StoryEditor

O svoj majetok je potrebné sa dlhodobo starať. Často rozhodujú detaily

17.05.2022, 00:00

Jeden z prvých krokov pri kúpe nehnuteľnosti a vybavení domácnosti býva ich poistenie. Dôležitosť poistenia spočíva najmä v ochrane majetku pred neočakávanými situáciami a rizikami, ktoré môžu spôsobiť nemalé finančné škody.

Medzi obávané riziká, pred ktorými je vhodné sa poistiť, patria najmä prírodné živly ako je záplava, povodeň, požiar, víchrica či zemetrasenie, ale aj krádež alebo vandalizmus. Pri nepoistenom byte či rodinnom dome sú vzniknuté škody hradené z vlastných financií. Tie sa však môžu šplhať k tisíckam až k desiatkam tisíc eur.

Produkt ČSOB poisťovne DOMOS Kompakt poskytuje svojim klientom benefity vo forme poistenia troch hlavných predmetov na jednej poistnej zmluve, a to poistenie budovy, domácnosti a zodpovednosti za škodu. Okrem toho sú výhodou aj nonstop praktické asistenčné služby a jednoduché hlásenie poistných udalostí online, alebo  telefonicky prostredníctvom callcentra, prípadne osobne v regionálnom centre.

Nevyhnutnosťou je sledovanie cien

Pri poistení bývania rozlišujeme poistenie nehnuteľnosti, domácnosti a zodpovednosti. „Každé z týchto má svoj účel a ideálne je mať trojicu všetkých týchto poistení na jednej zmluve a v jednej poisťovni,“ tvrdí Mária Brezanská, odborníčka na neživotné poistenie spoločnosti FinGO.sk. Pri výbere vhodného poistenia si treba premyslieť rozsah krytia, čiže, proti akým rizikám bude majetok ochránený. Môže ísť napríklad len o prírodné živly, alebo aj iné neočakávané situácie ako sú krádeže či vandalizmus. Následne treba správne určiť výšku krytia, teda na akú hodnotu je vhodné nehnuteľnosť a domácnosť poistiť, aby bol majiteľ v prípade vzniknutých škôd dostatočne chránený.

image
Pexels.com

„Vzhľadom na vývoj cien na realitnom trhu, ako aj cien stavebných materiálov a prác v stavebníctve je v poistení bývania dôležité najmä správne stanovenie poistnej sumy a dojednanie indexácie,“ hovorí Michaela Pardubská, riaditeľka odboru produktového manažmentu ČSOB.

Výška krytia by mala zodpovedať aktuálnej hodnote majetku. Pri rodinnom dome by mala podľa odborníkov poistná suma zodpovedať cene, za ktorú môže  byť znovu postavený a pri byte jeho aktuálnej cene na trhu. Preto je pri poistení nehnuteľnosti a domácnosti zvlášť dôležité sledovať vývoj cien nehnuteľností a vyhnúť sa podpoisteniu. „Ak ste byt kúpený pred piatimi rokmi aktuálne zrekonštruovali, a teda zvýšili jeho cenu, môže to byť dostatočný dôvod na okamžitú úpravu vašej poistky,“ odporúča Brezanská. 

Rozlišujte domácnosť a nehnuteľnosť

Dôležité je, uvedomiť si rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti. Nehnuteľnosť je samotná stavba, pričom domácnosť je súbor hnuteľných vecí. Poistenie nehnuteľnosti sa týka domu či bytu, teda z tohto poistenia máte nárok na náhradu škody, ktorá vznikne na samotnej stavbe. Vzťahuje sa teda na všetky steny a vnútorné priečky, podlahy, sanitu, okná, dvere bytu, stavby domu či garáže.

Zničené zariadenie, nábytok, spotrebiče, elektroniku, osobné aj športové veci, či cenné obrazy – teda vybavenie nehnuteľnosti, toto poistenie už však nekryje. To spadá pod poistenie domácnosti. „Poistné riziká pri obidvoch predmetoch poistenia sú veľmi podobné. Rozdiely sú vo výškach krytia, ktoré závisí od zvoleného balíka poistenia,“ vyjadrila sa Pardubská.

image
Unsplash.com

Poistiť sa dá aj náhodné poškodenie

ČSOB aktuálne ponúka poistenie home-office, v rámci neho sú poistené aj veci zamestnávateľa, ktoré má klient zverené počas práce z domu. Toto zahŕňa aj náhodné poškodenie ako poliatie notebooku kávou, pád notebooku na zem, či zakopnutie o šnúru či iné poškodenia. „Výnimočnosť tohto poistenia spočíva práve v krytí náhodného poškodenia, ktoré zvyčajne nebýva v poistení štandardom. Ďalším jeho významným benefitom je, že je automatickou súčasťou poistenia domácnosti v balíkoch Štandard a Extra, to znamená, netreba ho špeciálne pripoisťovať,“ vyjadrila sa Michaela Pardubská. V prípade živelnej udalosti preplatí ČSOB klientovi navyše sumu do 10tis. EUR na náklady za ekologickú rekonštrukciu značne poškodenej alebo zničenej budovy. Ide však výlučne o prípady, keď je predmetom poistenia rodinný dom alebo rekreačná budova. „Ak je na zabudovanie prvkov ekologickej rekonštrukcie potrebné vypracovanie projektu architektom, preplatíme aj náklady na takýto projekt,“ približuje Pardubská.

Domáce zvieratá sú poistené proti štandardným poistným rizikám. V prípade záujmu je možné pripoistiť si aj náklady na liečbu domáceho zvieraťa v dôsledku jeho úrazu. „Je tiež dôležité spomenúť, že poistenie Domos Kompakt myslí aj na škody spôsobené domácimi zvieratami, za ktoré zodpovedá ich majiteľ. V rámci poistenia zodpovednosti kryjeme za našich majiteľov domácich miláčikov aj tieto škody” hovorí riaditeľka odboru produktového manažmentu ČSOB.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
24. apríl 2024 05:51