StoryEditor

Okamžite dostupné a cenovo výhodnejšie. Lexus zvýhodňuje svoje špičkové SUV bez hybridnej techniky

08.07.2022, 00:00

Slovenské zastúpenie Lexus ponúka výhodnú edíciu modelu RX 300, s ktorou viete ušetriť až 15-tisíc eur.

Športovo-úžitkové vozidlá hrajú v očiach zákazníkov čoraz častejšie hlavnú úlohu a ich popularita na cestách každým rokom narastá. V ponukách značiek je dnes preto už neraz celý zástup automobilov, ktoré spadajú do tejto obľúbenej kategórie áut a výnimkou nie je ani model RX od prémiového výrobcu Lexus. Tento modelový rad pritom oprávnene patrí už vyše 20 rokov medzi tie vôbec najhlavnejšie piliere japonskej značky.

Medzi prednosti pritom patrí najmä dizajn vozidla, ktorý je nielen reprezentatívny pre mnohých manažérov, ale atraktívny svojou robustnosťou aj pre rodiny či umiernených dobrodruhov. Dominantou je masívna maska chladiča s logom značky, nadväzujúce LED tenké trojité svetlomety či dlhá kapota.

Pri pohľade z profilu potom pozornosť priťahuje „plávajúce strecha“, ktorá je tvorená najmä zaujímavo tvarovaným C-stĺpikom. Čerešničkou na záver sú následne zadné LED svetlá s motívom „L“. Vzhľadom na zvolenú výbavu sa potom odlišujú detaily, veľkosť diskov kolies až po rozmer 20-palcov a farebné vyhotovenia napríklad orámovania masky chladiča.

To, čo postavenie modelu v portfóliu výrobcu vystihuje azda najlepšie, je však kabína. Ticho sa tu totiž snúbi s elegantnými tvarmi a kvalitou vypracovania či použitých materiálov. V Interiéri modelu RX objavíte veľký 12,3-palcový multimediálny dotykový displej, ktorý je intuitívne ovládateľný a ponúka bezproblémový prístup k moderným aplikáciám vášho smartfónu prostredníctvom rozhrania Apple CarPlay i Android Auto.

image
FOTO: Lexus

Nehovoriac o luxusnom priestore na predných aj zadných sedadlách alebo objemovo bohatom 553 litrovom batožinovom priestore. Všetko to podčiarkuje zástup bezpečnostných pomocníkov Lexus Safety + a komfortných systémov, ktoré vám samotnú jazdu nielen uľahčujú, ale taktiež spríjemňujú a zvyšujú ochranu posádky. To všetko je absolútne štandardnou súčasťou aktuálnej akciovej verzie Final Edition, ktorou sa Lexus lúči s odchádzajúcou generáciou pred príchodom piatej generácie na trh.

Súčasťou edície sú pritom nielen najväčšie 20-palcové kolesá, dokonale dotvárajúce vizuálny dojem z modelu, ale taktiež elektrochromatické vnútorné i vonkajšie spätné zrkadlá, kožou obšitý multifunkčný vyhrievaný volant s radiacimi páčkami, navigačný systém Lexus Premium Navigation, 4,2-palcové farebný multiinformačný displej pred vodičom, prémiový audiosystém s 12 reproduktormi, Nanoe generátor negatívnych iónov, volič jazdných režimov (ECO/ NORMAL/ SPORT), inteligentné parkovacie senzory, kožené čalúnenie sedadiel a vyhrievanie i odvetrávanie predných sedadiel a mnoho ďalšieho. V zásade nie je nutné už za nič priplácať, prípadne len vyberať z doplnkových farieb lakovania.

image
FOTO: Lexus

A hoci súčasné smerovanie automobilového priemyslu nahráva najmä hybridnej verzii RX 450h s pohonom všetkých kolies, ktorá sa v ponuke slovenského zastúpenia nachádza, nechýba ani práve spomínaný akčný variant RX 300, určený pre zarytých vyznávačov čisto spaľovacích prevedení.

Pod kapotou súčasnej predávanej štvrtej generácie s dodatkom Final Edition sa totiž nachádza dvojlitrový turbobenzín s pohonom všetkých štyroch kolies, výkonom naladeným na 238 koní a akcelerujúcim na stovku za 9,5 sekundy. Spoluprácu zaisťuje štandardne šesťstupňová automatická prevodovka.

image
FOTO: Lexus

Záujemcovia pritom vedia voľbou verzie Final Edition ušetriť až 15-tisíc eur, kedy sa voči štandardnej cene 64 900 eur suma za vozidlo znížila na 49 900 eur.

Výhodou je tak nielen atraktívna cenovka, ale taktiež i okamžitá dostupnosť nových modelov, čo je v dnešnej neľahkej situácii na automobilovom trhu ďalšia nezanedbateľná výhoda. Treba sa však poponáhľať, keďže počet vozidiel je obmedzený a platnosť ponuky tým pádom obmedzená počtom áut.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
17. apríl 2024 09:45