StoryEditor

Šéfka katalánskej diplomacie pre HN: Od Madridu žiadame dôsledné vyšetrenie špionážnej kauzy

05.05.2022, 12:01
Radi sa s vami podelíme o naše skúsenosti s utečencami, tvrdí v rozhovore pre HN Victòria Alsina i Burgués, katalánska ministerka zahraničných vecí.

Pred pár dňami ste navštívili Slovensko. S kým ste hovorili a čo bolo témou týchto diskusií?

Stretla som sa tu s viacerými politickými predstaviteľmi vrátane predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu. Navštívili sme logistické centrum, v ktorom v Bratislave vítate ukrajinských utečencov. Zriadené je v bývalej dočasnej autobusovej stanici, ktorú ste pekne transformovali na hub pokrývajúci kompletnú logistiku spojenú s príchodom utečencov. My v Barcelone máme rovnaký koncept takéhoto centra. Som presvedčená o tom, že je veľmi dôležité a relevantné, aby sme sa v týchto oblastiach učili navzájom jeden od druhého.

Čo bolo výsledkom vašej návštevy centra?

Identifikovali a vymenili sme si naše skúsenosti týkajúce sa ubytovania utečencov či zaobchádzania v školách s deťmi, ktoré nerozprávajú jazykom danej krajiny. S takýmito záležitosťami je spojený celý integračný proces, ktorý musíte poznať a ovládať, ak chcete týchto ľudí začleniť do spoločnosti. No a práve túto skúsenosť my máme, pretože Katalánsko v uplynulej dekáde zažilo niečo podobné. Aby ste si to skúsili predstaviť – sme krajinou so 7,5-miliónovou populáciou, ktorá v posledných desiatich rokoch prijala viac ako jeden milión imigrantov.

Boli to ľudia najmä so severnej Afriky, ktorí do Európy prišli v rámci migračnej krízy?

Áno, prišli aj zo severnej Afriky, ale nielen odtiaľ. Sú to takisto ľudia z Latinskej Ameriky, Rumunska či ďalších krajín. Takže sme už zvyknutí na to, že máme triedy, či dokonca celé školy, kde neraz viac ako polovica študentov pochádza z iných krajín. Preto sa teraz chceme o tieto skúsenosti s integráciou a so začlenením utečencov do spoločnosti podeliť s tunajšou vládou, aby sme vám pomohli so získaním praktických skúseností a postupov vo všetkých veciach, ktoré sa teraz dejú v súvislosti s prichádzajúcimi ukrajinskými deťmi.

Vláda Katalánska

Vidíte teda paralely a podobnosti medzi migračnými krízami u vás v Katalánsku a dnes na východných hraniciach Európskej únie?

Myslím si, že každý prípad je iný a má svoje špecifiká. Dôležité však je, že máme niekoľkoročnú nedávnu skúsenosť s riadením integrácie detí, ktoré v našom prípade nehovoria katalánskym jazykom. Podarilo sa nám vytvoriť model, ktorý ich v podstate dokáže integrovať s deťmi úplne odlišnými, než sú ony samy. Zároveň však pokrýva špeciálne potreby, ktoré tieto deti mô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 21:42