StoryEditor

Európa si na seba šije zelenú zvieraciu kazajku, varuje ekonóm

26.09.2021, 00:00
S oživením začali skoro všade rýchlo rásť ceny, inflácia presakuje z mnohých strán. A podľa všetkého hneď tak nezmizne.

Svet sa snaží vysporiadať s pandémiou, medzitým však vyrástli ďalšie hrozby. S oživením začali skoro všade rýchlo rásť ceny, inflácia presakuje z mnohých strán. A podľa všetkého hneď tak nezmizne. "Ekonomika je vo vleku zelených záväzkov a prípadne ďalších politických rozhodnutí, menová politika dokáže reagovať až následne," hovorí šéf Expobank CZ a bývalý centrálny bankár Lubomír Lízal.

Vo svete aj v Česku sa vedú debaty, či tu vyššia inflácia zostane dlhodobo, alebo či ide len o krátkodobý výkyv. Čo si myslíte?
S ohľadom na zdroje inflácie sa obávam, že to nie je dočasný jav. Aj keď niektoré cenové tlaky čiastočne poľavia. Trebárs kombinácia verejných výdavkov v boji proti čínskej chrípke a nadchádzajúcich volieb. Dlhy ale bude potrebné raz zaplatiť a to sa zrejme nezaobíde bez zvýšenia daní, čo sa opäť prejaví vo vyššej inflácii. Potom je tu celosvetový problém s rastom nákladov. Časť tovaru jednoducho nie je, alebo je drahá. Doprava stojí násobne viac. Hovorí sa o tom, že firmy budú chcieť časť výroby pritiahnuť späť. Ak sa to stane, prinesie to bezpečnejšie dodávky, ale s tým aj vyššie ceny, pretože sa budú vracať do krajín, kde sú vyššie náklady, napríklad na mzdy.

A potom je tu tiež zdražovanie energií. Bude trvalé?
Čakal som, že Európa kvôli pandémii poľaví so snahou o uhlíkovú neutralitu. Stal sa opak, tlačí sa za každú cenu. Nové technológie sú drahšie a často nie sú. Európska komisia uvažuje o daniach na oceľ, hliník, o uhlíkovej dani na dovoz. To všetko sú cenové tlaky, ktoré sa časom pretavia z výrobnej sféry do spotrebného tovaru. Inflácia preto bude dlhodobejšia. Nielen kvôli tomu, že ekonomika je prehriata, ale aj kvôli politickým a štrukturálnym nesúladom.

Máme sa teda pripraviť na infláciu, ktorá bude vysoko nad dvojpercen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 11:04