Pál Zachar je primátorom mesta Šahy od jesene minulého roka. FOTO: Gábor Nászaly
StoryEditor

Primátor Šiah pre HN: Štátna polícia situáciu nezvláda, migrantov vypúšťa priamo na verejné priestranstvo

07.09.2023, 16:55
  • Primátor mesta Šahy Pál Zachar vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo je presvedčený, že štátna polícia nezvláda migračnú krízu na juhu Slovenska.
  • Ako prišiel na to, že väčšina migrantov nepochádza zo Sýrie, ako to uvádza.
  • Aké taktiky používajú migranti, ktorí táboria v centre Šiah, a ako dlho sa v meste zvyčajne zdržia, kým vyrazia ďalej na Západ.

 

Aká je momentálne situácia s migrantmi v Šahách?

Asi treba začať od úplného začiatku. V predošlých týždňoch sme boli svedkami toho, že sa migrácia na území nášho mesta zintenzívňuje. Minulý týždeň tu oddelenie cudzineckej polície otvorilo registračný bod. A práve odvtedy sa situácia najviac zhoršila, lebo migrantov, ktorých tu na šahanskom centre registrujú, vzápätí vypúšťajú na verejné priestranstvo. Ľudia by mali vedieť, že v Šahách sa Obvodné oddelenie Policajného zboru nachádza približne 150 metrov od Hlavného námestia, teda v obytnej zóne. Ministerstvo vnútra, respektíve oddelenie cudzineckej polície vyložilo kancelársky kontajner na nádvorie policajnej stanice. Je to majetok štátu, takže takýmto spôsobom obišli aj mesto.

Pýtali sa vás, či to môžu urobiť?

Vôbec nie, urobili to bez nášho súhlasu a povolenia. Zriadili tam tento registračný bod a tým pádom už nevozia migrantov do priestorov, ktoré sú na to špeciálne vyčlenené v Nových Zámkoch alebo v Nitre. My sme na takýto postup neboli pripravení, ani na to nemáme kapacitu. Nie sú vhodné priestorové podmienky na to, aby u nás prevádzkovali takéto stredisko. O 200 metrov ďalej je pritom škôlka, sídlisko či Hlavné námestie. Priamo v centre Šiah tak púšťajú von zaregistrovaných ľudí. A potom sa nestarajú o to, ako tam vyzerá verejný poriadok. Takže situácia je u nás skutočne veľmi zlá.

Pohybujú sa migranti cez deň bez akýchkoľvek obmedzení medzi ľuďmi?

Áno, normálne chodia do obchodu, prechádzajú sa po uliciach či námestí. My máme mestskú políciu – ráno od siedmej do ôsmej hodiny sú naši policajti na autobusovej zastávke či pri školách. Aj poobede sú tam – od jednej približne do piatej hodiny, teda kým deti odídu zo škôl do okolitých obcí. Takisto sme prítomní na námestí, dokonca sme do mestskej polície prijali dvoch nových členov. To všetko je super, ale nestačí to. Nevieme totiž zo dňa na deň zdvojnásobiť kapacitu našej mestskej polície. Štátni policajti pritom absolútne nezvládajú situáciu.

Môžete to bližšie vysvetliť?

Poviem vám jeden príklad, ako to vyzerá v praxi. Išiel som na obvodné oddelenie polície, lebo sme už museli situáciu operatívne riešiť, keďže vôbec nekomunikujú s vedením mesta. Pred námestím ma zastavila policajná hliadka. Dali mi fúkať a začali mi kontrolovať občiansky aj vodičský preukaz, bezpečnostný pás či povinné zmluvné poistenie. Teda klasická dopravná kontrola. Potom som išiel na námestie, kde som videl skupinu migrantov. Volal som na číslo 158 a oni mi povedali, že tam pošlú hliadku. Čakal som na nich 30 minút.

Ako to dopadlo, prišli po tých 30 minútach?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Migranti ako dar z nebies radikálom? Nie je to náhoda 02 - Modified: 2023-09-06 09:46:28 - Feat.: 0 - Title: Reportér HN v Šahách: Mestu ponúkajú „pomoc“ s migrantmi radikáli a nacionalisti, u primátora však nepochodili 03 - Modified: 2023-09-05 08:24:19 - Feat.: 0 - Title: HN na mieste migračnej krízy vo Veľkom Krtíši: vnútri tábora údajné bitky, vonku zase slušné správanie 04 - Modified: 2023-09-04 15:22:07 - Feat.: 1 - Title: HN majú reportéra na mieste migračnej krízy: v katastrofálnych podmienkach žije vo Veľkom Krtíši 700 utečencov
01 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 02 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 03 - Modified: 2024-04-09 06:37:21 - Feat.: - Title: Z bratislavského mosta Lanfranconi skočil muž, zraneniam na mieste podľahol 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 04:17