Zuzana Panczová predstavila v máji 2018 svoju knihu o konšpiračných teóriách.TASR
StoryEditor

Konšpiračné teórie tu boli aj počas cholery

28.01.2021, 23:00
Už v minulosti ľudia nedôverovali vládnym opatreniam, tvrdí pre HN Zuzana Panczová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.

Konšpiračné teórie týkajúce sa pandémií či epidémií nie sú žiadnou novinkou. Šírili sa aj začiatkom 30. rokov 19. storočia počas epidémie cholery. Dnes ich vidíme najmä na sociálnych sieťach. Aké spôsoby ich rozširovania prevládali vtedy?
Prirodzene, tlač a spravodajstvo vtedy vo všeobecnosti nefungovali takým spôsobom, ako to poznáme dnes. Už v tom čase sa však vyskytovali snahy a pokusy nájsť popri ústne šírených fámach aj nejaké písomné dôkazy o tom, že epidémia je v skutočnosti vymyslená. Napríklad, že páni vydali príkazy, aby boli poddaní otrávení. V historických prameňoch nachádzame zmienky, že sa hľadali práve takéto pamflety. Avšak primárnym prostriedkom šírenia konšpiračných teórií bolo nepochybne ústne podanie.

Konšpiračné weby dnes zo všetkého zla obviňujú skupiny, ako sú Židia či bohatí oligarchovia. Často počujeme, že ide o sprisahanie financované Georgeom Sorosom. Ďalší tvrdia, že pandémia je dielom Billa Gatesa. Dajú sa tu nájsť paralely s minulosťou?
Nepochybne áno. Cholerové povstanie sedliakov v roku 1831 bolo namierené proti „pánom“ a elitám tej doby, teda najmä proti šľachte vlastniacej pôdu, ale aj proti kňazom či predstaviteľom štátnej moci, akými boli napríklad choleroví komisári. V súvislosti s masovými násilnosťami počas tohto povstania boli zaznamenané zmienky aj o výtržnostiach proti Židom.


Kde konkrétne?
Vo východoslovenskej obci Žipov obvinili miestnych Židov z toho, že spolupracovali na otrávení studní či potravín. Židia však neboli hlavným terčom tohto povstania. Nešlo o typický príklad židovského pogromu. Na druhej strane je pravda, že antisemitské násilnosti v minulosti často sprevádzali epidémie. Židovské pogromy boli častým dôsledkom rôznych tragických dejinných udalostí a spoločenských kríz, keď si ľudia potrebovali nájsť nejakého obetného baránka a vyventilovať svoju frustráciu.

Prečo sa ich terčom stali práve oni?
To je zložitejší problém. V prvom ra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 04 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
15. apríl 2024 10:15