Krasokorčuliarka Hana Mašková (26.9.1949 - 31.3.1972)TASR
StoryEditor

Zbožňovaná kráľovná piruet: Úspešná kariéra Hany Maškovej sa zlomila na osudovej láske

24.09.2019, 10:05
Bola národom zbožňovaným športovým idolom a jej tragická smrť v mladom veku verejnosť šokovala. Počas svojej pomerne krátkej aktívnej športovej kariéry získala titul majsterky Európy, okrem toho si vybojovala olympijský bronz a na svetových a európskych šampionátoch ďalšie štyri medaily. Slávna československá krasokorčuliarka Hana Mašková by mala v týchto dňoch 70 rokov.

Zastav, prosím ťa... Míla Nováková, známa krasokorčuliarska trénerka, mierila s manželom z Prahy na chatu v Zadní Třebani. Písal sa 31. marec, Veľkonočný pondelok roku 1972. Z autorádia znela hudba, keď ju náhle prerušila mimoriadna správa. Hana Mašková, bývalá československá reprezentantka a majsterka Európy, zahynula pri autonehode vo Francúzsku. Mala dvadsaťdva rokov. „To nie je možné, tak zastav...“

Československo malo v období okolo okupácie v roku 1968 niekoľko milovaných športových idolov, ku ktorým sa upínalo v dobe závanu slobody, zrady aj v nasledujúcom marazme. Gymnastku Věru Čáslavskú, atlétov Danu a Emila Zátopkovcov, hokejových reprezentantov, ktorí sa nebáli bitiek s nenávidenými „Rusákmi“.

A tiež „mládež“, ktorá dobýjala ľadové ovály. Majstra sveta a čerstvého olympijského víťaza Ondreja Nepelu a Hanu Maškovú, kráľovnú piruet. Smrť krásneho a úspešného dievčaťa, ktorej nedlhý život lemovali drina, radosť i smútok, bola uprostred pochmúrneho času, keď sused pomaly prestával veriť susedovi a cibrili sa charaktery, ďalšou ranou.

„Na Hanku spomínam strašne rada a s láskou, medzi nami neexistoval vyhranený pomer tréner – zverenec. Čoskoro som bola skôr jej staršou kamarátkou a dôverníčkou,“ prikyvovala pred štyrmi rokmi Míla Nováková, v tom čase už osemdesiatšesťročná dáma, ktorá pripravovala Maškovú niekoľko rokov vrátane obdobia najväčšej slávy.

Svetlo po rodinnej tragédii

Bola pri tom, keď sa krasokorčuliarka vo Västeras v roku 1968 ozdobila európskym striebrom a v tom istom roku priviezla z Grenoblu olympijský bronz. A keď v rokoch 1967 a 1969 získala na európskych šampionátoch strieborné medaily.

Čo ju k úspechom priviedlo? Dril a pevná ruka. Malá Hanka vstávala o štvrtej, aby mohla o šiestej na pražskej Štvanici nastúpiť na prvý tréning. Vodil ju tam otecko, vrchný v pražskom hoteli Paríž, ktorý potom mieril rovno do práce. Ale dievča to zvládalo. Rovnako ako školu, hodiny nemčiny a baletu.

Už ako štrnásťročná sa Hana Mašková zúčastnila Zimných olympijských hier v Innsbrucku, kde skončila na 15. mieste. Snímka je z povinných cvikov. Už ako štrnásťročná sa Hana Mašková zúčastnila Zimných olympijských hier v Innsbrucku, kde skončila na 15. mieste. Snímka je z povinných cvikov. Národní muzeum/eSbírky, CC BY 4.0

​„Tam sa naozaj silne zapísali rodičia. Hankina mamička Marie mala za sebou rodinnú tragédiu, keď jej prvý manžel, ktorý mal nádor na mozgu, doma v dedine pri Pardubiciach zrejme otrávil dvojročné dvojčatá a sám sa obesil. Z druhého manželstva, už v Prahe, vzišla Hanka a pani Marie sa na ňu upla, strašne sa o ňu bála. Obaja rodičia vedeli, že je veľmi talentovaná, a vlastne jej nedovolili spoznať nič iné ako krasokorčuľovanie a školu. To bol jej jediný styk so svetom. Ale Hanka bola skvelá, učila sa jazyky, nikomu nezávidela,“ opisovala Nováková.

Kráska a známy textár

Podobne zmýšľal aj František Pechar, o niečo mladší krasokorčuliarsky vrstovník Maškovej, ktorý neskôr v úlohe kouča doviedol Petra Barnu k štyrom medailám z európskych šampionátov i k olympijskému bronzu z Albertville v roku 1992. Teda k prvému českému kovu z olympiády v kategórii mužov. Ešte predtým sa to isté medzi ženami podarilo práve Maškovej v Grenobli. Dodnes ju nikto nenapodobnil.

