Priamo z centra Portlandu máte skvelé výhľady na dominantnú horu Mount Hood vzdialenú od mesta niekoľko desiatok kilometrov, na ktorej sa nachádzajú tri lyžiarske strediská. FOTO: USGS
StoryEditor

Chcete zažiť niečo nové? Blízko Portlandu si zalyžujete na spiacej sopke, odkazuje Slovákom Rakúšanka v USA

24.05.2024, 15:20
  • Viceprezidentka pre medzinárodné vzťahy a strategické projekty agentúry Travel Portland Billie Moser vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo by slovenskí turisti mali navštíviť práve štát Oregon.
  • Ako sa Portland vyrovnáva s následkami koronakrízy a čím chce prilákať nových návštevníkov.
  • Ktorým športom sa môžu v regióne venovať milovníci aktívneho i pasívneho pohybu.

Bežný turista zo Slovenska pozná zo západného pobrežia Spojených štátov kalifornské mestá ako Los Angeles či San Francisco, prípadne zavíta do Seattlu alebo navštívi kasína v nevadskom Las Vegas. Prečo by mal ísť práve do Portlandu v štáte Oregon?

Máte pravdu v tom, že Portland naozaj nie je pre návštevníkov Spojených štátov úplne prvou voľbou. Tou sú prirodzene mestá ako New York či Los Angeles. Avšak pre turistu, ktorý už má základné destinácie v USA trošku pochodené a chce spoznať niečo nové, je práve naše mesto skvelou príležitosťou. Nachádza sa len 3,5 hodiny jazdy autom od Seattlu. Máme priame letecké spojenia nielen s americkými mestami, ale aj s európskymi metropolami. Dostanete sa sem aerolinkami KLM, Delta či Condor.

image

Rakúska rodáčka Billie Moser je viceprezidentkou pre medzinárodné vzťahy a strategické projekty agentúry Travel Portland. FOTO: World Oregon

Pred niekoľkými rokmi globálny cestovný ruch výrazne poznačila pandémia koronavírusu. Dotkla sa aj Portlandu?

Áno, koronakríza náš turizmus veľmi zasiahla. Dokonca sme sa stali jednou z tých destinácií v Spojených štátoch, ktoré utrpeli vôbec najväčšie prepady. Ešte dnes sme iba na 60 percentách úrovne cestovného ruchu oproti roku 2019. Pomaly sa však z toho spamätávame a veríme, že sa nám čoskoro podarí vrátiť na predpandemické úrovne. A to i vďaka rozvoju nových trendov, špičkovej gastronómii či výborným vínam.

image

Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné

V prvej polovici mája ste v Los Angeles predstavili svoju ponuku na IPW 2024, najväčšom evente cestovného ruchu v Spojených štátoch. Aké trendy ste návštevníkom prezentovali?

Trendom, ktorý rozvíjame, je prepojenie Portlandu s prírodou a aktívny pohyb v meste i jeho bezprostrednom okolí. Lesy s veľkými stromami máte v podstate priamo uprostred mesta. To, čo vám na prvý pohľad pri návšteve udrie do očí, je veľa cyklistov. Bicyklov máme dokonca viac než áut. K dispozícii máte veľké množstvo cyklotrás. Jeden most cez rieku Willamette je určený iba pre peších a cyklistov. Čiže športovať a aktívne sa hýbať sa u nás dá skutočne v priebehu všetkých štyroch období počas roka.

To by mohlo vyhovovať ľuďom zo strednej Európy s miernym klimatickým pásmom...

Presne tak. Môžem vám prezradiť, že pochádzam z Rakúska, ale 40 rokov už žijem v Oregone. Pred pár týždňami som navštívila Bratislavu. Plavila som sa do vašej metropoly katamaránom z Viedne. Takže veľmi dobre viem, ako to v strednej Európe vyzerá. Práve Oregon a okolie Portlandu s jeho najbližším okolím mi veľmi pripomína kraj, odkiaľ pochádzam. A to vrátane Álp, ktoré sú mi ako rodenej Rakúšanke veľmi blízke.

image

Šéfka projektu Bad Ischl Salzkammergut 2024 pre HN: Slovákov k nám láka aj spoločná história s Rakúskom

Máte podobné hory aj v Oregone?

