Adolf Hitler ako ríšsky kancelár vo svojej pracovni.Wikimedia Commons/Bundesarchiv
StoryEditor

Koniec konšpiračných teórií. Hitler zomrel v bunkri, ukázal test jeho pokazených zubov

21.05.2018, 14:39
Autor:
khkh
Okrem zubov patológovia preskúmali tiež fragmenty lebky a potvrdili priebeh samovraždy.

Vodca Tretej ríše mal extrémne zlý chrup, trpel zápachom z úst a nejedol mäso. Francúzski patológovia skúmali dochované zuby Adolfa Hitlera a odkazujú: Prestaňte s konšpiračnými teóriami - nemecký masový vrah sa zabil vo svojom bunkri po tom, čo Sovieti v máji 1945 dorazili do Berlína.

"Neutiekol v ponorke do Argentíny, neschovával sa na základni na Antarktíde, ani na temnej strane Mesiaca," hovorí francúzsky patológ Philippe Charlier, ktorý so svojím tímom Hitlerove zuby skúmal.

V HNtelevízii si pozrite najznámejšie konšpiračné teórie, ktoré sa okolo smrti Hitlera šírili:

Skúmali tiež fragmenty lebky

Od konca vojny, kedy sovietski vojaci našli Hitlerovo obhorené telo, uchovávajú chrup historici v Moskve. Laici si ho mohli prezrieť pred osemnástimi rokmi na výstave, odborníci sa k nemu však podľa nemeckého denníka Deutsche Welle (DW) dostali prvýkrát. Výsledky štúdie zverejnili v odbornom časopise European Journal of Internal Medicine.

Pozrite si desať málo známych faktov o Hitlerovi:

​Okrem zubov patológovia preskúmali tiež fragmenty lebky a potvrdili priebeh samovraždy. Po tom, čo Hitler zjedol kapsulu kyanidu, sa strelil do hlavy. A pretože vedel, ako dopadol vodca talianskych fašistov Benito Mussolini, rozkázal, že sa jeho telo musí bezpodmienečne spáliť.

"Zuby sú pravé, o tom niet pochýb," uisťuje Charlier. Dochované stoličky sa podľa neho zhodujú so záznamami, ktoré po vojne poskytla asistentka Hitlerovho zubára Käthe Heusermannová. Ich pravosť neskôr spojencom potvrdil aj samotný dentista Hugo Blaschke.

Patológovia na zuboch nenašli ani stopu po mäse, čo potvrdzuje, že bol strojca nacistického vraždenia vegetarián. Určiť jeho totožnosť pomohli aj nápadné a nezvyklé zubné mostíky a protézy. Na tých sú podľa portálu ABC tiež dodnes vidieť následky chemickej reakcie, ktorú kyanid vyvolal.

Zubár bol po ruke aj v bunkri

"Hitlerov chrup bol taký zlý - taký jedinečne zlý - že aj samotné zuby ho umožnili identifikovať," dodáva forenzný patológ Mark Benecke, ktorého si na štúdiu pozostatkov vodcu Tretej ríše najala televízie National Geographic.

Hitler mal podľa neho pokazené zuby a choré ďasná a kvôli tomu zrejme tiež veľmi zlý dych. Aj v bunkri, v ktorom sa nakoniec so svojou novou manželkou Evou Braunovou zabil, mal svojho osobného zubára Blaschkea stále pri sebe.

"Zachovali sa fotografie, na ktoré naozaj nie je veľmi príjemný pohľad," opísala pre izraelský denník The Times of Israel Ljubov Summová, vnučka vojnovej prekladateľky Jeleny Rževskaje. Tá dentálne asistentkej tlmočila a Červená armáda jej nakoniec cenný poklad zverila. Oslavujúci vojaci by totiž v opitosti zuby skôr stratili, než doviezli do Moskvy.

Sovietsky vodca Josif Stalin podľa DW na správu o Hitlerovej smrti uvalil embargo, aby mohol rozbehnúť konšpiračnú teóriu, že západní spojenci hľadanému nacistov pomohli utiecť. Rževskaja tak o svojich zážitkoch mohla prehovoriť až po Stalinovej smrti.

Asistentka Heusermannová potom strávila desať rokov v gulagu. Tým, že spravovala Hitlerov chorý chrup, totiž podľa Sovietov nacistom pomohla pokračovať vo vojne, pri ktorej zomrelo viac ako šesťdesiat miliónov ľudí. Sama pritom podľa prekladateľky pomohla ukryť svojho predchádzajúceho zamestnávateľa, židovského zubára.

Francúzski patológovia skúmali dochované pozostatky Hitlerovho chrupu:

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle 02 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 03 - Modified: 2024-01-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West na sebe vylepšuje, čo sa dá. Nechal si odstrániť zuby, ktoré teraz nahradil titánovou protézou za 850-tisíc 04 - Modified: 2024-01-09 23:00:00 - Feat.: - Title: I love Htlr. Aktivisti idú na neonacistov inak, drvia ich ochrannými známkami 05 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Fakty a mýty o zuboch. Lekár radí, ako sa o ne správne starať
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 10:49