Európsky trh s pivom, spotreba aj export, klesá už piaty rok po sebe. Uvádza sa to v najnovšej správe o európskych trendoch v pive za rok 2025, ktoré vo štvrtok (4. 12.) médiám sprístupnila organizácia The Brewers of Europe (Pivovarníci Európy). Správa zdôrazňuje pretrvávajúce výzvy, ktorým tento sektor čelí.
Spotreba piva v obchodoch, pivárňach, kaviarňach a reštauráciách - kedysi predstavujúca tretinu všetkého spotrebovaného piva v Európe - klesla na približne štvrtinu. Hoci objem piva predávaného v pohostinských prevádzkach je menší ako v maloobchode, vytvára väčšinu pridanej hodnoty tohto sektora a podporuje státisíce malých a stredných podnikov a lokálnych pracovných miest.
Oslabený sektor pohostinstva preto ovplyvňuje celý hodnotový reťazec piva, od farmárov až po festivaly a cestovný ruch. Po rokoch stabilného rastu sa počet aktívnych pivovarov v EÚ ustálil na približne 9700, čo signalizuje spomalenie dynamiky varenia piva, ktorá charakterizovala posledné desaťročie.
Predseda združenia The Brewers of Europe Christian Weber v správe pre médiá upozornil, že nejde len o dočasný pokles výroby a spotreby.
„Spotrebitelia stratili dôveru a míňajú menej. Pivovarníci čelia rastúcim nákladom, prísnejším predpisom a rastúcemu tlaku v celom hodnotovom reťazci. Zostávame optimistickí, ale potrebujeme viac stability a podpory, aby sme naďalej verili vo svetlú budúcnosť,“ opísal situáciu Weber.
Produkcia piva v EÚ klesla z 367 miliónov hektolitrov v roku 2019 na 345 miliónov v roku 2024, pričom údaje zo začiatku roka 2025 ukazujú ďalší pokles. Vývoz, ktorý zvyčajne tlmil dosahy poklesov domácej spotreby, sa tiež spomalil, už druhý rok po sebe.
Hlavné faktory prispievajúce k poklesu výroby sú inflácia, vysoké vstupné náklady, globálne narušenia dopravy a tlak na suroviny súvisiaci s klímou. Nízka spotrebiteľská dôvera mení vzorce výdavkov a ovplyvňuje produkty úzko spojené so spoločenskými udalosťami a pohostinnosťou.
Napriek týmto výzvam sektor aj naďalej inovuje. Nealkoholické pivá zostávajú najrýchlejšie rastúcim segmentom, ktorý sa za päť rokov rozrástol o 25 percent a v súčasnosti predstavuje 7,5 percenta spotreby piva v EÚ. Generálna tajomníčka združenia Brewers of Europe Julia Lefermanová v tejto súvislosti zdôraznila dôležitosť správneho regulačného prostredia.
„Pivovarníci sú odhodlaní presadzovať udržateľnosť, umiernenosť a kultúrne hodnoty. Nastal však čas na jasnú podporu, nie na neprimeranú alebo kontraproduktívnu reguláciu. Náš sektor môže prispieť ku konkurencieschopnosti a kultúrnej vitalite Európy, ak mu bude poskytnutá stabilita potrebná na investovanie, inovácie a rast,“ odkázala Lefermanová.
Správa bola predstavená pri príležitosti 12. ročníka podujatia Beer Serves Europe (Pivo slúži Európe) v Bruseli, ktoré sa konalo tento týždeň a ktoré spojilo pivovarníkov, partnerov z celého dodávateľského reťazca, tvorcov politík a hostí z inštitúcií EÚ a členských štátov.

