StoryEditor

Vedel, že ho tam čaká smrť. Útekom z osvienčimského pekla už nemal čo stratiť

20.10.2018, 09:05
Paradoxne, jeho prvý pocit po príchode do Osvienčimu bola úľava. Po pekelnej jazde v dobytčáku sa konečne nadýchol čerstvého vzduchu. Jeho emócie však veľmi rýchlo zmenili kurz.

Keď je reč o útekoch z koncentráku, väčšine ľudí nabehnú mená ako Alfréd Wetzler či Rudolf Vrba. To však neboli jediní Slováci, ktorým sa podarilo zaživa opustiť nemeckú fabriku na zabíjanie. Krátko po nich sa na tento riskantný krok podujal aj Arnošt Rosin, mladík so záľubou v hazarde a s hlbokou vierou v šťastie. Toto je jeho príbeh.

„V Osvienčime som bol po vojne dvakrát. Videl som pred sebou tisíchlavového hada, ktorý sa v diaľke zatáčal do budovy bez okien. Myslel som na kamarátov, ktorí neprežili. Stál som tam s pocitom viny. Ja som prežil...“

Arnošt Rosin nepatril k ľuďom, ktorí by svoje temné zážitky túžili zdieľať s celým svetom. Po vojne o ne asi ani nikto príliš nestál a vo vyššom veku besedy na tému holokaust zväčša odmietal. Až dva roky pred smrťou svoj príbeh rozpovedal Ulrike Jureit, historičke, pochádzajúcej z krajiny, kde od 60. rokov žil: z Nemecka.

Keď na jeho meno prednedávnom narazil spisovateľ Juraj Šebo, uvedomil si, že si Rosina pamätá z detstva: drobného chlapíka s nákazlivým elánom. A tento rok o ňom vydal knihu Utiekol som z pekla.

Koncentrák miesto Palestíny

Arnošt Rosin sa narodil pred vypuknutím prvej svetovej vojny v Snine v židovskej rodine ako najmladší zo šiestich súrodencov. Nebol to študijný typ, no v podniku Tatra, kam po škole nastúpil, sa prepracoval vysoko.

​Sľubný životný rozbeh narušil nástup Hitlera k moci. Arnošt realisticky zvážil svoje vyhliadky do budúcnosti a vyhodnotil, že najlepšou voľbou bude Palestína, vízia budúceho židovského štátu. Prípravu na veľké sťahovanie však na dva roky prerušila povinná vojenská služba a napokon strata občianskych práv v roku 1941.

Počas návštevy u rodičov na Veľkú noc 1942 zabúchala o polnoci na dvere skupina jeho rodákov: v lesklých čižmách a gardistických uniformách. Snažil sa im vysvetliť, že to musí byť nejaký omyl. Nebol. Zaradili ho do skupiny mladých mužov, ktorých cieľovou stanicou bol vyhladzovací tábor.

Paradoxne, Arnoštov prvý pocit po príchode do Osvienčimu bola úľava. Po pekelnej jazde v dobytčáku sa konečne nadýchol čerstvého vzduchu. Jeho emócie však veľmi rýchlo zmenili kurz....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 09:44:33 - Feat.: - Title: Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý 02 - Modified: 2024-03-20 10:44:57 - Feat.: - Title: Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu 03 - Modified: 2024-03-13 11:04:39 - Feat.: - Title: Vo veku 102 rokov zomrel francúzsky admirál Philippe de Gaulle, syn prezidenta de Gaullea 04 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 05 - Modified: 2024-03-07 13:52:19 - Feat.: - Title: Polícia zaistila v Petržalke vyše tisíc kusov nevybuchnutej vojenskej munície
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
07. máj 2024 13:29