Áno, máme. Len pár desiatok kilometrov od Portlandu leží 3 429 metrov vysoká hora Mount Hood. Sú na ňu nádherné výhľady priamo z mesta. Je to aktívny, hoci spiaci stratovulkán, ktorý naposledy vybuchol v roku 1866. Stále však z neho stúpa dym a nájdete na ňom aj horúce pramene či úchvatné vodopády. Priamo na Mount Hoode máte tri lyžiarske strediská. Veľmi rada sa lyžujem a chodievam aj sem. Takisto ho môžete zísť na horskom bicykli. Práve tieto možnosti lákajú i mnoho ľudí zo strednej Európy, ktorí k nám chodia v čoraz väčšej miere.

A čo ďalšie možnosti športového vyžitia?

Turistiku môžete praktizovať v zásade kdekoľvek v okolí, rovnako aj vodné športy či iné športové aktivity. V tesnej blízkosti Portlandu v Oregone a v susednom štáte Washington máme osem národných parkov s úžasnou prírodou. Sú tu parky ako Fort Vancouver, Lewis a Clark, Mount Rainier, Crater Lake či Olympijský národný park. Práve spomínaný Mount Rainier v štáte Washington s výškou 4 392 metrov patrí medzi najvyhľadávanejšie prírodné dominanty západného pobrežia Spojených štátov. Pohodlne sa sem dostanete autom i z Portlandu.

Majú turisti príležitosť aj na vodné športy?

Áno, pláže Tichého oceánu ležia od mesta niečo vyše hodiny autom. Prirodzene, voda v Pacifiku je príliš studená na to, aby ste sa tam mohli kúpať. Túto oblasť však často navštevujú milovníci surfingu či ďalších druhov vodných športov.

image

Horskou železničkou do dolnorakúskych Álp alebo prečo je Schneeberg čoraz častejším cieľom turistov

Mnohí Slováci radi sledujú americké športové profesionálne súťaže. Môže im v tomto smere niečo ponúknuť aj Portland?

Áno, samozrejme. Veľmi známy je predovšetkým náš basketbalový klub Portland Trail Blazers, ktorý je členom najprestížnejšej súťaže sveta NBA. Môže sa pochváliť vysokou návštevnosťou a obľubou. Svoje zápasy hráva v aréne Moda Center v centre mesta s kapacitou takmer 19 400 divákov, ktorá sa využíva aj na ľadový hokej, koncerty či ďalšie športové, umelecké alebo spoločenské podujatia. Rovnako populárny je tu i futbal. Účastníkom najvyššej ligy MLS je klub Portland Timbers, ktorého domovským štadiónom je Providence Park s kapacitou vyše 25-tisíc divákov. Podotkla by som, že mimoriadne úspešný je u nás aj ženský futbalový tím Portland Thorns, ktorý rovnako ako Timbers hráva svoje domáce zápasy na štadióne Providence Park. Aktuálne sa nachádza na štvrtej priečke tabuľky Národnej ženskej futbalovej ligy. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám -23% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfka projektu Bad Ischl Salzkammergut 2024 pre HN: Slovákov k nám láka aj spoločná história s Rakúskom 02 - Modified: 2023-06-01 10:18:25 - Feat.: 0 - Title: Zástupca vlády Rás al-Chajmá pre HN: Emiráty nie sú len Dubaj a krízy považujeme za nové príležitosti 03 - Modified: 2022-06-08 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania chcú meniť návyky našich turistov 04 - Modified: 2022-11-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitajte vo svete Ötziho, našej Petry i alpského turizmu
01 - Modified: 2024-06-14 20:37:50 - Feat.: - Title: Americký index Dow Jones dnes klesol, Nasdaq vďaka Adobe posilnil 02 - Modified: 2024-06-14 18:02:12 - Feat.: - Title: USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci do Gazy 03 - Modified: 2024-06-14 16:59:42 - Feat.: - Title: Sudca v USA nariadil použiť majetok konšpirátora Alexa Jonesa na odškodnenie obetí streľby 04 - Modified: 2024-06-14 16:13:54 - Feat.: - Title: Koordinácia pomoci pre Ukrajinu sa presunie do Nemecka. NATO preberá štafetu od USA 05 - Modified: 2024-06-14 15:41:02 - Feat.: - Title: Americký najvyšší súd zrušil zákaz zariadení, ktoré urýchľujú streľbu z pušky. Vláda ho prijala ilegálne
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
15. jún 2024 03:23