StoryEditor

Šéf turizmu v Rás al-Chajmá pre HN: S Rusmi vznikol problém, nahradiť ich môžu aj Slováci

09.03.2022, 06:09
Vážnym problémom pre turizmus môže byť prepad hodnoty rubľa či obavy z cestovania v dôsledku konfliktu na Ukrajine, tvrdí v rozhovore pre HN Raki Phillips, šéf organizácie cestovného ruchu v emiráte Rás al-Chajmá.

Ako zasiahla pandémia koronavírusu segment cestovného ruchu v emiráte Rás al-Chajmá?


V prvom rade treba pripomenúť, že z globálneho pohľadu zasiahla pandémia najhoršie práve turistický priemysel. Obzvlášť to platí pre krajiny ako Spojené arabské emiráty, kde segment cestovného ruchu tvorí 12 percent hrubého domáceho produktu a zamestnáva 750-tisíc ľudí. Preto je zrejmé, že dosah pandémie na turizmus bol veľmi veľký aj v emiráte Rás al-Chajmá. Najmä v roku 2020 sme boli svedkami pomerne veľkého medziročného poklesu celého odvetvia.


Môžete tento pokles kvantifikovať v číslach?

Predvlaňajší prepad oproti roku 2019 dosiahol zhruba 27 percent. V každom prípade som rád, že môžem konštatovať jednu vec – v Spojených arabských emirátoch sa všetko vracia späť do normálu. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Úroveň vakcinácie je tu extrémne vysoká. Máme tiež veľmi pružnú ponuku vrátane turistických balíčkov. A v kritických časoch nás zachránili domáci dovolenkári, ktorí sem prišli vo veľkých počtoch. Takže dnes sme už späť na predpandemických úrovniach a pevne veríme, že tento rok prispeje k ďalšiemu nárastu.


Predpokladám, že situácia sa obracala k lepšiemu už vlani a teraz ten návrat vyvrcholil...

Predpokladáte správne. Ono sa to vlastne začalo zlepšovať hneď v ten deň, ako sa otvorili prvé medzinárodné destinácie. Jednoducho keď sa svet začal otvárať, okamžite sme z toho mali úžitok aj my. Postupne sa na globálny trh vracala Európa i ďalšie miesta, vrátane našich kľúčových destinácií. Každý sa síce otváral rôznym tempom, návrat bol teda postupný. V súčasnosti je však už väčšina trhov prakticky bez obmedzení. Aj preto sme veľmi optimistickí v tom, čo sa týka roku 2022.


Spomínali ste, že vašou záchranou boli domáci turisti...

Áno, v roku 2020 väčšinu našich návštevníkov rozhodne tvorili domáci. V Spojených arabských emirátoch sme boli dokonca domácou destináciou číslo jeden, Bol to základ, vďaka ktorému sme potom mohli opäť začať obnovovať rast. No a v roku 2021 sa pomer medzi domácimi a zahraničnými turistami opäť začal vyrovnávať. Vlaňajší rok sme skončili s tým, že okolo 60 percent boli domáci ľudia a zvyšných 40 percent zahraniční turisti.

Pred pandémiou to bolo inak?

Emirát Rás al-Chajmá mal pred pandémiou približne 1,1 milióna návštevníkov ročne, z toho 70 percent bolo medzinárodných a 30 percent domácich turistov. Pevne verím, že tieto čísla opäť veľmi skoro uvidíme.

Keby sme mali tých 70 percent zahraničných návštevníkov rozmeniť na drobné, ako by takáto štatistika vyzerala?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 04 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 05 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 21:47