StoryEditor

Za interrupciu do väzenia. Slovenský štát videl ženy, ktoré podstúpili prerušenie tehotenstva, ako vrahyne

07.11.2021, 10:10
„Vždy to schytali ženy. Dvojaký meter je evidentný,“ hovorí historička Denisa Nešťáková o zákaze interrupcií za slovenského štátu. V knihe Tisovi poza chrbát sa zamerala na to, čo sa dialo, keď štát sprísnil ženám prístup k antikoncepcii a potratom. Ako ženy vedeli, za kým ísť? Aké tresty im hrozili za „kriminálne“ potraty? Nachádza v dnešnej situácii, keď sa interrupcie znova stávajú témou, paralely s minulosťou?

Jedným z období, keď sa vládny režim pokúšal o reguláciu reprodukcie obyvateľstva sprísnením interrupcií, bolo aj obdobie vojnovej Slovenskej republiky v rokoch 1939 – 1945. O čo vtedy konkrétne išlo?

Obdobie v rokoch 1939 – 1945 nebolo jediné, ktoré obmedzovalo prístup k interrupciám. (Interrupcia je umelé prerušenie tehotenstva, kým potrat nastáva, ak žena príde o plod spontánne. V rozhovore však potrat používame vo význame interrupcie, pozn. red.) Dialo sa tak aj počas prvej Československej republiky a aj v období rakúsko-uhorskej monarchie. Avšak slovenský štát do toho išiel oveľa striktnejšie a zavádzal oveľa vyššie trestné sadzby. Ak ženy boli prichytené a usvedčené pri ilegálnom potrate, tak im hrozili vyššie tresty ako predtým.

Vedeli by ste to porovnať? V čom bol najväčší rozdiel v prístupe z obdobia ČSR a vojnovej Slovenskej republiky?

V období ČSR existovali dva kriminálne zákonníky, jeden platil pre českú časť, druhý pre Slovensko plus Podkarpatskú Rus. Keby sme sa zamerali len na slovenskú časť, tak nelegálne interrupcie, ktoré sa nazývali „vyháňanie plodu“, boli pokutované. Lenže tresty, ktoré boli zavedené v rokoch 1939 – 1945, boli podstatne prísnejšie, ženám hrozilo väzenie a teoreticky mali byť postihovaní aj muži. Navyše slovenskí politici zakázali antikoncepčné prostriedky, ktoré boli dovtedy legálne dostupné.

Čo bolo cieľom tohto prístupu?

Hlavným cieľom bolo v mene kresťanskej morálky zvýšiť populáciu slovenského národa. Ak by sme použili dobový jazyk, tak cieľom bolo „udrieť na koreň zla a zachrániť desaťtisíce stratených duší“. Inak povedané, štát sa snažil o zvýšenie populácie, takže obmedzovanie reprodukcie bolo nechcené, nežiaduce. V praxi to však znamenalo, že okrem nárastu populácie išlo aj o akési upevňovanie hierarchie v spoločnosti. Tak ako boli rodové úlohy rozdelené, tak to malo aj zotrvať. Žiadna modernizácia v postavení žien, naopak, mali sa navrátiť domov k rodine, do kuchyne, do kostola. Ideológiu ľudáckej Slovenskej republiky charakterizovalo „znovuobjavenie“ takzvanej tradičnej úlohy žien v slovenskej kresťanskej spoločnosti. Vládnuca Hlinkova slovenská ľudová strana, pravicová konzervatívna strana so silným kresťanským razením, sa usilovala o úplné obmedzenie účasti žien na verejnom živote a o ich návrat z verejného do súkromného života, teda späť k rodine. Okrem kriminalizovania potratov tak štát obmedzil aj prístup k antikoncepcii, čo predtým v takej miere neexistovalo. Jediná antikoncepcia, ktorá zostala ako-tak dostupná, boli kondómy, ale aj tie boli určené hlavne vojakom, ktorí smerovali na východný front, bežné obyvateľstvo sa k nim nedostalo.

Téma

Inšpirovali sme sa v tomto smere v nacistickom Nemecku?

Čiastočne sme sa inšpirovali aj nacistickým Nemeckom, ale historička Eva Škorvanková vo svojej najnovšej knihe hovorí o tom, že sme sa oveľa viac inšpirovali vo fašistickom Taliansku, kde sa rodina propagovala oveľa konzervatívnejším spôsobom, silno založeným na katolicizme. Nacistické Nemecko sa snažilo od kresťanstva odstúpiť a navrátiť sa k akémusi germánskemu náboženstvu. Navyše, v nacistickom Nemecku trestali árijské ženy za nelegálny potrat trestom smrti. Našla som to aj v dokumentoch týkajúcich sa Protektorátu Čechy a Morava – etnickým Nemkám, ktoré podstúpili interrupciu, hrozil trest smrti, dokonca bol takýto trest aj vykonaný. Na vojnovom Slovensku sa trest smrti za ilegálne potraty nezaviedol. Nemecko tiež zašlo oveľa ďalej v eugenických otázkach – árijským ženám potraty zakazovali, neárijské ženy k nim nútili. Touto c...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-27 11:16:20 - Feat.: 0 - Title: Tisov režim videl v zamestnaných i študujúcich ženách problém, mali sa starať o domácnosť 02 - Modified: 2019-07-18 10:20:16 - Feat.: 0 - Title: Zlaté časy, ktoré neboli zlaté. Režim sa pýšil likvidáciou nezamestnanosti, zásobovanie však nezvládal 03 - Modified: 2019-05-06 08:57:08 - Feat.: 0 - Title: Oáza slovenského blahobytu: Prosperita vojnového štátu mala aj odvrátenú tvár 04 - Modified: 2021-09-09 12:29:54 - Feat.: 0 - Title: Nacisti nás chválili, Vatikán kritizoval. Prijatie Židovského kódexu potvrdilo, že Slovensko ovládli radikáli
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 19:10