Pravidlá pre prepitné by mali byť jasne legislatívne ukotvené, aby prepitné mohlo byť oficiálnou súčasťou odmeny za prácu. Navrhuje to česká Hospodárska komora.
Podľa nej by spomínané opatrenie spolu s vytvorením väčšej flexibility na trhu práce, zjednotením sadzby DPH na úrovni 12 percent pre všetky nealkoholické nápoje či zavedením jednoduchej digitálnej evidencie tržieb prispelo rozvoju a modernizácii českej gastronómie a prilákalo do nej viac mladých ľudí. Komora to dnes uviedla v tlačovej správe.
"Existencia zákonných pravidiel pre prepitné bude zároveň stimulovať zamestnávateľov k posilňovaniu úlohy riadnej mzdy v odmene za prácu," uviedla komora.
Za ďalšiu prioritu nutnú pre modernizáciu českej gastronómie komora považuje odstránenie byrokracie a zníženie kontrol.
"Komora navrhuje zlučovanie programov, prehľadnejšie pravidlá a väčší dôraz na metodickú podporu ako na postihy. Návrhy nadväzujú na našu dlhodobú iniciatívu Byrokratický detox a na snahu výrazne podnikateľom zjednodušiť orientáciu v zložitých právnych predpisoch," uviedol prezident Hospodárskej komory Českej republiky Zdeněk Zajíček.
Reštauráciám by podľa komory tiež pomohla úprava pravidiel pre dohody o vykonaní práce a možnosť pružnejšie nastaviť aj hlavné pracovné pomery, pretože najmä mladšia generácia zamestnancov požaduje od zamestnávateľov väčšiu flexibilitu.
Rovnaké podmienky a jednoduchosť by podľa zástupcov Hospodárskej komory prinieslo aj zjednotenie sadzby DPH na úrovni 12 percent pre všetky nealkoholické nápoje.
Súčasné rozdelenie sadzieb považuje HK za neprehľadné a vytvára podľa nej zbytočné rozdiely medzi jednotlivými typmi prevádzok i služieb.
Komora by tiež podporila zavedenie jednoduchej digitálnej evidencie tržieb.
"Gastronómia nechce výnimky. Chce férové podmienky, jednoduché pravidlá a prostredie, kde poctiví ľudia nebudú v nevýhode. Naše návrhy vychádzajú z reálnych skúseností prevádzkovateľov naprieč republikou," dodal Luboš Kastner, predseda odbornej sekcie pre rozvoj služieb v pohostinstve a gastroprevádzke.
Tržby reštaurácií a ďalších gastronomických prevádzok v Česku sa vlani oproti roku 2023 nominálne znížili o 0,4 percenta. V reálnom vyjadrení, teda po zohľadnení inflácie, pokles predstavoval šesť percent.
Hospodárska komora upozornila na problémy gastronomického sektora aj začiatkom júla, keď Česko postihol masívny výpadok elektrickej energie.
Sektoru vtedy vznikli podľa odhadu podnikateľských organizácií škody v desiatkach miliónov korún.
"Podnikatelia v gastronómii musia každý deň čeliť nielen zbytočne vysokým nákladom a stále rastúcej byrokracii, ale aj tomu, že vláda zatvára oči pred nekalou konkurenciou," upozornil vtedy Tomáš Prouza, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu ČR.

