amcham.com.tw
StoryEditor

Taiwanský minister pre HN: Slovensko je nádherná krajina, naši ľudia sa tu môžu sobášiť aj tráviť medové týždne

28.10.2021, 18:43
Obyvatelia našej krajiny si obľúbili slovenské špeciality a vyhľadávajú ich, tvrdí v rozhovore pre HN minister taiwanskej Národnej rady pre rozvoj Ming-hsin Kung.

Kým Peking upriamuje svoju pozornosť na Rusko, Tchaj-pej rozširuje vzťahy s krajinami EÚ. Hospodárska spolupráca bola témou vašej nedávnej návštevy Bratislavy. Čo ste tu riešili?
Som veľmi rád, že som mal príležitosť viesť tu skupinu 66 ľudí zo štyroch ministerstiev, rôznych asociácií a odvetví. Okrem reprezentantov Národnej rady pre rozvoj, ministerstiev hospodárstva, financií, vedy a techniky či ďalších rezortov prišli s predstaviteľmi vášho priemyslu, vlády i akademickej a výskumnej sféry spolupracovať špičkové taiwanské organizácie, domáce inovatívne inštitúcie, verejné združenia i zástupcovia priemyslu.

Plánujete zintenzívňovať spoluprácu na všetkých úrovniach?
Určite áno. Za najdôležitejšie považujem, že naša prezidentka Cchaj Jing-wen mieni v kolobehu vzájomnej spolupráce medzi Taiwanom a Slovenskom pokračovať. Obe naše krajiny sa v minulosti veľmi nepoznali, no za posledné dva roky nás viaceré udalosti zblížili a vzťahy medzi nami upevnili. Po prvýkrát, keď predseda českého Senátu Miloš Vystrčil viedol koncom augusta minulého roka delegáciu na Taiwan, za čo sa dočkal kritiky. Za nás sa vtedy postavila vaša prezidentka Zuzana Čaputová.

Zblížila nás aj pandémia koronavírusu...
Minulý rok, počas silnejúcej epidémie v Európe, Taiwan poslal na Slovensko 700-tisíc rúšok. Tento rok nám zase vaša krajina darovala 160-tisíc dávok vakcín. Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky hlasoval za podporu účasti Taiwanu na uznesení Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA). Naši podnikatelia tiež venovali slovenským organizáciám sociálnej starostlivosti televízory a bezdotykové teplomery.

Aké výsledky očakávate od návštevy?
Tentoraz delegácia dúfa, že kolobeh vzájomnej spolupráce medzi oboma stranami sa rozšíri do hospodárskej oblasti, čím sa môže rozvinúť užšia kooperácia v oblasti bilaterálnych investícií, obchodu či priemyslu, ako aj technologického výskumu a vývoja. Prostredníctvom návštev, súvisiacich výmen či rokovaní a spájaním hospodárskych i obchodných výhod Taiwanu, Slovenska a ďalších krajín budeme spoločne hľadať cestu, ako využiť obrovské príležitosti na vzájomnú obchodnú spoluprácu v postepidemickej ére a vytvoriť tak vzájomne výhodné spojenie a odolný dodávateľský reťazec založený na demokratických hodnotách.

Ktoré segmenty zastupovali spoločnosti, ktoré prišli do Bratislavy?
Medzi členmi delegácie boli okrem zástupcov vládnych organizácií aj predstavitelia výskumných inštitúcií, priemyslu či verejných združení. Priemyselné odvetvia zahŕňali IT, strojníctvo, polovodiče, lasery, inteligentné mestá, elektrické vozidlá, biotechnológie, financie a cestovný ruch, inovácie a ďalšie sektory. Na pozvanie vlády vyslalo svojich zástupcov mnoho popredných spoločností domáceho priemyslu, ktoré dúfajú v užšiu spoluprácu so Slovenskom.

Kde vidíte hlavné príležitosti obchodu medzi nami?
Je ich viacero. Po obchodnej vojne medzi USA a Čínou a epidémii COVID-19 prešiel globálny dodávateľský reťazec obrovskými zmenami a zapríčinil premiestňovanie hlavných výrobcov. V budúcnosti už nebude existovať iba jediná výrobná základňa. Mnoho producentov investovalo vo východnej Európe, Mexiku a juhovýchodnej Ázii, aby diverzifikovali riziká spojené s unifikovaným dodávateľským reťazcom. Taiwanské spoločnosti sa preto chopia tejto príležitosti a preinvestujú 300 miliárd dolárov priamo v našej krajine. Taiwan a Slovensko by tiež mali využiť túto príležitosť a spoločne získať čo najväčšie výhody v rámci reorganizácie dodávateľského reťazca.

