StoryEditor

Jedinečnosť a nedostatok. Hodnota diamantov opäť narastie

10.05.2022, 00:00

Podniky v Spojených štátoch, ale ani v ostatných krajinách nemôžu pre sankcie kupovať diamanty z Ruska, ktoré je ich najväčším producentom. Pri komodite sa už pritom roky hovorí o nízkej ponuke. Následkom bude ďalší rast cien.

V polovici apríla zverejnil Štatistický úrad správu, ktorej sa všetci obávali. Marcová inflácia dosiahla dvojcifernú métu a zaznamenala tak najvyššiu úroveň od roku 2000, teda za posledných 22 rokov. Ani predikcie pritom podľa analytikov nie sú priaznivé. Jej zrýchľovanie bude pravdepodobne pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom na úrovni okolo desať percent by mala zotrvať až do konca tohto roka.

To, že ľudia pociťujú výrazne vyššie ceny v obchodoch, na benzínových pumpách či na účtoch za energie, však má aj svoj pozitívny dôsledok. Konečne si viacerí začínajú uvedomovať, že držať financie na bežných účtoch sa neoplatí a ochrániť ich môžu jedine vhodnou investíciou. Na rad, samozrejme, prichádza otázka, o akú môže ísť. V každom prípade treba počúvnuť radu analytikov a nezabudnúť na diverzifikáciu portfólia. Všeobecne pritom platí zásada, že päť až desať percent voľných disponibilných zdrojov sa zvykne ukladať a zhodnocovať prostredníctvom investícií do diamantov.

Ponuka „nestíha“ dopytu

Podľa analytika zo spoločnosti HABERL Wealth Management Martina Krištoffa ide dokonca o jednu z najlepších investičných možností na zabezpečenie budúcnosti. Cena komodity je totiž stabilnejšia ako pri akýchkoľvek iných aktívach. Môže za to aj skutočnosť, že ponuka v priebehu rokov neustále klesá a nedokáže pokryť rastúci dopyt. „Globálny ťažobný priemysel ročne vyprodukuje priemerne len 125 miliónov karátov všetkých drahokamov. Aj keď diamanty tvoria veľké percento z tohto počtu, dopyt po nich je oveľa vyšší,“ dopĺňa Krištoff.

Trend sa nezmenil ani počas celého roka 2021, pričom o silnom dopyte sa hovorilo najmä v druhom polroku. Podľa majiteľa Alo Diamonds Alojza Ryšavého sa ľudia začali viac zaujímať o diamantové šperky práve pre obavy z inflácie. „Zákazníci žiadajú niečo, čo vnímajú ako hodnotné v dlhodobej perspektíve nasledujúcich generácií,“ spresňuje.

image

Alojz Ryšavý

Archív Alo Diamonds

Konflikt na Ukrajine diamant vyšvihne

Ešte o niečo exkluzívnejšia sa komodita stane ako nepriamy následok rozpútania konfliktu na Ukrajine. Americký prezident Joe Biden totiž v marci zakázal dovoz určitých produktov s pôvodom v Rusku, medzi ktorými boli zahrnuté aj luxusné tovary či diamanty. Sankcie sa priamo zameriavajú na spoločnosť Alrosa, ktorú americká vláda označila za najväčšiu svetovú spoločnosť na ťažbu diamantov, zodpovedajúcu za 90 percent ruskej ťažobnej kapacity komodity. Spoločnosť zároveň predstavuje 28 percent, čiže takmer tretinu jej celosvetovej produkcie.

image
Archív Alo Diamonds

Sankcie podľa Krištoffa znamenajú, že podniky, či už v Spojených štátoch, ale aj v ostatných krajinách, nemôžu kupovať ruské diamanty vôbec a budú ich musieť získavať z Kanady, Afriky, Brazílie či Austrálie. Rusko malo pritom podľa portálu Statista.com k roku 2021 najväčšie svetové zásoby diamantov v celkovej výške 1,1 miliardy karátov. Takisto patrilo k ich najväčším svetovým producentom. Pokračujúci rast dopytu a ešte obmedzenejšia ponuka sa podpíše pod ďalší silný rast cien leštených a neopracovaných diamantov.

Tradícia z prvorepublikových čias

Diamanty majú však ešte ďalšiu dôležitú vlastnosť, ktorá zabezpečuje, že sa ich cena v priebehu rokov neustále zvyšuje, aj keď sa vyskytli obdobia určitej nestálosti. Tou je na rozdiel od ostatných aktív jedinečnosť každého kusa. Inak povedané, kým každá zlatá tehlička vyzerá rovnako, na svete sa nenájdu dva identické diamanty. Exkluzivita a jedinečnosť opäť len podčiarkujú stabilitu investície. „Diamantový šperk, s nadštandardným remeselným spracovaním, má svoju hodnotu,“ uvádza Ryšavý.

V západných krajinách je podľa neho úplne bežné, že jednotlivec alebo celá rodina dohromady zakúpia taký šperk, ktorý sa potom ako najvzácnejší rodinný klenot odovzdáva z generácie na generáciu. „Tento zvyk sa pomaly začína objavovať aj v Českej a Slovenskej republike a nadväzuje tak na tradíciu rodinných šperkov, praktizovanú ešte v prvorepublikových časoch. Ide totiž o stabilný spôsob uloženia rodinných financií, ktorý sa postupom času výrazne zhodnocuje,“ dopĺňa Ryšavý.

image

Predajňa ALO diamonts

Archív Alo Diamonds

Nie je to však len o diamantoch. Podľa odborníkov sa oplatí investovať aj do šperkov s kvalitnými modrými zafírmi, zelenými smaragdmi, červenými rubínmi či modrofialovými tanzanitmi. Každý totiž predstavuje koncentráciu vysokej hodnoty v malom objeme. Výhoda je tiež v ich ľahkej prenosnosti. „V prípade prípade potreby sú vhodné na prenos vysokej hodnoty medzi jednotlivými krajinami,“ uvádza investičný analytik FinGO.sk František Burda.

Nákup investičných klenotov však musí prebiehať u renomovaného predajcu s dlhoročnou tradíciou, len tak je možné vyhnúť sa rizikám. České klenotníctvo ALO Diamonds s viac ako 20-ročnou tradíciou na trhu ku všetkým drahokamom zasadeným v týchto šperkoch dodáva medzinárodne uznávaný certifikát aj posudok nezávislého súdneho znalca. K predávaným investičným klenotom poskytuje i doživotný servis.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 18:56