Reuters
StoryEditor

Absolútny rekordér medzi najbohatšími. Na čom zarobil Elon Musk stovky miliárd?

28.10.2021, 13:18
Majetok podnikateľa sa priblížil k 300 miliardám dolárov, čo je suverénne najviac v histórii rebríčka magazínu Forbesu. Miliardy mu pritekajú vďaka SpaceX, ale najmä Tesle, ktorej trhová hodnota prekonala bilión dolárov.

Už ako dieťa, ktoré sa narodilo v juhoafrickej Pretórii a vyrastalo v období tvrdého apartheidu, bol zvyknutý cieľavedomo ísť za svojimi snami. A tie jeho rozhodne neboli nikdy skromné. Svoj prvý vlastný biznis rozbehol vo veku 12 rokov. Vyvinul počítačovú hru Blastar, ktorú ponúkal svojim spolužiakom. Následne jej zdrojový kód predal za 500 dolárov časopisu PC and Office Technology. Neskôr sa spolu s bratom Kimbalom rozhodol otvoriť herňu s počítačovými automatmi.
Koncom októbra 2021, o štyri desaťročia neskôr, je Elon Musk s majetkom takmer 300 miliárd dolárov nielen najbohatším človekom planéty, ale zároveň historickým rekordérom v dejinách rebríčka magazínu Forbes. A jeho bankový účet sa neustále zväčšuje. Peniaze mu zarába predovšetkým najväčší globálny producent elektromobilov Tesla, trhová hodnota ktorého pred dvoma dňami prekonala bilión dolárov. Stalo sa tak po tom, ako si najväčšia firma prenajímajúca automobily na svete Hertz objednala do svojej flotily 100-tisíc kusov elektromobilov práve tejto značky.

Rýchlo však rastie aj vesmírna spoločnosť SpaceX, ktorá pravidelne a bezpečne vozí ľudí na obežnú dráhu Zeme, jej ambície však siahajú podstatne ďalej – až na Mars. Jej hodnota prednedávnom prekročila sto miliárd dolárov, pričom odborníci predpokladajú, že do niekoľkých rokov predbehne aj Teslu. A Musk by sa mohol stať vôbec prvým človekom na svete, ktorého majetok presiahne jeden bilión dolárov.

Prečítajte si, aké biznisy vo svojom vyše 50-ročnom živote Musk naštartoval, čo mu prinieslo najviac peňazí aj ktoré ďalšie vízie by chcel v nasledujúcom období zrealizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 20:54