So správnym sporením sa už budúcnosti nemusíte obávaťpixabay.com
StoryEditor

So správnym sporením sa už budúcnosti nemusíte obávať

30.01.2022, 23:00
Úder pre spoločnosť v podobe celosvetovej pandémie odkryl množstvo nedostatkov, ktoré nie len slovenské domácnosti odkladali na vedľajšiu koľaj. Dlhodobé straty, či zníženie pravidelných príjmov donútili Slovákov siahnuť do vrecka až na tie najposlednejšie finančné rezervy. Každému známe a nechcené porekadlo „žiť od výplaty k výplate“ sa naraz stalo nepríjemnou skutočnosťou.

Potreba finančnej rezervy sa zmenila z odporúčanej, na nutnú. Pravidelne sporiaci ľudia tak boli podstatne lepšie pripravení na nečakané situácie. Nejde však len o pravidelný tok financií. V dnešnej dobe totiž platí fakt, že kto si pravidelne odkladá, v budúcnosti sa môže tešiť lepšiemu bývaniu.

V slovenských realitných trendoch vedie na rozdiel od iných, západných krajín kúpa nehnuteľnosti pred jej prenájmom. A ceny nehnuteľností za posledné roky prekonávajú všetky rekordy. Minulé mesiace poznačené epidémiou ochorenia COVID-19 a omnoho dlhší čas, ktorý sme strávili v našich bytoch a domoch  nás presvedčili, ako dôležité je vlastné bývanie.  

Nemilé prekvapenia zažívajú najmä mladí, neskúsení ľudia žiadajúci o úvery. Dnes je totiž pre kúpu nehnuteľnosti potrebný aj vlastný finančný kapitál. Aby ste sa teda vyhli nemilým prekvapeniam, je potrebné už teraz sa zamyslieť sa nad budúcnosťou vás, ako aj vašich detí. Príprava financií na vlastné bývanie, ale nie je jediným dôvodom, prečo sa vám oplatí sporiť si.

Rezerva je kľúčová

Aj po necelých dvoch rokoch pandémie je epidemiologická situácia na neustálej krivke neistoty a my trávime omnoho viac času doma, ako kedysi. Potreba vlastného bývania, s ktorým sme dokonca spokojní je tak priam do očí bijúca. Produktový manažér Prvej stavebnej sporiteľne, Martin Fuzák vníma potrebu finančnej rezervy ako kľúčovú pri získaní vlastnej strechy nad hlavou. „Ak si chceme zabezpečiť domov pre seba, aj svoju rodinu, je dôležité sa na tento krok dostatočne včas pripraviť a rátať s tým, že prostriedkom k vlastnému bývaniu sú vopred nasporené financie,“ vysvetlil.

Sporenie zohráva dôležitú rolu pri budovaní našej finančnej budúcnosti a túto oblasť financií netreba podceňovať. Podľa Františka Burdu, investičného analytika spoločnosti FinGo.sk by sa mu mala venovať každá domácnosť. „Vďaka sporeniu si môžeme vytvoriť rezervu na neočakávané situácie, ktoré nás môžu kedykoľvek zaskočiť a spôsobiť nám finančné problémy, ale takisto je dôležitou súčasťou finančného plánovania v horizonte niekoľkých rokov. Každý z nás chce niekde bývať, vlastniť auto, nasporiť napríklad deťom na vysokú školu, mať sa pohodlne a komfortne aj na dôchodku. Aj na všetky tieto ciele by sme si mali pravidelne sporiť, respektíve investovať,“ vysvetlil.     

Budúcnosť vo finančnej gramotnosti

Dôležitá je najmä informovanosť v tejto oblasti. Finančná gramotnosť Slovákov týkajúca sa sporenia a investícií je podľa Burdu stále pomerne nízka. „Slováci nerozumejú tomu, čo znamená investovať a podieľať sa na ekonomickom raste určitej firmy, krajiny, sektora, komodity. Pozitívne je, že situácia je lepšia ako v minulosti, ale stále nám chýba chuť sa samovzdelávať v oblasti financií,“ konštatuje.