„Hanka bola strašne kamarátska, skrátka dobrý človek. Jej pohybový talent bol výnimočný, sama bola trpezlivá, učenlivá a pokorná v živote aj v športe. Poznali sme sa od detstva, keď nás nielen na Štvanici, ale aj na klzisku nad Prašným mostom cepoval tréner Karel Glogar. Kto mu prešiel rukami, ten jednoducho musel vedieť korčuľovať,“ konštatoval Pechar.

Na konci šesťdesiatych rokov bola Hana Mašková československou kráľovnou ľadu a športovým idolom. Na konci šesťdesiatych rokov bola Hana Mašková československou kráľovnou ľadu a športovým idolom. TASR

​Čo potom Mašková dokazovala niekoľko rokov, keď ju desaťtisíce Čechov a Slovákov pri čiernobielych obrazovkách tlačili k medailám. K zlomu došlo, keď pôvabná Mašková spoznala nemenej slávneho textára Jiřího Štaidla. Vzplanula láska. Traduje sa, že tí dvaja sa zoznámili na koncerte Karla Gotta v roku 1967.

„To sedí,“ prikývla Míla Nováková. Rok-dva nato už Mašková nechcela znášať tréningový dril. „Láska jej pomohla, povzbudzovala ju, ale len nakrátko, už toho mala plné zuby. Keď stále myslíte na absolútnu špičku a plníte výkonnostné ciele, navyše vás na každom výjazde na Západ sledujú špicli ŠtB, ktorí si len myslia, že sú neviditeľní, tak vám to na pokoji nepridá,“ hovoril Pechar.

Korčule skončili na dne jazera

Na majstrovstvách sveta v Colorado Springs v roku 1969 odstúpila zo súťaže. Na predchádzajúcej exhibícii vo švajčiarskom Winterhure si narazila kostrč, tak znelo oficiálne vysvetlenie.

„Nie, nie, bola psychicky na dne. Dlho žiarila šťastím, po boku Jirku sa jej otvoril svet, ale pri cestách spolu byť nemohli. To ju ničilo,“ vedela svoje Nováková. A nechuť k tréningu silnela.

Hana Mašková (vľavo) na snímke s reprezentantkou východného Nemecka Gabriele Seyfertovou. Hana Mašková (vľavo) na snímke s reprezentantkou východného Nemecka Gabriele Seyfertovou. Profimedia

​„Práve v Colorade jej zlyhali nervy – pri povinných cvikoch spadla a skončila štvrtá. Plakala, že už nechce korčuľovať, že už toho má od detstva dosť,“ spomínala trénerka.

Príkrov času ukryl rozsah chvíle, počas ktorej sa tie dve za šera prechádzali parkom. Isté je, že Mašková mala v Colorade dva páry korčúľ, na povinné cviky a na voľnú zostavu. „Potom sme išli do hotela, vzali tie na povinné a každá z nás hodila jednu topánku s korčuľou z hrádze do jazera. Na voľnú zostavu už nenastúpila,“ rozprávala Nováková.

Už predtým k svojej zverenkyni pristupovala s láskavou zhovievavosťou. „Uľavovala som jej v tréningu, naozaj ju to zmáhalo.“

Ešte v Amerike sa začali rokovania o prestupe Maškovej do ľadovej revue Holiday on Ice, s ktorou čoskoro začala jazdiť hlavne po Európe.

Krásna a talentovaná Hana Mašková na vrchole kariéry. Krásna a talentovaná Hana Mašková na vrchole kariéry. TASR

Kamión na ceste domov

„Zarobila si, bola finančne nezávislá, mamička ju mohla kontrolovať akurát telefónom. Ale zase nebola dlhé dni doma,“ rozprávala Nováková, čo vzťahu Maškovej so Štaidlom neprospievalo.

Odchod do revue však úplne hladký nebol. Navonok komunistický režim úspešným krasokorčuliarom prial, pretože im prostredníctvom Pragokoncertu strhával nemalé peniaze do štátnej pokladnice, skutočnosť však bola trochu iná.

„V čase odchodu do revue Hanka dostala hŕbu listov. Anonymi jej vyčítali, že sa v socialistickej vlasti naučila korčuľovať za robotnícke peniaze a teraz bude zarábať u špinavých profesionálov. Tie listy som videla, nemusíme si hovoriť, z ktorej inštitúcie pochádzali. Ale Hanka to opäť oplakala,“ spomínala si Nováková. Nejaký čas pred smrťou krasokorčuliarky sa partnerstvo s Jiřím Štaidlom rozplynulo, Mašková už mala novú známosť.

