí Naďa Hartmann, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny ESCO Slovensko.

Ako doplnkový zdroj však predstavujú zaujímavú energetickú alternatívu, ktorá nie je hlučná, je cenovo dostupná a tiež nie je náročná na údržbu. To však platí najmä pri domoch, ktoré s inštaláciou fotovoltických panelov počítajú už pri projekte a realizácii stavby.

Na inštaláciu zariadení, ktorých váha sa pohybuje v desiatkach či stovkách kilogramov, je potrebná aj dostatočná nosnosť strechy a neporušená statika. Nezanedbateľnou je aj potrebná plocha panelov v prípade iného typu ako strešnej inštalácie.

Zaujímavá finančná úspora

Návratnosť investície do fotovoltických panelov sa pohybuje dnes už od štyroch rokov pri súčasných stúpajúcich cenách energií. Pri cene pohybujúcej sa v rozmedzí od 5-tisíc eur dosahuje priemerná ročná úspora 800 až 850 eur. „Na jednej strane rastie cena elektrickej energie, čo hovorí v prospech investície, rastú však aj náklady na samotné fotovoltické panely, čo sa premieta do ich konečnej ceny. Veľký vplyv na cenu pre koncového užívateľa majú, samozrejme, aj prípadné štátne či iné dotácie,“ hovorí Pavol Fraňo, výkonný riaditeľ a člen predstavenstva skupiny ESCO Slovensko.

Dôležitým parametrom pri kúpe a obstarávaní fotovoltického systému je spôsob využívania energie. Expert odporúča, že pred obstaraním tohto typu riešenia je vhodné zoznámiť sa aj s možnosťami batériového systému. Zaujímavou je určite aj možnosť využitia služby virtuálnej batérie, ktorú poskytujú všetci majoritní poskytovatelia energií.

image
Shutterstock

Fotovoltické panely môžu byť vhodnou alternatívou dodatočného energetického zdroja. Pri dlhodobom užívaní môžu spotrebiteľovi ušetriť nemalé prostriedky, ale takmer nikdy nepokryjú celú spotrebu. „Ak uvažujete nad investíciou do niektorej zo zelených alternatív, dbajte na detailné zhodnotenie vašich podmienok. Orientácia a nosnosť stavby, množstvo slnečného svitu, dĺžka návratnosti a iné sú mimoriadne dôležité pre rozhodnutie o výbere správnej technológie,“ tvrdí Pavol Fraňo.

Myslite na všetky možnosti

Pri priemyselných či administratívnych objektoch je posudzovanie uvedených aspektov mimoriadne dôležité. Riešením môže byť odľahčená nosná konštrukcia pre inštaláciu fotovoltických panelov, v prípade, ak to parametre miesta inštalácie dovoľujú. Takéto konštrukcie môžu byť podľa expertov hliníkové, oceľové alebo plastové. Okrem toho je vhodné inštalovať pomocné technológie na nezvyšovanie priťaženia strechy vo forme vykurovacích káblov na vyhrievanie striech.

Pri kalkulácii všetkých mimoriadnych nákladov sa však môže stať, že investícia do fotovoltického zariadenia nebude efektívna a návratnosť sa dostane na neprimeranú hranicu. Preto treba dôsledne zvážiť všetky možnosti a nepodliehať iba aktuálnym trendom.

Osobitným problémom zariadení na výrobu elektrickej energie je aj pripájanie do distribučnej siete najmä v západnej časti krajiny, kde je rezervovaná kapacita na rok 2022 plne vyčerpaná.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
24. apríl 2024 09:18