StoryEditor

Britský obchodný komisár pre HN: Pre našich investorov ste atraktívny trh, zapracovať však musíte na transparentnosti

10.04.2022, 10:54
Britské spoločnosti by privítali väčšiu predvídateľnosť podnikateľského prostredia na Slovensku, tvrdí v rozhovore pre HN Chris Barton, komisár kráľovnej Alžbety II. pre obchod s Európou.

Pred pár dňami ste navštívili Slovensko. Poslednú podobnú návštevu z Británie sme mali v roku 2014. S kým ste sa tu stretli?

Absolvoval som celú sériu stretnutí, ktoré by som rozdelil do troch skupín. V tej prvej sú schôdzky s predstaviteľmi slovenskej vlády. Mal som rozhovory na ministerstve hospodárstva a tiež na ministerstve zahraničných vecí, kde som diskutoval so štátnou tajomníčkou Ingrid Brockovou, ktorá je v rezorte zodpovedná za ekonomickú diplomaciu. Všetko to boli veľmi užitočné a intenzívne diskusie, v ktorých sme rozoberali perspektívu obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Veľkou Britániou.

Mali ste schôdzky aj s predstaviteľmi biznisu?

Áno, samozrejme. Mal som možnosť debatovať s poprednými predstaviteľmi niekoľkých slovenských firiem, ktoré investujú v Británii. Potom som sa stretol aj s reprezentantmi britských spoločností, ktoré pôsobia tu na Slovensku. Boli to zaujímavé kontakty, vďaka ktorým som sa dozvedel veľa podnetných informácií o skúsenostiach zástupcov či už britského biznisu tu na Slovensku, alebo slovenského v Británii.

S ktorými britskými spoločnosťami na Slovensku ste hovorili?

Bola to skutočne celá škála spoločností naprieč viacerými sektormi. V oblasti energetiky som hovoril s predstaviteľmi koncernu Shell, farmaceutický priemysel zastupovala firma GSK, potravinársky priemysel spoločnosť Tate &Lyle, v stavebníctve firma Gleeds, v kúpeľníctve spoločnosť CP Holding, v odvetví vzdelávania to bola škola British International School Bratislava.

Slovensko je silné najmä v automobilovom priemysle...

Samozrejme, nevynechal som ani sektor automotive, ktorý má vo vašej krajine veľmi silné postavenie. Jaguar Land Rover je jedným z najväčších britských investorov na Slovensku. Nechýbali ani popredné konzultačné spoločnosti ako PWC, Grant Thorton a KPMG či maloobchodná sieť Tesco. Navštívil som jej slovenskú centrálu na Zlatých pieskoch v Bratislave. Takže bolo to naozaj široké spektrum rozličných druhov podnikateľských subjektov.

Všetko to boli veľké multinárodné spoločnosti?

Nie. Môj obchodný tím z ambasády Spojeného kráľovstva v Bratislave mi ukázal aj menšie britské spoločnosti, ktoré sa úspešne dostali na slovenský trh práve vďaka jeho pomoci. Príjemné prekvapenie ma čakalo v sieti predajní potravín Yeme, ktorá predáva niektoré menšie britské potravinové a kozmetické značky. Pre mňa ako Angličana je veľmi milé vidieť tieto značky na pultoch slovenských predajní. Takže mal som skutočne príležitosť diskutovať so zástupcami celej palety biznisu – od veľkých multinárodných spoločností až po najmenšie podniky.

Tesco sa zaraďuje medzi najväčšie maloobchodné siete na Slovensku. V poslednej dobe patrí medzi koncerny, ktoré aktívne pomáhajú ukrajinským utečencom. Preberali ste počas návštevy centrály na Zlatých pieskoch aj tento motív?

Áno, prirodzene, bola to jedna z hlavných tém mojej návštevy. Tesco poskytlo utečencom z Ukrajiny pomoc v celkovej hodnote jedného milióna libier. Prvé zásielky potravín, hygienických produktov a oblečenia odišli zo skladov nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku a v Českej republike len dva dni po vypuknutí konfliktu. Tu však podpora nekončí. Tesco na Slovensku i v ď...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 22:42