StoryEditor

Český amerikanista pre HN: Biden je celkom úspešný prezident. Hlavným problémom pre jeho znovuzvolenie je vek

04.01.2024, 10:24
  • Český amerikanista Jiří Pondělíček vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako zvládol Joe Biden prvé tri roky v úrade amerického prezidenta.
  • Čo mu spôsobuje najväčšie problémy pri jeho opätovnej kandidatúre v novembrových voľbách.
  • Ako sa bude ďalej vyvíjať jeho politika voči Rusku či Číne.

Ako by ste zhodnotili doterajšie tri roky vlády amerického prezidenta Joea Bidena? Naplnil vaše očakávania?

Podľa môjho názoru je Joe Biden celkom úspešný prezident, hoci to tak teraz z pohľadu obyčajných Američanov nemusí vyzerať. V každom prípade na to, že mal veľmi krehkú väčšinu v Senáte, sa mu podarilo presadiť pomerne dosť zo svojej agendy, či už v infraštruktúrnom balíčku alebo v niektorých sociálnych oblastiach. Zároveň je však jasné, že Američania nemôžu byť spokojní s ekonomickou situáciou. Aj keď totiž ekonomika celkovo rastie, tak inflácia, ktorá v poslednom jeden až jeden a pol roku trápila i Ameriku, priniesla so sebou zníženie príjmov a životnej úrovne. Celé sa to začalo vyrovnávať až v uplynulom roku.

image

Český amerikanista Jiří Pondělíček pôsobí od roku 2015 na Katedre severoamerických štúdií v rámci Inštitútu medzinárodných štúdií Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe. FOTO: Inštitút Medzinárodných štúdií

A čo zahraničná politika? Aj tam považujete Bidena za úspešného lídra?

V zahraničnej politike sa jeho výkon dá len ťažko hodnotiť. Nastali tam udalosti, ktoré sú mimo akéhokoľvek vplyvu amerického prezidenta. Ako mohol ovplyvniť napríklad to, či Hamas spustí útok na Izrael, alebo Vladimir Putin zaútočí na Ukrajinu? Toto sa mu dá len ťažko dávať za vinu. Biden sa jednoducho musí boriť s celým radom kríz, ktoré nie sú úplne dôsledkom jeho politiky. Ja si však myslím, že i tu obstál pomerne dobre.

Prekvapil vás Biden vôbec niečím?

Nedá sa povedať, že by ma niečím vyložene prekvapil. Jasne dával najavo, že chce byť pomerne transformačným prezidentom. To znamená, že sa usiloval veľa vecí premeniť. Vzhľadom na tesnú väčšinu v Senáte som logicky čakal, že nie všetko sa mu podarí presadiť. A toto očakávanie sa potvrdilo – napríklad v prípade odpustenia študentských dlhov alebo niektorých ďalších vecí z jeho priorít.

Nomináciami vo svojej vláde Biden ukázal, že ľavicové krídlo demokratov zostalo pozadu a prednosť dostali tí, čo sa približujú k stredu politického spektra. Presadzovala jeho administratíva aj v praxi skôr stredovú než ľavicovú politiku?

On sa svoju administratívu a celkovo politiku snažil nejakým spôsobom vyvážiť tak, aby zastupovala všetky stranícke krídla. V každom prípade jeho tendencia k stredu je podľa mňa úplne zjavná. Je pritom daná nielen vlastnou Bidenovou inklináciou k stredovej politike, keďže bol počas celej svojej kariéry vždy skôr konsenzuálnym politikom, ale skrátka to bola nutnosť.

Prečo to bolo nevyhnutné?

Demokratická väčšina v Snemovni reprezentantov bola pomerne krehká, ešte dôležitejšie však bolo, že ich väčšina v Senáte bola daná iba hlasom viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Preto si demokrati nemohli dovoliť prísť o žiadny hlas. Z ich pohľadu boli najmenej spoľahliví predovšetkým ich konzervatívni reprezentanti. Konkrétne senátor Joe Manchin zo Západnej Virgínie a senátorka Kyrsten Sinemová z Arizony. Práve oni dvaja tie najprogresívnejšie aspekty jednotlivých návrhov často torpédovali alebo úplne bojkotovali. Odmietali za ne hlasovať, a tým demokratickú politiku smerovali oveľa viac do stredu.

image

Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024?

Čo sa zmenilo po takzvaných midterm elections, teda po voľbách do Kongresu v novembri 2022, keď republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov?

Od midtermov, respektíve od nástupu novozvolených členov a členiek Snemovne reprezentantov, demokrati v podstate nepresadili nič zásadné, najmä čo sa týka zákonov. Je to vlastne logické, keďže republikáni majú mnoho veľmi efektívnych spôsobov, ako všetky návrhy v Snemovni blokovať – a aj ich využívali. Je teda absolútne zjavné, že veľká vôľa dohodnúť sa tam jednoducho nie je.

A to ani pri kľúčových otázkach, na ktorých stojí a padá celý chod štátu...

Presne tak. Bolo to vidieť napríklad v lete minulého roka pri vyjednávaniach o navýšení dlhového stropu. A potom aj na jeseň v súvislosti s takzvaným shutdownom. Koniec koncov práve spolupráca s demokratmi stála republikánskeho predsedu Snemovne Kevina McCarthyho kreslo. Krajné krídlo republikánov ho chcelo odvolať preto, že bol ochotný dohodnúť sa s demokratmi. Takže tu už zase nie je veľa čo hodnotiť. Ako hovorím – v administratíve sa cez Snemovňu držanú republikánmi nepodarilo presadiť nič zásadné.

Ako ovplyvnila politiku Bidena vojna na Ukrajine? Musel sa začať viac zameriavať na zahraničie? A ovplyvnil jeho popularitu aj fakt, že USA posielali Kyjevu peniaze, ktoré potom chýbali v domácom rozpočte?

Sumy, ktoré putujú na Ukrajinu, nie sú úplne rozhodujúce, najmä keď sa pozrieme na celkový obranný rozpočet Spojených štátov amerických. Práve naopak – za tie dva roky ide stále o drobné. Ameriku stála vojna na Ukrajine naozaj len zlomok nákladov na obranu. Navyše veľká časť tých peňazí zostáva v USA, lebo pomoc na Ukrajinu prúdi hlavne v podobe zbraní, ktoré sa často vyrábajú práve v Spojených štátoch. Takže to asi nebude otázka financií. Avšak pozornosť sa tým určite triešti. Biden sa chcel sústreďovať na domáce priority. Aspoň sa tak dá usudzovať na základe jeho volebného programu a napokon i prvého roku vo funkcii, keď väčšina z toho, o čo sa snažil, sa skutočne odohrávala na domácom poli.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024? 02 - Modified: 2023-06-23 10:06:59 - Feat.: 0 - Title: Hrozí nový konflikt? Prečo musíme pozorne sledovať Taiwan 03 - Modified: 2023-03-31 09:30:00 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec USA pre HN: Pomáhame vám potláčať lži Kremľa o Ukrajine. Ste pre nás nenahraditeľným spojencom 04 - Modified: 2023-02-27 09:59:36 - Feat.: 0 - Title: Západná koalícia proti Rusku: USA a Európa rozbiehajú veľké zbrojenie. Putin nikdy nezvíťazí, odkázal Biden
01 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 04 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 05 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 20:47