V ktorých sektoroch sa otvárajú príležitosti?
Vo svete je dobre známy napríklad taiwanský priemysel informačných a komunikačných technológií. Viaceré naše firmy si na Slovensku postavili továrne, investovali asi 500 miliónov eur a vytvorili viac ako tritisíc nových pracovných príležitostí. Popri krajinách Európskej únie je Taiwan druhým najväčším zdrojom zahraničných investícií na Slovensku, hneď po Južnej Kórei.

Vďaka čomu je pre vašich investorov Slovensko zaujímavé?
Nachádza sa v strede Európy. Trh EÚ, bezpečný dodávateľský reťazec, zelená elektrina a ďalšie výhody, to všetko sú dôležité faktory, ktoré si náš priemysel cení pri posudzovaní relokácií. Skvelá výkonnosť slovenského kovospracujúceho a strojárskeho priemyslu bude mať v budúcnosti viac výhod pre taiwanský dodávateľský reťazec, čo môže prispieť k vytvoreniu množstva pracovných príležitostí a podpore ekonomického rozvoja.

Aké firmy sú v kontakte s vašimi podnikmi?
Na Taiwanskom obchodnom fóre a veľtrhoch B2B sa zúčastnilo mnoho slovenských firiem z priemyselných oblastí, ako sú polovodiče, elektrické vozidlá, inteligentná výroba či smart cities. Len na B2B veľtrhoch bolo spolu 52 slovenských výrobcov, pričom diskutovali na 161 podujatiach. Rokovania prebiehajú s nadšením. Je zrejmé, že obe strany majú veľmi veľký záujem o vzájomnú kooperáciu. Myslím si, že to je dobrý začiatok. Dúfam, že táto návšteva prispeje k ešte širšej a plodnejšej spolupráci.

Vidíte príležitosti aj v sektore turizmu?
Určite áno. Taiwan má približne 23 miliónov obyvateľov, pričom v roku 2019, teda pred vypuknutím epidémie, sa počet našich turistov smerujúcich do zahraničia zvýšil na 17 miliónov ročne. V spomínanom roku minuli počas svojich ciest za hranice 30 miliárd amerických dolárov. Hoci európske krajiny sú od nás ďaleko, taiwanskí turisti disponujú vysokou kúpnou silou, o ktorú sa Slovensku oplatí bojovať.

Naša krajina stále nepatrí medzi hlavné dovolenkové ťaháky v Európe...
V minulosti sa Taiwančania viac zaujímali o obľúbené atrakcie ako Francúzsko, Nemecko a Taliansko. Keďže však priateľská interakcia medzi našimi krajinami je čoraz častejšia, verím, že segment cestovného ruchu má veľký potenciál. Najmä po tom, čo ste nám dali vakcíny, sú vám naši obyvatelia veľmi vďační. Tento akt vyvolal záujem o vašu krajinu.

Aké boli u vás reakcie?
Veľa ľudí sa na internete vyjadrilo, že by v budúcnosti chceli navštíviť Slovensko, no momentálne nie je pre nich pohodlné cestovať do zahraničia. Hľadajú aj slovenské špeciality predávané v našej krajine. Chcú vám vyjadriť svoju podporu. Slovenské zastúpenie na Taiwane často odporúča vaše špeciality. Výrobky značky Sedita kúpite aj v obchodoch u nás. Mnoho Taiwančanov ich už vyskúšalo. Naši obyvatelia sú veľmi ľudskí a vážia si priateľstvo s inými krajinami. V spojení s podmienkami scénického a kultúrneho turizmu na Slovensku verím, že po skončení epidémie ich bude chcieť veľa vycestovať k vám.

Hovorili ste o tom aj v Bratislave?
Samozrejme. Tentoraz skupina zahŕňala združenia cestovného ruchu a prevádzkovateľov fyzického a online cestovného ruchu. V záujme rozvoja obchodných príležitostí pre obe strany podpísali Čínska asociácia cestovného ruchu a Slovenská asociácia cestovných kancelárií počas návštevy delegácie v Bratislave aj Memorandum o spolupráci v oblasti cestovného ruchu. Budú sa snažiť o propagáciu bilaterálneho turizmu aj v budúcnosti.