Po nevydarených majstrovstvách sveta v Colorado Springs v roku 1969 sa Mašková prekvapujúco rozhodla svoju športovú kariéru ukončiť a odišla do profesionálnej ľadovej revue Holiday on Ice. Po nevydarených majstrovstvách sveta v Colorado Springs v roku 1969 sa Mašková prekvapujúco rozhodla svoju športovú kariéru ukončiť a odišla do profesionálnej ľadovej revue Holiday on Ice. Národní muzeum/eSbírky, CC BY 4.0

​Jej tragická smrť šokovala verejnosť. Spolu s ďalšou krasokorčuliarkou z revue Květou Celflovou sa vracali autom z Paríža do Nantes, vo vozidle bol ešte francúzsky vojak – stopár. V obci Vouvray sa vozidlo zrazilo s protiidúcim kamiónom, zrážku prežila iba Celflová. Mašková, ktorá riadila, zomrela v sanitke cestou do nemocnice.

„Podrobnosti nikto nepoznal, až začiatkom osemdesiatych rokov som vo Viedni stretla Celflovú, ktorá už žila v Holandsku. Hanka vraj veľmi nariekala, strašne ju boleli polámané nohy. Posledné, čo vraj vo vozidle zaznelo, bol hlas Celflovej – ježišmária, ten kamión sa na nás rúti! Sama potom prekonala šesť operácií a niekoľko plastík,“ dodala celkom potichu Nováková.

Po boku slávnych

Posledné miesto odpočinku našla Hana Mašková na vyšehradskom cintoríne v spoločnosti slávnych Čechov, smútočný obrad sa uskutočnil v pražskom Motole. Iróniou osudu rakva s pozostatkami Maškovej dorazila na pražské letisko tri hodiny pred príletom jej veľkého kamaráta Ondreja Nepelu, ktorý sa vracal zo Sappora s olympijským zlatom.

Hrob Hany Maškovej na vyšehradskom cintoríne v Prahe. Hrob Hany Maškovej na vyšehradskom cintoríne v Prahe. Wikimedia Commons

​„S ďalšími krasokorčuliarmi sme potom stáli čestnú stráž pri rakve šesť a pol hodiny, do krematória prúdili tisícky ľudí. Len Ondrej tam nestál, dorazil až v priebehu obradu,“ približoval František Pechar.

„Ani tam som tomu stále nemohla uveriť. Hanke sme raz pred majstrovstvami Európy dali ušiť biele šatôčky, tie jej veľmi pristali. Bola ako snežienka, presne tak som ju potom často oslovovala,“ povzdychla si Míla Nováková.

 

________________________________________________________

ĽADOVÉ DVOJIČKY

Veľkým kamarátom Hany Maškovej bol práve Ondrej Nepela. Obaja boli mladí, talentovaní a na súťažiach si medzi dospelými a funkcionármi boli navzájom oporou.

Zo zimnej olympiády v Innsbrucku, kde vtedy ešte len trinásťročný Nepela debutoval, sa traduje milá historka. Spolu s o rok staršou Hankou Maškovou boli najmladšími účastníkmi zápolenia pod piatimi kruhmi a mimo ľadovej plochy sa naplno prejavila ich ešte detská povaha. Výťah v olympijskej dedine ich natoľko okúzlil, že sa v ňom vyše pol hodiny vozili stále hore a dolu a celkom ho zablokovali.

Ondrej Nepela bol veľkým kamarátom Hany Maškovej. Ondrej Nepela bol veľkým kamarátom Hany Maškovej. Wikimedia Commons/Bundesarchiv

Mašková skončila v Innsbrucku pätnásta, Nepela až na 22. mieste. No už o štyri roky Mašková získala bronz a Nepela si po ôsmom mieste v Grenobli doniesol zo Sappora 1972 najcennejší kov. Obaja však zomreli mladí – Nepela ako 38-ročný podľahol AIDS. Smutný koniec mala aj Maškovej veľká láska. Známy textár Jiří Štaidl zahynul ako 30-ročný tiež pri dopravnej nehode.

01 - Modified: 2019-09-15 20:19:55 - Feat.: 0 - Title: Takmer neznámy génius: Osud šachového veľmajstra predznamenala krutá veštba 02 - Modified: 2018-11-20 07:58:18 - Feat.: 0 - Title: Kráľ vytrvalcov Emil Zátopek: Celý svet ho obdivoval, komunisti ho poslali k lopate 03 - Modified: 2018-10-13 18:28:21 - Feat.: 0 - Title: Amelia Earhartová si chcela zaslúžiť povesť kráľovnej neba, zaplatila za to životom 04 - Modified: 2017-10-12 11:48:14 - Feat.: 0 - Title: Slovák, ktorý vyzval Hitlera na súboj: Budeš ešte žobroniť o mier, odkázal mu
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 07:04