Dnešné ceny nehnuteľností prekonali historické maximá a podľa Martina Fuzáka budú naďalej rásť a tak je potrebné sa na nákladné, a strategické investície dostatočne pripraviť. „Nerozhodujeme predsa o kúpe oblečenia alebo nového televízora. Ale už keď teda táto situácia nastane a klient naozaj potrebuje čo najskôr kúpiť nehnuteľnosť a nemá nasporené vlastné prostriedky, tak jedno riešenie existuje,“ konštatuje Fuzák. Banky totiž zväčša poskytujú úvery maximálne do výšky 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. „Napríklad kúpna cena vyhliadnutej nehnuteľnosti je 100-tisíc eur. Banka však vie na takúto nehnuteľnosť poskytnúť úver maximálne vo výške 80-tisíc eur. Podmienky poskytovania úverov sú dnes nastavené tak, že klient má mať zvyšných 20 tisíc eur nasporených ako vlastné finančné prostriedky. Ak nimi však nedisponuje môže to vyriešiť, tak , že úver bude zabezpečený inou nehnuteľnosťou, ale s vyššou hodnotou,“ vysvetlil a dodal, že v tomto prípade musí banka nehnuteľnosť ohodnotiť na minimálne 125-tisíc eur.

Netreba zabúdať ani na budúcnosť tých najmenších

Nakoľko je stavebné sporenie primárne určené na šetrenie a financovanie bývania, tak je to obľúbená forma sporenia pre rodičov, ktorí ho využívajú  na sporenie pre deti na obdobie, keď sa rozhodnú osamostatniť. „Takto nasporené prostriedky môžu potom deti využiť na financovanie ,alebo dofinancovanie svojho budúceho bývania, modernizáciu toho súčasného či na ich prvú finančnú rezervu do budúcnosti,“ vysvetľuje Fuzák. Prvá stavebná sporiteľňa ponúka klientom po splnení podmienok stavebné úvery s garantovanou úrokovou sadzbou počas celého obdobia ich splatnosti. Nasporené prostriedky sa tak podľa neho môžu stavebným úverom zdvojnásobiť. „V prípade, ak rodičia zmenia plány na financovanie bývania pre deti a tieto nasporené prostriedky budú potrebovať využiť oni, tak majú možnosť si zmluvu o stavebnom sporení previesť na seba a nasporené prostriedky využiť na financovanie svojho bývania. A ak tento prevod vykonajú do dosiahnutia plnoletosti dieťaťa, tak prevod je bezplatný,“ dodáva.

Výhoda stavebného sporenia je v tom, že klient sa pri uzatvorení zmluvy nezaväzuje, že musí pravidelne sporiť nejakú určenú sumu. „Klient môže sporiť podľa svojich možností a výšky príjmu. Treba si však uvedomiť, že ak rodič sporí sebe alebo dieťaťu na budúce bývanie, tak tomu by mala aj zodpovedať výška vkladov na sporenie,“ konštatuje Fuzák z Prvej stavebnej sporiteľne. Keď tak klient bude sporiť napríklad len 20 eur mesačne, tak tomu bude zodpovedať aj výška nasporenej sumy po šiestich, desiatich alebo 18 rokoch sporenia.

Ideálna kombinácia

Stavebné sporenie má podľa Burdu na trhu stále svoje miesto, no jeho úročenie je veľmi nízke, preto sa pri tomto type sporenia netreba spoliehať na veľký zisk. „Skôr dobre poslúži ako kombinácia sporenia a následného úveru od stavebnej sporiteľne alebo na dofinancovanie kúpy nehnuteľnosti prostredníctvom hypotéky. Takisto si treba uvedomiť aj vysoký ročný vklad na získanie plnej štátnej prémie a tiež to, že ju dostane len vybraná skupina ľudí s maximálnym mesačným príjmom okolo 1500 eur v hrubom,“ vysvetľuje. Toto sa však týka len dospelých stavebných sporiteľov.

Výška štátnej prémie na stavebné sporenie sa v novom roku nezmení. Ministerstvo financií totiž určilo, že štátna prémia bude na úrovni 2,5 percenta z ročného vkladu a maximálna výška štátnej prémie bude 70 eur. Na získanie plnej štátnej prémie k stavebnému sporeniu budú musieť sporitelia v roku 2022 vložiť 2 800 eur. Martin Fuzák z Prvej stavebnej sporiteľne, ale dodáva, že podľa ich zistení až 80 % klientov, ktorí v roku 2021 sporili na stavebné sporenie, splnilo podmienky na získanie štátnej prémie. A ešte jedna dôležitá informácia na záver. Pri sporení pre deti sa neskúma výška príjmu rodičov, a nárok na štátnu prémiu má každé dieťa. Preto je stavebné sporenie ideálny produkt na sporenie pre deti a ich budúcnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 21:15