StoryEditor

Bieloruská expertka a šéfka Globsec Policy Institute pre HN: Putin veľmi dobre vie, že vojna s Ukrajinou by bola príliš dlhá a nákladná

10.02.2022, 15:45
Pre Moskvu by bolo ideálnym východiskom, keby bez vojny získala čo možno najviac ústupkov, tvrdí pre HN Alena Kudzko, riaditeľka bratislavského think tanku Globsec Policy Institute.

Rusko tvrdí, že nechce vojnu, napriek tomu sa pohyb jeho vojsk smerom k ukrajinským hraniciam zrýchľuje. Čo tým Moskva sleduje?

Samozrejme, pre Rusov by ideálnym východiskom zo súčasnej situácie bolo, keby to, čo chcú, získali tým najefektívnejším spôsobom. To znamená bez vojny. Prezident Vladimir Putin totiž veľmi dobre vie, že vojna na Ukrajine by pre Rusko bola mimoriadne náročná a nákladná. Vyžiadala by si veľa peňazí i materiálnych zdrojov a nepochybne by bola veľmi zdĺhavá.

Prečo by bola zdĺhavá? Nešlo by všetko tak rýchlo ako pri anexii Krymu? Bieloruský prezident a Putinov najbližší spojenec Alexander Lukašenko pred pár dňami vyhlásil, že by takáto vojna trvala tri, maximálne štyri dni...

S tým rozhodne nesúhlasím. Ukrajinci by sa tentoraz postavili na ozbrojený odpor. Bojovali by, čo by znamenalo veľa mŕtvych a pre Putina potenciálne aj destabilizáciu na domácej scéne v Rusku. Takže to prirodzene nie je scenár, ktorý by on sám uprednostňoval. Putin však zároveň ukazuje, že je pripravený pristúpiť aj k nemu, ak už z jeho pohľadu nebude nič iné fungovať. V tejto chvíli každopádne stále dúfa, že mu postačí, ak sa bude vojnou iba vyhrážať – a vďaka tomu dostane toľko ústupkov, koľko len bude možné.

Minulý piatok sa v Pekingu začali zimné olympijské hry. Vidíte paralelu s pekinskou olympiádou v roku 2008, počas ktorej ruské jednotky podnikli inváziu do Gruzínska? Môže sa táto situácia zopakovať?

Čína na čele s prezidentom Si Ťin-pchingom podľa mňa urobí všetko pre to, aby zaistila, že sa počas tejto olympiády nič podobné nestane. Pretože je v plnom záujme Pekingu, aby sa pozornosť upierala výlučne na olympijské hry. Oni chcú Čínu prezentovať ako mierotvorcu – krajinu, ktorá miluje mier. Určite budú chcieť mať počas olympiády pokoj.

Globsec

Komunikujú o tom spolu obaja lídri?

Nepochybne áno. Putin sa minulý týždeň v Pekingu stretol so Si Ťin-pchingom a následne sa osobne zúčastnil na otvorení olympiády. Preto som si takmer úplne istá tým, že tam vznikla vzájomná dohoda, ktorá zaručuje, že počas olympiády nedôjde k žiadnym vojenským aktivitám. Považujem teda za vysoko nepravdepodobné, že sa by sa niečo takéto stalo. Navyše aj Putin zastáva názor, že teraz je lepšie mať priateľskejšie vzťahy s Čínou, keďže on sám chce mať spojenca proti Západu. Na druhej strane je možné, že vo chvíli, keď sa olympijské hry skončia, niečo podnikne. Stále na to bude mať vhodný čas.

V auguste 2008, keď sa v Pekingu konala letná olympiáda, to voči Gruzínsku urobil. V čom je rozdiel?

Čína sa momentálne nachádza v úplne inej situácii než bola vtedy. Dnes je oveľa mocnejšia. Putin veľmi dobre vie, že Čína zohráva dôležitú úlohu v medzinárodných vzťahoch s ostatnými veľmocami ako sú napríklad Spojené štáty. Má veľký vplyv aj na reakcie OSN. Takže Čína má teraz omnoho viac možností, aby diktovala to, čo je v jej vlastnom záujme.

Samotný Západ je v otázke sporu s Rusmi rozdelený. Kým napríklad Británia poskytuje Ukrajine zásoby zbraní, Nemecko takúto pomoc blokuje. Je to pre Putina dobrá správa?

Všeobecne je každé takéto rozdelenie pre Putina dobré. On chce dosiahnuť presne to, aby sa západné krajiny sp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 03 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba 04 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 05 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 15:07