Čo pre prehĺbenie tejto spolupráce robíte vy?
V prvom rade je mojim úmyslom a snahou pokračovať vo zvyšovaní povedomia taiwanského obyvateľstva o Slovenskej republike a o Slovákoch. Je pre nás veľmi dôležité, aby sme Slovensko dostali takpovediac na radarovú obrazovku našej verejnosti. Sú pre to rôzne možnosti, cesty a príležitosti, takisto je tu veľa vecí, ktoré naši občania vyhľadávajú. Ja si viem predstaviť koncept svadieb alebo trávenia medových týždňov tu na Slovensku.

Aké lákadlá ponúka naša krajina?
Slovensko je nádherné a romantické, plné hradov. Práve toto sú veci, ktoré naši občania milujú a obdivujú. Viem, že aj moja kancelária by mala byť v tomto smere aktívnejšia. Oslovím našich touroperátorov a požiadam taiwanskú asociáciu cestovného ruchu, aby v spoluprácu so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií a cestovných agentúr vašu krajinu na Taiwane podporovali a propagovali. Pretože má nádherné scenérie, kultúru aj folklór. Máte tu veľmi milých ľudí. A toto všetko musí byť u nás v nasledujúcich rokoch objavené.

Diskutujete tiež o možnostiach spolupráce v oblasti vedy a inovácií?
Okrem priemyselnej spolupráce, o ktorej som hovoril už predtým, sú v našej bilaterálnej spolupráci veľmi dôležité otázky súvisiace s vedou, výskumom a vývojom. Medzi dôležitých členov našej delegácie patril minister Wu Čeng-čung z ministerstva vedy a techniky a riaditeľ Wang Jung-čuang zo Správy vedeckého parku Hsinchu. Rovnako aj zástupcovia výskumných jednotiek, akými sú Výskumný inštitút priemyselných technológií či Vesmírne centrum, využili túto príležitosť na návštevu slovenských centier súvisiacich s vedou, výskumom, vývojom a inováciami. Cieľom je posilniť vzájomné porozumenie a hľadať príležitosti na spoluprácu.

Aké sú konkrétne výsledky týchto rokovaní?
Počas tejto návštevy podpísala naša delegácia sedem memoránd o spolupráci vrátane oblasti elektrických vozidiel, rozvoja vesmíru, inteligentných miest, digitalizácie malých a stredných podnikov, cestovného ruchu či spolupráce s vedeckými parkmi. Na základe týchto memoránd sa predpokladá, že obe strany budú mať v budúcnosti hlbšiu kooperáciu v oblasti vedeckého výskumu a vývoja, inovatívnych technológií a podobne.

Existuje nejaká spolupráca v boji proti pandémii?
Keď bola vlani európska epidémia vážna, Taiwan poskytol Slovensku 700-tisíc rúšok. Tento rok, keď na Taiwane opäť vypukla epidémia, nám Slovensko dodalo 160-tisíc dávok vakcíny. Slovenskej charite boli odovzdané teplomery a TV sety. V čase silnej globálnej epidémia je tento druh priateľstva vzácny. Prezidentka Cchaj Jing-wen vystúpila s osobitným prejavom, v ktorom poďakovala Slovensku za pomoc a podporu. Toto vzácne priateľstvo nazvala cnostným kruhom.

Bude teda táto spolupráca pokračovať aj naďalej?
Nepochybne áno. Z pohľadu trendov je boj proti COVID-19 dlhodobý. Okrem investícií do vakcín a liekov táto epidémia zásadne zmenila naše pôvodné životy. Kľúčom k vzostupu postepidemickej éry preto bude riešenie otázky, ako urýchliť digitálnu transformáciu priemyslu 
a života. Veľké spoločnosti majú lepšie digitálne možnosti, zatiaľ čo malé a stredné podniky sú relatívne slabé.

Čo z toho všetkého vyplýva?
Taiwan v súčasnosti dúfa, že využije túto príležitosť práve na aktívnu podporu digitálnej transformácie malých a stredných podnikov, ktorá zahŕňa zrýchlenie digitálnych možností malých obchodov. Taiwan má veľký počet malých a stredných podnikov. Na Slovensku tvoria dokonca viac ako 99 percent spoločností. Myslím si, že pri podpore digitálnej transformácie v období po epidémii budú obe strany viac spolupracovať v spoločnom boji proti vplyvu COVID-19.

Kto je Ming-hsin Kung

Od mája minulého roka je ministrom taiwanskej Národnej rady pre rozvoj. Predtým bol ministrom bez portfólia so zameraním na ekonomické veci. Od septembra 2017 do decembra 2018 pôsobil ako námestník taiwanského ministra pre hospodárske záležitosti. Okrem iného bol viceprezidentom Taiwanského inštitútu pre ekonomický výskum. Spolupracoval s administratívou súčasnej taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 07:53