Pred mesiacom na Hrone spôsobil ekologickú katastrofu únik digestátu z bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen. Havária spôsobila masový úhyn takmer všetkého života v dotknutej časti rieky.TASR
StoryEditor

Bude niekedy Hron zdravou riekou?

23.08.2021, 00:00
Zahataný a otrávený – malé vodné elektrárne, vypúšťanie žúmp, odpadky, dedičstvo ťažkého priemyslu a havarijné úniky chemikálií. Hron patrí medzi naše najkrajšie a turisticky najatraktívnejšie rieky, napriek tomu ho neustále ničíme.

Na Západe malé vodné elektrárne rozoberajú a riekam prinavracajú slobodu. U nás to bolo dlho naopak a vodným elektrárňam sa darilo aj vďaka bohatým dotáciám. Odborníci už roky tvrdia, že negatívne dosahy na životné prostredie vysoko presahujú prínos z výroby energie. Dnes to vyzerá, že nastal zlom. Prelomovým prípadom by mohla byť priehrada, ktorá mala stáť na Hrone, neďaleko obce Hronský Beňadik. Jej výstavbu v júni definitívne zastavil Najvyšší súd. Víťazom by mala byť živá rieka. Nedávny únik chemikálii však ukázal, koľko nástrah číha na naše toky a aké sú zraniteľné.

Vodná energia je u nás najviac využívaný obnoviteľný zdroj energie na výrobu elektriny. V koncepcii využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov Slovenska sa medzi pozitívami vodných elektrární spomína znižovanie emisií skleníkových plynov a škodlivín, čím priamo prispievajú k zmierňovaniu klimatických zmien. Vodná energia patrí k obnoviteľným zdrojom a tiež prispieva k diverzifikácii našich energetických zdrojov. Tieto zdroje sú navyše domáce – netreba ich dovážať z politicky a ekonomicky často nestabilných oblastí. Vďaka tomu majú pozitívny vplyv na zvyšovanie energetickej bezpečnosti Slovenska a zlepšovanie zahraničnej obchodnej bilancie.

Výroba elektrickej energie vo vodných elektrárňach zaťažuje životné prostredie pochopiteľne menej než výroba na báze tradičných fosílnych palív. Je však nutné zdôrazniť, že ich efektivita je závislá hlavne od umiestnenia a typu danej vodnej elektrárne tak, aby nespôsobovali viacej škody na životnom prostredí ako úžitku z vyrobenej energie z obnoviteľného zdroja.

Dočkajú sa znečistené a zanedbané slovenské rieky riečnej revolúcie a začneme sa k našim prírodným pokladom správať zodpovednejšie, predvídavejšie a s úctou k ich citlivým ekosystémom? Symbolom zápasu za zdravé rieky sa stal Hron. Slovensko si v európskej St...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-21 18:30:00 - Feat.: - Title: Potiahne biznis, domácnosti aj elektromobily. Budúcnosť Slovenska stojí na unikátnej investícii (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-08-06 09:28:39 - Feat.: - Title: Prigožin vycítil, že sa ho rozhodli zabiť. Skôr či neskôr sa s ním silovici vyrovnajú, hovorí pre HN odborník 03 - Modified: 2022-12-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine, energie aj inflácia. Slovenský priemysel prežil turbulentný rok 04 - Modified: 2022-11-08 10:42:32 - Feat.: - Title: Auto s migrantami skončilo v Hrone, 11 ľudí ošetrili v nemocnici 05 - Modified: 2022-10-31 13:55:00 - Feat.: - Title: Komunál vs. parlament. Môže nám sobota naznačiť, ako dopadnú celonárodné voľby?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 03:45