Izrael dnes v rámci odvety po sobotňajšom útoku Hamasu podnikol ďalší letecký útok na utečenecký tábor Rafah na juhu pásma Gazy. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Expertka na Blízky východ pre HN: Izrael sa bude z útoku spamätávať roky. Hamas ním pochoval nádeje na mier

12.10.2023, 15:20
  • Riaditeľka Herzlovho centra izraelských štúdií na Karlovej univerzite v Prahe Irena Kalhousová vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Kto si na izraelskej strane pripísal najväčšie zlyhanie po sobotňajšom teroristickom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.
  • Ako je možné, že teroristi unikli pozornosti tajných služieb Izraela.
  • Čo teraz bude s vládou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a aké sú šance na dosiahnutie mierovej dohody. 

Netajíte sa názorom, že sobotňajší útok Hamasu bol zlyhaním vlády a najmä tajných služieb Izraela. Kto na tom nesie najväčšiu zodpovednosť?

To, kto presne zlyhal, sa dozvieme až po vojne, keď sa začne oficiálne vyšetrovanie týchto udalostí. V každom prípade, na tom, že došlo k fatálnemu zlyhaniu, sa zhodujú všetci izraelskí komentátori aj verejnosť. Jednoznačne to bol najhorší útok v dejinách. Nie v tom zmysle, že by šlo o samotnú existenciu štátu Izrael, ale čo sa týka počtu mŕtvych v priebehu jediného dňa. Situáciu, že by sa boje viedli priamo v uliciach izraelských miest, si totiž história nepamätá, azda okrem prvej izraelsko-arabskej vojny. Áno, je jasné, že zlyhali tajné služby, ale takýto masívny kiks sa nedá zniesť iba na jednu zložku. Je to politické zlyhanie na všetkých stupňoch – odhora až nadol.

Čo vás pri tomto útoku najviac prekvapilo?

Určite ma prekvapilo hlavne to, že sa takéto niečo vôbec odohralo, pretože hranica s Gazou patrí medzi tie najstráženejšie. Nejde len o to, že sa tam nachádza plot. V zemi sú umiestnené tony betónu, ktoré majú zabrániť tomu, aby radikálne palestínske organizácie prekopávali tunely a dostávali sa tak do Izraela. Práve to sa v minulosti dialo. Teraz je tam komplexný systém – kamery, senzory, hranice strážia aj drony. A tento systém jednoducho zlyhal ako celok – spolu s ľudským faktorom, keďže početne silnejšia izraelská armáda vôbec nebola schopná zabrániť náporu ozbrojencov z Hamasu a ďalších teroristických organizácií, ktoré tam prišli. K tomu všetkému ma prekvapilo aj to, čo by ma vlastne nemalo až tak veľmi prekvapiť.

image

Irena Kalhousová vedie Herzlovo centrum izraelských štúdií na Karlovej univerzite v Prahe: FOTO: Peace Research Center Prague

Čo konkrétne máte na mysli?

Brutalitu útočníkov. Situáciu, keď muži s kalašnikovmi vtrhnú na bielych pickupoch do izraelských kibucov a začnú tam bez akýchkoľvek škrupulí vraždiť, mučiť a znásilňovať. Toto je čierna mora každého Izraelčana. Samozrejme, všetci vieme, že Hamas je teroristická organizácia a cieľom teroristov je terorizovať. Ale miera tej brutality je príliš veľká aj na ľudí, ktorí sa Blízkym východom zaoberajú a asi by ňou nemali byť až takí prekvapení.

Hovorí sa, že útok bol plánovaný dlhé mesiace, možno rok, čomu by nasvedčoval aj jeho rozsah. Ako je možné, že unikol pozornosti tajných služieb? Mosad vôbec nevie, čo sa deje na území Gazy?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-09 14:31:45 - Feat.: 0 - Title: Slovák v epicentre bojov: Izraelčanov paradoxne zachránili pred ešte horším masakrom raketové útoky Hamasu 02 - Modified: 2023-08-24 08:28:39 - Feat.: 0 - Title: Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor) 03 - Modified: 2023-08-21 11:00:54 - Feat.: 0 - Title: Čaká Slovan v Izraeli zelené peklo? Ultras Maccabi Haifa vítajú bratislavských fanúšikov pozvaním na pivo
01 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 02 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 03 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 04 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-21 18:35:33 - Feat.: - Title: USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke obviňovanej z porušovania práv
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 16:14